Ona-natečaj
Jaz letos nisem poslala, sem pa lani.
Bila sem razočarana, ne zato, ker se zgodba ni uvrstila v prvih 10, ampak zato, ker ti nihče ne pove ( niti ne objavi), na katero mesto se pa je le uvrstila tvoja zgodba.
In sploh: Kje se sedaj nabira prah na vseh tistih 300 zgodbah, ki niso prišle v finale? In to vsako leto!
Pred kratkim je imela natečaj tudi Temza. Tam sem poslala, za poslano zgodbo so se sicer zahvalili, ampak tudi tam se ostalih 188 zgodb valja po predalih. Ali drugače: Kaj počnejo z njimi člani žirije?
Kakšne izkušnje pa imate drugI?
MarinkaM: zirija ali kdorkoli drug (razen avtorja) nima nobenih pravic do zgodb, ki niso objavljene, tako da lahko svojo mirno posljes, kamorkoli hoces. Usoda neizbranih v papirni obliki je brzkone povsod enaka: kos oziroma reciklaza (upam na slednje). Razvrscati vseh 300 po vrstnem redu pa je nemogoce. Morda na prvo, drugo in tretjo stoterico – ampak zakaj, pravzaprav?
Ce bi rada kriticen pretres svoje zgodbe, jo poslji reviji Mentor, se udelezi kake literarne delavnice ali pa za mnenje prosi nacitanega in kriticnega prijatelja. Ce bos samokriticna in vztrajna, ti bo enkrat zagotovo uspelo.
Hja, pa po moje je vprašljiva tudi žirija na Oni! Ne vem no, ali so te ženske re kompetentne za strokovno ocenjevanje literarnih del. Po moje ne, ker se odločajo precej subjektivno.
To je seveda moje mnenje, ker v komisiji nisem zasledila nobenega imena, ki bi ovrgel mojo teorijo. Zato tudi ne sodelujem.
Lp
Po mojem je več ali manj pri vseh razpisih (ne samo literarnih) tako, “pa kaj čmo”… Zgodilo se je tudi že, da je moj sin sodeloval pri nekem razpisu, pa so ga izločili, ker so bili mnenja, da tega pa tak otrok ne more narediti. Izločili so ga “zaradi pomoči staršev”…Si predstavljate, kakšna huda krivica mu je bila storjena? Ampak tako pač je in jaz sem se že počasi nehala sekirat za take stvari. Mi pa marsikakšna nagrajena stvar ni niti približno všeč. Saj tudi Pike nogavičke npr. na začetku (in potem je ta začetek še kar trajal…) niso in niso marali…kritiki je niso sprejeli, celo prepovedali so jo…šele kasneje je doživela nesluten uspeh. Takšne in podobne zgodbe povem tudi svojim otrokom, če se jim kaj takega zgodi. Ob priliki, ko so sina po krivici “izločili”, sem mu rekla celo, da je to dober znak. Dober zato, ker je bil očitno tako dober, da si tega nihče ni mogel niti misliti, če niso niti pomislili, da je morda res naredil vse sam…Glede na to, da je sin z vso vnemo delal še naprej in sodeloval na raznih razisih (in nazadnje se je res začel uvrščati na prva tri mesta), mislim, da sem ga v težkih trenutkih kar dobro potolažila. Čeprav vem, da je za nas, odrasle, to le malo drugače in težje, poskušam vztrajati tudi jaz.
Izpricane kompetence ali ne, izbor zirije je vedno le odraz okusa treh ali petih ljudi, ki so teoreticno lahko edini na svetu, pa naj gre za solski literarni natecaj ali Kresnika. Zgodi se tudi, da zirija ni soglasna, tako da izbere nekaj vmes, kar ni pravzaprav pri nobenem clanu na prvem mestu. Konkretno pri Oni zirija gotovo uposteva tudi ciljno publiko, torej dejstvo, da bodo zgodbe brale zlasti bralke, ki v casopisu za prosti cas najbrz ne zelijo brati o tezkih bivanjskih vprasanjih ali skrajnih psiholoskih stanjih. In te iste bralke (pa tudi kak bralec, vsekakor) na koncu odlocijo o zmagovalki, tako da je zirija le nekaksen posrednik. Lahko se tolazite, da Kafka v tem primeru ne bi imel nobenih moznosti. :)))
Sicer pa velja: nadarjen in samokriticen pisec bo gotovo uspel. Natecajev je konec koncev kar nekaj, poskusite!
Kaj se toliko sekirate zaradi One, ki je, kar se tiče literarne estetike najbolj nerelevantna revija. Morda se vam pa gre bolj za nagrade, kot pa za užitek pri pisanju. Jaz te zgodbe v Oni preberem in mi je zalo hitro jasno kakšen okus goji žirija: malce kritike čez moške, malce samopomilovanja … bog ne daj , da bi bilo kaj bolj drznega in neposrednega … v smislu revije Ona pač – najprej je treba sočustvovati z vsemi ponižanimi in razžaljenimi, nato se nam pa v drugi polovici oči spočijejo in hitro pozabijo na vse grdo ob reklamah za ultra drago kozmetiko in cunje, ki si jih bralke One s povprečno plačo niti pod razno ne morejo privoščiti. V glavnem pod kritko.