Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Omake za testenine za Vesno

Omake za testenine za Vesno

Obljubljeni recepti za testenine

1.Omaka iz morskih sadezev.Lahko kupimo vse zmrznjeno in brez lupin,toda razlika v okusu v primerjavi s svezimi je velika.

Kar najdem tisti dan v ribarnici : kozice,mahjni kalamarcki,majhne sipice,kaksna skoljka,za krono kaksen cel skamp
Vedno ne dobim vsega,vzamem pac,kar dobim.Ce dobim vse napisano,,je idealno.

Najprej dobro operem skoljke in jih v malo vode(2 prsta) zavrem,da se odprejo.Tista,ki se ne odpre,,je skodljiva-vrzi stran.Vodo precedim skozi gazo in shranim.Skoljke izluscim,za okras pustim kaksno v lupini.
Na segreto olivno olje vrzem vse ostalo(ocisceno seveda) in skoljke; takoj precej nasekljanega petersilja in cesna.Pridno mesam,da se vse malo pocvre.Pokapljam malo limonce,dodam malo naribane lupinice limone in korenike ingverja.Ze krasno disi! Zalijem s pol kozarca suhega belega vina, naj izpari,dodam vodo skoljk,popopram in posolim.Vcasih dolijem malo soya sos(potem pazi,ker je slan).Pokrijem in znizam temperaturo,da se blago dusi,recimo 15 minut.Odvisno od velikosti mehkuzcev.Nekateri dodajo tudi paradiznikov sok.Meni je boljse brez.Jaz nadaljujem tako.Vse,kar je v omaki,poberem v pogreto posodico.V omako stresem testenine al dente,dobro premesam in dam v pogreto skledo.Na vrh polozim sadeze,da jedci vidijo vse te dobrote.Pri mizi potem razdelim na kroznike tako,da ni nihce prikrajsan.Kozice si vsak izlusci sam,ker je lupinica zelo mehka.
Ce jedcev veliko,lahko malo pogoljufas in vrzes tudi zmrznjene rakce vmes,ko delas omako.

Testenine: rezanci ,sicer je izbira vasa.

Pravilo je,naj temu ne dodajamo parmazana,meni pa pase.Ce kdo ne more lusciti rakcev(otroci),mu jih jaz prej.Kaksna skoljka cela in skamp so za okras.

Varianta:isto samo s sipicami in kalamarcki.

Omako lahko uporabis tudi za kuhan basmati riz.

Cena -priblizno 1500 do 2000 SIT za tri do 4 osebe. Sestra pravi,da jemo manjse porcije kot oni.Sicer pa je odvisno,ali je to predjed ali samostojno kosilo.

2.Bolonjska omaka : 300 g govedine,svinjine,teletine(ali samo ene vrste mesa),50g pancete,50g masla,1cebula,1 korencek,vejica zelene,lovorov listic,300g pretlacenega paradiznika ali pelatov zlica p.mezge,1 kozarec belega ali rdecega vina,sol,poper,malo muskatnega orescka,po zelji malo suhih gobic.

Na mesanici masla (ali olja) in sesekljane pancete prazimo dobro sesekljano cebulo,korencek in zeleno.Dodamo mleto meso,solimo,popopramo,odisavimo z oresckom in lov.l.(lahko vase priljubljene disavnice) in poprazimo.Prilijemo vino.Ko izpari,dodamo pretlacen paradiznik in mezgo,razmesano v zajemalki tople vode ali juhe.Ko omaka zavre,zmanjsamo t. in pocasi dusimo 1 uro.Po potrebi po malem prilivamo juho ali malo mleka.Lahko naredimo tudi v loncu na pritisk.Omaki lahko proti koncu dodamo namocene suhe gobe.Z njo prelijemo vse vrste testenin ali domacih rezancev. To je klasicen recept.

3.Omaka z olivami
200g razkoscicenih oliv,2 stroka cesna,prgisce petersilja,3 sardelni fileti,koscek cebule,olivno olje,sol,poper
Vse sestavine damo v el.mesalnik in prilijemo toliko olja,da dobimo pravo gostoto(zacimbe po zelji).Zmeljemo v kremno omako,ki jo v olivnem olju malo pogrejemo, nanjo vrzemo testenine in nad ognjem pretresemo in premesamo. Parmazan.

4. Belusna omaka
500g belusev,80g masla,nekaj zlic kisle ali sladke smetane,ali pol pol,sol,poper
beluse operemo,jim odrezemo trsi del in pokoncno skuhamo v loncku,tako da so glavice zunaj vode.Se malo trde odcedimo,narezemo na koscke in damo v kozico na maslo.Malo poprazimo,dodamo smetano in nad ognjem razmesamo.Po potrebi solimo in popopramo.Postrezemo takoj.Parmezan.
Omak z zelenjavo je cel kup od articok,graha,cvrtih buck…Sedaj je sezona!

5.Namesto mesa,naredimo podobno kot bolonjsko omako s klobaso.

Dobre so tudi skutine omake,z gorgonzolo in smetano.

Lepo zgleda,ce uporabis dve barvi testenin,rumene in zelene.Ene zabelim z eno omako,druge pa z drugo.Na servirni kroznik dam v sredino eno barvo,okrog pa drugo.
Velikokrat si pomagam s pestom,ali pa namazom iz oljk.Se dobi v trgovini ali napravis sama.Z mesalnikom ni tezko.

Zdaj sem pa ze sama sebe sita,ve verjetno tudi.Ampak obljuba Vesni dela dolg.
Dodajte se ve kaksno omako. Lep konec tedna babi

.

Mogoce bi ti bilo to vsec.Testenine s plolpetkami:
Mleta govedina,v mleku namocena krusna sredica,1 do 2 zlici naribanega sira,rumenjak,sol,poper,musk.orescek
omaka:svezi ali vlozeni pelati,malo masla,olja,cebula,sol,poper,bazilika

Naredi za oreh velike polpetke,,jih pomokas in v olju zlatorumeno ocvres.
Na mesanici olja in masla prazis sesekljano cebulo.Ko je se zelo svetla,dodas nasekljane pelate.Solis,popopras,dodas baziliko,dusis kaksnih 15 minut.Proti koncu dodas polpetke,da se dobro pregrejejo.Kaksno lahko pustis in das na vrh testenin,ce kdo rad pohrusta. Prelijes testenine in ponudis parmezan.

Omaka s porom in gobicami.
Por,sveze gojene gobice(sampinjoni),malo suhih jurckov,petersilj,cesen,smetana

Por narezes na kolobarje in na mesanici olja in masla poprazis ,da zarumeni(kot cebulo),dodas narezane sampinjone ,malo namocenih suhih jurckov in petersilja s cesnom;posolis,popopras in dusis.Na koncu dodas smetano .

Vedno imam doma suhe jurcke.Dodajam jih sampinjonom in ves okus je zlahtnejsi.Vcasih kar s prsti zdrobim in dodam jedem kot zacimbo.

Omaka morja in gozda
Katerekoli skoljke,rakci,skampki,
suhi jurcki,cesen,petersilj,paradiznik,olje,zacimbe

Skoljke operemo,,jih damo v ponev,prilijemo malo vode in olja in pokrite damo na mocno t.,da se odprejo.Skoljkam izluscimo meso in tekocino precedimo.V njej kuhamo 5 minut rake.Tudi rake izluscimo in tekocino shranimo.
Na maslu ali olju poprazimo 2 stroka cesna,’ju odstranimo,damo namocene in narezane gobe,premesamo,dodamo petersilj in pretlacen paradiznik.Med dusenjem postopoma dodajamo tudi tekocino od skoljk.Ko je omaka dovolj gosta,dodamo skoljke in rakce,posolimo in popopramo.
Lahko kupis zmrznjene sestavine.

Preliv s skuto in tuno: Malo ricotte(blaga skuta) in razdrobljeno tuno iz skatle premesamo v skledi,dodamo sesekljano cebulico(mlado),pocasi dolivamo olivno olje in mesamo.
Solimo in popopramo.Omaka naj bo bolj redka.Vroce testenine premesamo s to omako.Potresemo s sesekljanim petersiljem in spet premesamo.

Nekatere omake so brez kuhanja(ta zgoraj). Mogoce ti bo kaksna od poslanih idej vsec.Okusi so pac razlicni.Poskusi tudi sama kaksno kombinacijo.Tako se najvec naucimo.
Lepo nedeljo zelim babi

Draga Babi!

Stokrat hvala za vse slastne recepte, jih bom cim prej preskusila v praksi; seveda ti o vsem poročam!

Želim ti lep preostanek nedelje!

Vesna

babi, bi mi prosim povedala kako smetano ti dodajaš k tem omakam (tam pri oni s šampinjoni sem jo zasledila), ker nisem namreč najbolj doma v kuhi, samo tista pa se mi je res zaluštala

Hvala in lep pozdrav

Ce smem kar jaz pomagat… Gre po vsej verjetnosti za kislo smetano, ali ne. V sosednji Avstriji je sicer se posebej pri omakah priljubljena kar sladka smetana (razlike “skoraj” ne obcutis – samo meni je vseeno ljubsa kisla smetana), dober “lahki” nadomestek za kislo smetano pa je tudi navaden jogurt.

Aja, Babi… Se en predlog tebi – ceprav verjamem, da imas v kuhanju veliko vec izkusenj od mene… Mi doma ponavadi v tako gobovo omako za na testenine damo se malo sira – lahko tudi topljenega. Mama ga ponavadi da na koncu (stara sola, hehe), jaz pa ga pustim malo dalj casa v omaki gret, da se resnicno lepo raztopi in se potem, ko ga jes, ne “vlece” tako mocno (v bistvu dobi omaka samo malo bolj “poln” okus). Pa brez zamere – tudi jaz vedno rada nove stvari izzvem :).

Kaki bedak sem jaz da take stvari berem navsezgodaj, dobri dve uri pred malco…..Kak naj zdaj zdržim?? hehehe tota babi pa obvlada! Ko bo cajt bom še jaz kaj scmaro po njenem receptu….

ko sem videla tvoj nick sem bila 100%, da si pridal kakšen vic na temo “omake”hahahaha

Hoj, Babi! Spet super recepti. 🙂

Da ti porocam, kaj je meni uspelo cez vikend: z brodetom zal ni bilo nic, ker tukaj nisem mogla dobit pravih rib. Sem pa namesto tega pripravila tisto tvojo pikantno leco, ki si jo enkrat zadnjic opisala, ter zraven pitulice. Zelo dobro!! 🙂

Ce te zanima, ti lahko v zameno napisem kaksen svedski recept. Sama namrec trenutno ze nekaj casa studiram na Svedskem in znam sedaj ze tudi kaj tipicnega pripravit.

Pa en lep pozdrav iz Stockholma!

hehehe pa veš, da se v tem trenutku ne spomnim niti enega vica o omakah… hehehe (no ja, nič primernega…vem enega, a ni za tu gor…hehehe)

Ursa,surprise! Pa ne,da si zasla v meni eno najljubsih dezel.Sever me zalo privlaci in njihova hrana (vsaj nekatere) tudi.Vecina Slovencev se nad njo pritozuje.Peciva so super in njihovo jagodicje…Zelo mi bo koristilo,ce bos kaj poslala,da popestrim svoje kuhanje.Najlepsi pozdrav s soncne in danes tople Primorske babi

Hej,Tina! Mishika ti je ze odgovorila.Nalasc nisem napisala,katero,ker prepuscam vasim navadam.Res pa je ,da sem ugotovila po izkusnjah,da omako bolj zgosti sladka smetana(ne sme vec vreti) in tudi mleko.V zelenjavne juhe dam pa obvezno kislo s. ali yogurt.Mogoce tu ni logike!Vcasih imam samo eno doma,pa ne kompliciram.Kislo smetano vedno malo razmesam v skodelici.
Da ne bi mojih receptov jemali dobesedno.To so osnovni,za idejo,kaj lahko naredimo.Velja pa pravilo,dodajaj,spreminjaj,uprabljaj svojo fantazijo.Midva z mozem sva veliko improvizirala in preizkusala.
Lep dan babi

Hej,Mishika! Hvala za pomoc in namig s sirom.Imas prav,tudi sir prija v gobovo omako,pa saj ves,ko pises recepte,,je kar dolgocasno in kaj tudi pozabis.Sicer je variant toliko. Le tako naprej!
Zadnjic sem po Rai gledala,kako so delali riz z radicem.Vanj so naribali 4 vrste sira,ki ima topljivost,mesali kot nori,da se jim ni sprijemalo in dolivali olivnega olja toliko,da je bilo joj. Potem so ta riz se potresli s parmezanom in vse zavili v liste rdecega radica.Aja,notri so bili tudi koscki popecene domace klobase.
Naredila sem po svoji varianti,manj kaloricno in je bilo tudi dobro.
Se to,skorij parmezana nikoli ne zavrzem.Lepo jo postrgam,operem in dam v juho ali minestro,ko se kuha.Potem jo narezem na kocke in vsak dobi koscek.Dobro.

Jaka,le poskusi sam kaj scmazit.Moskim vedno uspe,zlasti ce med pripravo pozenejo po grlu nekaj tistega alkohola,ki je sicer namenjen omaki.Upam,da si prezivel do malice.Drugic pridi na malico na obalo na ocvrte girice.Super! Lp babi

hehehe to bi se pa res splačalo it malo tja dol na eno fajn malco..hehe danes sem se res spravil scmarit eno brzinsko kosilo, testenine s polivko (tune+kisla smetana+začimbe+sir) mmmmmm mi je ratalo…sem kar ponosen na sebe heheh ko bo več cajta, bom pa še probal kaj po tvojih receptih…..

p.s. Ratalo mi je brez kapljice alkohola! Jaz sem kot oni Oliver iz televizije, talentiran kuhar hehehehe samo da mam namesto skuterja bicikl….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close