Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika omaka iz kopra in druge ideje

omaka iz kopra in druge ideje

Prosim za nasvet – v soboto bom redčila koper in ker vem, da ga bo zajeten kupček in mi ga je škoda (že zdaj diši, ko se mimo sprehodim), bi ga rada uporabila za kosilo. do zdaj smo ga jedli le kot začimbo solate ali na kuhanem krompirju. Imate še vi na zalogi kak recept? V Prekmurju radi kuhajo koprov zoc (omako iz kopra :), pa nimam na zalogi nobenega recepta (pa sem iz Prekmurja, fuuuuj jaz!) …

T.

Mi koprc uporabljamo predvsem v kombinaciji s kumaricami.
Tako v solati kot v omaki.
Za solato kumarice tenko narežemo in prelijemo s prelivom iz mešanice jogurta in kisle smetane, malce česna, soli in ogromno koperca.
Za kumarično omako (meni je res njam) pa kumarice lahko naribaš ali pa narežeš (meni so teke bolj vščeč, ker pod zobmi zahrustajo) na rezine, malce posoliš in pokapaš s kisom (jaz jih po navadi ne)
Na oljčnem olju prepražiš sesekljano čebulo, po želji dodaš malce moke (jaz jo ponavadi ne), dodaš ožete kumarice, nekaj iztisnjenih strokov česna in pri nizki temperaturi dušiš do mehkega. Vmes večkrat premešaš. Na koncu umešaš žlico ali dve kisle smetane in sesekljan koperc ter še enkrat začiniš po okusu (sol, poper, vegeta)
Drugače pa v skrinjo z njim, bo pozimi še kako prav prišel.

Zavreš malo vode, priliješ podmet iz kisle smetane in moke, da je primerno gosto, soliš in dodaš sesekljan koper. Prevreš, in to je to. Kot omaka k pire krompirju, polpetom…

Lahko pa samo zazmešaš kislo smetano, malo posoliš, dodaš koper in ponudiš k pečenemu mlademu krompirju.

Vem pa, da gre koper tudi k ribam, ampak tega pa, žal, ne znam pripraviti. Bo treba počakat na Babi.

zelo dobro pase k svezim filejem lososa,…pa par kapljic limone. lp petra

Hej! K ribam ga sicer se nisem dala. Ker ima nekako lastnosti kot janez ali kumina, bom poskusila.
K ribam, ki nimajo toliko lastenga okusa( recimo mol ali oslic), rada dodajam semena sladkega janeza in pehtran.
Naredim cisto preprosto. Ker rada delam na mrzlo in z lastno omako, to nafilam v trebusno odprtino, pokapljam z limono, sol, poper;potem pa dam v posodo, dolijem malo olivnega olja in belega vina z malo vode. Dodam se rezino limone, oljke, kapre in pokrijem, da se pocasi dusi. To ni kuhana riba. Jaz ji recem, v lastni omaki dusena riba. Je lahko prebavljivo in okusno.
Ceje komu vsec, lahko doda se petersilj in cesen. Lp Babi

Skuhaš bešamel omako, ki mora biti bolj redka, posoliš, popraš, dodaš nasekljan koper. Malo prevreš, odstaviš in na koncu dodaš malo kisa. Taka omaka paše k kuhanemu krompirju, govedini, ribi ipd. LP Silvia

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close