omaka iz bučk
Najprej rahlo prepražiš malo drobno nasekljane čebule (jaz jo dam na hladno olje), na to streseš gor drobno naribane bučke, malo posoliš in dušiš kakih 15 do 20 minut, da vsa voda izhlapi in se bučke zmehčajo. Na koncu jaz dodam malo kopra in žlico kisle smetane in pustim na toplem par minut, da se okusi prepojijo. Pri nas jemo poleg pire krompir, fino pa paše poleg kako pečeno piščančje bedrce.
lp
Jaz bučke narezane na kocke popražim na malo maščobe, solim, dodam strt česen, malo paradižnika, sesekljan peteršilj in dušim do mehkega.Po želji lahko dodaš malo kisle smetane.
Vladka
Jaz sem včeraj naredila tako omakico, ki jo imam za ‘svojo’ specialiteto, čeprav mogoče ni nič posebnega. Zraven sem naredila kuskus, ki sem ga namesto z vodo namočila z omako od mesa, ker sem ga malo preveč zalila in se ni hotelo pokuhat, pa je zaradi tega bila precej redka, zato sem jo odlila:
Na olivnem olju zmehčaš šalotko ali por, čebule raje ne, da ne prekrije ostalih okusov. Potem naš not na kocke narezane bučke in papriko, peteršilj in sol (nikoli ne popram, ker ne maram popra), kapre, dva inčuna za ostrino. Preden se bučke preveč zmehčajo, zaliješ še s paradižnikovo mezgo ali še raje dodaš dva sveža paradižnika, par listov bazilike in potem nekaj časa še dušiš. Kot pravi Kalinškova: kuhaš, dokler ni kuhano. Dodaš lahko po želji kak melancan, ampak ne preveč, da ne ubiješ okusa po bučkah, mogoče malo česna, če ga maraš,…. Lahko zaliješ z vinom ali vodo, da postane malo bolj ‘omakasto’. Skratka, prosto po okusu.
Kot rečeno, zraven je bil pikanten kus kus in fileji piščanca.
Forum je zaprt za komentiranje.