Najdi forum

olympus

Je res, da lahko digitalne fotografije razviješ tudi “cele” – torej na njih nič ne manjka v formatu 10×15, če imaš nastavljeno opcijo 3:2 ? Kateri aparati pa to imajo, pri mojem Olympusu mju:300 mi tega še ni uspelo najti…a mogoče ima?

Mislim, da je razmerje jasno. 10×15 ima razmerje 2:3, torej mora imeti enako razmerje tudi digitalna slika. sicer pa to ni nič drugega, kot rezanje slike že v aparatu. Prednost je v tem, ker že pred pritiskom na sprožilec vidiš pravi format in imaš nadzor nad rezanjem. Druga varianta pa je razvijanje slike v formatu 10×14.

Za tvoj aparat poglej v navodila.

Ne vem , če to drži…Eno sliko sem dala razviti na več načinov/formatov, pa v obeh omenjenih manjka precejšen del slike na vseh 4 stranicah…Seveda mi tam postrežejo s strokovnimi ( beri kompleksnimi ) razlagami, a rezultat je takšen:(
Navodila sem že prebrala naprej in nazaj, preden sem vprašala tuki gor, pa mi ni uspelo najti nič o tem.

Če med velikostmi slik, ki jih aparat dela ni omenjen format 3:2, potem nima. Če ti pa obrežejo po vseh stranicah, pa zamenjaj foto studio.

Po podatkih na dpreview mju 300 digital NIMA opcije za razmerje stranic slike 2:3. Brez skrbi, ce bi to omogocal, bi v navodilih DEFINITIVNO pisalo. Torej bos morala sama izrezati tisti del, ki ga hoces na papirju 10×15.

Imas pa se moznost, da zahtevas, da ti naredijo celo sliko na papir 10×15 cm z belim robom na krajsih stranicah. Na ta nacin ne bo odrezano nic, bo pa na sliki beli rob.

Ce smo cisto natancni, slike 10×15 cm imajo dejansko mere 10,2 cm x 15,2 cm, kar tudi ni cisto v nulo enako 2:3 (verjetno so to kaksne standardne mere za role papirja ali kaj podobnega). In tudi 10×14 cm je zgolj (na par milimetrov) priblizek za razmerje 3:4.

New Report

Close