Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Olympus E-1

Olympus E-1

Ajde da slišmo.. kok je to dobr fotoaparat.

S tem da ga mislim kupit v akciji za 1.000 EUR.

Prosim da mi daste res dobre argumente za in proti.

Hvala!

HeavyD zivjo…

Ja tkole je. Sam nisem ne vem kaksen ekspert za digitalce vendar, glede na izjave uporabnikov in kritike profijev, lahko iz tega potegnem, da je kamera dobra ali pa celo odlicna.

Nekaj stvari, ki se meni zdijo v prid so:

-razmerje CCd senzorja 4:3 kar pomeni, da zajemas poln format ali drugace full frame, kar bi pomenilo, da kar vidis v iskalu to dobis. To je Olympus dosegel z popolnoma novo zasnovo objektivov, ki so po moje res profi kvalitete. Spremenil je obstojeci standard, ki je bil dosedaj vezan na analogne aparate in s tem odpravil obvezno preracunavo faktorja povecave goriscnice za 1,6X… Mogoce to za nekoga ni tezava, ko se navadis ampak, ce imas alternativo, ki to tezavo odpravlja potem je res vprasanje zakaj se ne bi odlocil. In ce je ta alternativa se kvalitetna pa sploh ni problem…
-druga stvar, ki je po mojem zelo pozitivna. Kamera je zatesnjena proti vlagi, prahu in podobnim nadlogam… Ne vem koliko fotkas ampak mene je pri fotografiranju ze veckrat zafrknilo ravno to. Ko sem nekoc v Peklu fotkal zimske motive je bila vlaga in pa tiste drobne kapljice megle, ki so prsele po objektivu in aparatu tako nadlezne, da sem moral zadevo zakljuciti, ker je prislo na iztegnjen objektiv toliko vlage, da ni vec normalno deloval. Isto je bilo z kamero. Tu tega baje ni. Drug primer: fotkal sem odbojko na mivki in bil je rahel veter…a ti moram se kaj reci? Tu tega baje zopet ni. Se pravi se en plus…
-aparat ima menda nek zlo dober nacin ciscenja ccd senzorja s pomocjo ultrazvocnega soka ali udara ali nekaj podobnega. Deluje menda tako, da ob pritisku na gumb ultrazvok ali ta udar strese in v hipu ocisti CCD senzor. Kar je menda zelo pomembno za dobre fotke. Zaprasen oz. umazan senzor je pa konec cistih in ostrih fotk…..
-izdelava kamere, kot sem lahko videl, je res profi, enostavna za uporabnka in zadosti robustna za vsakodnevno fotografsko delo.

Toliko bi ti lahko povedal iz glave, vec pa lahko po mojem izves na internetu v kaksnih “kritikah uporabnikov”, kar se mi zdi se najboljsi naslov. Saj ves, v teoriji je vse lepo, v praksi se pa pokazejo resnicni problemi.

Sam sem privrzenec Pentaxa in bom verjetno zaradi objektivov na tej znamki vstrajal se naprej. Sem pa oko vrgel tudi na Olympusa E-1, ker je nenazadnje cena tudi zelo “HUD” plus.

No toliko… pa LP – S.

sief , jaz sem tudi pentaxist, imas ze ista starega ali novega?

Ves kaj Piki? Moje pobozne zelje so, da bi docakal Pentaxov DSLR z full frame CCD-jem. Kaj bo prinesla prihodnost ne vem, smo pa debatirali na pentax.user.group o digitalcih in so gospodje, ki so zelo blizu vrha pentaxsove korporacije dejali, da se jim ne zdi, da bi imel pentax kaj taksnega v planu. Sklicevali so se tudi na nov objektiv, ki pripada novemu *istD in pa DS in podpira le senzor APS. Ampak lej ga zlomka, kasneje so predstavili dva nova objektiva, ki pa podpirata 35mm oz full frame senzor??? Torej, kar se mene tice bom se malo pocakal z nakupom digitalca…. Trenutno sem in tja uporabim zenin Olympus C-750UZ, ki je dober aparat. Sam pa se zmeraj “furam” analogna Z-1 in pa super-A, seveda Pentax.

NO pa LP

p.s. – ce ne bo v dveh letih full frame kamere bom verjetno kupil *istD-ja, ki bo imel zagotovo ze kaksen vecji ccd senzor.

najprej hvala tebi sieff..

..moj prijatelj je fotograf in bo prodajal contax z carl zeiss objektivom… če je kdo zainteresiran. ->ni digital.

lp!

Ves kaj HeavyD, zanima me kateri Contax je to (Aria, RTS, …) in za koliko denarja?
Ko sem kupoval svojo tretjo kamero sem si ogledoval tudi Ario, ki je bila tiste case se pregresno draga… sedaj me samo zanima koliko je cena?
Ce bi mogoce se kupil kaksnega analogca bi bil to zagotovo MZ-S ampak mi moj Z-1 in super-A popolnoma zadostujeta….

LP – S.

Kako kaj HeavyD? Si že nabavil E-1, če si ga, kako se kaj obnese v resničnem “lajfu”?

LP – S.

p.s.-zelo me zanima, ker tudi jaz razmišljam o tem modelu, zaradi izjemno privlačne cene.

Lep pozdrav
Moje delo je povezano z fotografijo in imam Olympusa E-1 in sem z njim zelo zadovoljna če želiš kakšno informacijo piš!

Lep pozdrav!

New Report

Close