Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Olympus 5060 – cena, znižanje?

Olympus 5060 – cena, znižanje?

Končno sem izbrala digitalca, ki ga potrebujem za fotografiranje čisto posebnih stvari – živali, te pa so seveda hitre in je to edini aparat, ki takoj ‘pritisne’ …
Vsaj tako so mi razložili, ko sem spraševala po trgovinah … 🙂

Cena je res že padla od tistih famoznih 190.000,00 SIT, mene pa vseeno zanima, če se obeta še kakšno večje padanje cen digitalcem in ali naj z nakupom še počakam kkašne mesec ali dva?

In – glede na to, da ga kupujem na obroke, ima morda kdo podatek kje je nakup najcenejši in najugodnejši?

Hvala za morebitne informacije.

LP

Simona

Cene običajno padejo, ko pride na trg novejši model aparata. Canon G5 je sedaj npr. že smešno poceni, zlasti še v primerjavi s tem, kaj nudijo drugi digitalčki istega cenovnega razreda. Ampak: enkrat se boš morala odločiti za nakup, ali pa boš še naprej brez aparata.

Pentaxov najnovejši DSLR *istDS dobiš že za ceno okrog 199.000sit in če dodaš še objektiv pride nekje okrog 240.000sit. To pa za takšnega digitalca z 6,1 mio piksli z izmenljivimi objektivi in totalno kontrolo (avto, manual, motivni programi…) in dejstvom, da je čisto nov model niti ni veliko. Je pa vprašanje, zopet, ali res potrebuješ takšen aparat oz. kako resno se ukvarjaš z fotografijo…

LP- S.

Hja, saj to je tisto .. vem, da ga bom morala kupiti, ampak take sreče kot sem (in na podlagi izkušenj), ga bom kupila, nasledni teden pa bo cena padla za 30 % , ha, ha, ha …

V bistvu potrebujem aparat za zelo specifično fotografiranje: za mačke, pse, odrasle in mladiče, da ujamem trenutek (zato me je pritegnil 5060, ker je dovolj hiter), za posnetke od blizu, da so dovolj kvalitetni za print, objavo na internetu, itd. .. to je v bistvu skoraj vse, kar potrebujem od aparata.
In ne – ne gre za profesionalno fotografijo. Premalo znanja za to imam.

Ker pa sem laik na tem področju, pa priznam, da sem precej zbegana, ker mi vsak od trgovcev, svetuje kaj drugega – tudi različne znamke, ne samo modele, čeprav em razlagala zakaj aparat potrebujem.
Po brskanju po internetu sem našla ta model, in me je v bistvu pritegnil zaradi hitrosti. Delal sem z A85, pa a60, in Sonny-jem, pa z enim zelo dobrim napol profesionalnim Canonovim aparatom, pa je problem bil v hitrosti.
Če mi lahko glede na moje potrebe in vaše izkušnje svetujete kak drug model, bom zelo vesela.

simona

Kaj pa Leica, ki so jo svojčas hvalili, kako je hitra? Cena je sedaj gotovo nižja.

V Nedelu sem bral o kompaktnih digitalcih, ki so hitri in imajo vse, kar rabiš, mislim da za tvoje potreme ne rabiš tako dragih aparatov. Jaz imam kar nekaj zahtev, pa bom z okoli 100k prišel skozi.

Kupi tistega, ki najboljši približek glede na tvoje želje. Vsi kompakti imajo večjo ali manjšo zakasnitev in s tem moraš računati. Veliko “treniraj” pa bo. Sčasoma se boš navadila… Tudi športni reporterji so se navadili, da morajo sprožiti kamero drobcen delček sekunde prej, preden se zgodi tisto, kar je poskušal ujeti na film. Živali so donamičen motiv in to, da jih verjetno dobro poznaš ti bo le v prid. Naj ti tehnika ne bo na poti. Veliko uspeha pri delu!

LP – S.

Hvala za pomoč in nasvete.
Vem, saj računam na to zakasnitev, bi pa želela, da je čim krajša. Tole z prehitevanjem je krasen nasvet ..
Bomo poskušali, če pa ne bo šlo tako, pa jih bomo za slikanje zalepili s selotejpom na tla … .)))) Ni vrag, da pa to ne bi ratalo ….))

matjaž2, mi lahko na mail sporočiš model/e o katerih si bral v Nedelu, prosim.

Simona

Nisem si zapomnil ali shranil tipov, vem pa da je pisalo da je zakasnitev zanemarljiva, samo to velja zdaj skoraj za vse aparate. Sranil sem si komentar aparata Fujifilm FinePix E500, 6Mp, 4xzoom, vsak pixel bereta dva senzorja, to je tretja generacija senzorjev in visoko kvaliteto slik, pri vklopu aparata ni čakanja da se “ogreje”, avtofokus hiter, cena pa okrog 90 000. Dobra ocena tudi v reviji SWPower.

Pred kratkim sem imel možnost preizkušat Nikon, oznake se ne spomnim, težak je okoli 150 000. Od vseh možnosti, ki jih ima sem jih manši del uporabil in ugotovil, da tako dragega aparata ne potrebujem. Kandidati so še Canon A95 ker ima nek sistem za izboljšavo slik, je pa res, da to lahko naredijo tudi programi, pa tudi za 60 000 sem videl aparate, ki kar odgovarjajo mojim zahtevam.

V trgovinah so prodajalci navadno prijazni in če poveš kaj rabiš, ti bodo vedeli svetovat, vsaj jaz imam kar dobre izkušnje.

New Report

Close