Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Olje na balkonu – izvirna slovenska detektivka

Olje na balkonu – izvirna slovenska detektivka

Gre pa za zbirko Andreja Brvarja, ne Draga Jančarja, da ne bodo njegove fenice brzele na sejem kupovat!

Pilgrim, prosim, dodajmo še ma Ramotswe, gospo s tradicionalno postavo, ki si je zasnubila lastnika avtomehanične delavnice in sta posvojila dva otroka. Najbolj pomirjujoča zbirka detektivskih romanov od vseh. Najbrž tudi edina, ki želi biti pomirjujoča.

sori, seznam sem nametal na kup kar tako na hitro.
manjka npr. Wexford, pa arkadij renko ni aktualiziran, pa …
in seveda sem pozabil na literarni lik par exellence – ma ramotswe, ki v sebi nosi vso večtisočletno, na krutem soncu v gene vžgano stoičnost nesrečne in z vsemogočimi tegobami tlačene afrike.

Evo, še ena kljukica pod ‘prebrano’. V treh dneh, kar je ravno pravi tempo, da zadeve sproti prežvečiš in se z junaki družiš tako dolgo, da ti postanejo domači. Kajpak mi ni bilo žal – žanrsko odlično delo (ki se mi sicer zdi nekoliko ‘bare-boned’ vpričo 500-stranskih, ki jih berem zadnje čase in kjer se dogajanje vedno odvijuga še na sto koncev – ampak končno bi to lahko imeli za nekakšen podžanr, tako da nič hudega mislit!), prepričljive osebe, dober zaplet – in čeprav nekateri dvomijo o legitimnosti razpleta, je meni ob tem predstavljena moralna dilema okej. Normalno, da bomo brali naprej!!!

Moje pripombe: par pravopisnih kiksov, najbolj so me zbodla v oči imena ptic, ki se pišejo z malo (torej zlatovranka, laška vrana ipd.). Pa do Jane si čisto preveč kritičen – tako brezzveznega intervjuja pa tam res ne bi objavili! Mogoče v Lady. :)))

Zelo lepo se mi zdi, ko se tudi založba razveseli uspeha svojega avtorja:

“Žirija Delove nagrade kresnik je razglasila deset najboljših romanov, ki se bodo čez dva meseca potegovali za to prestižno odlikovanje: v izboru je tudi detektivski roman Olje na balkonu, ki ga je napisal nadvse ustvarjalni in izvirni Avgust Demšar, brez pretiravanja lahko rečemo, ponos naše založbe.”

http://www.sanje.si/

(priporočam v poslušanje izredno zanimiv pogovor o detektivskem romanu, v katerem sodelujeta (vsaj?) dva Knjižna molja)

ojla jaz bi vas pa lepo prosila če bi se dalo dobiti obnovo Olje na balkonu – Prvi primer inšpektorja Vrenka
lp in hvala že v naprej

>če bi se dalo dobiti obnovo Olje na balkonu

Pilgrim, s temle si pa postal klasik 😉

Pilgrim, končno mi je kapnilo. (Pa ne kri iz nosu, čeprav skoraj. :)) Midva se matrava in piševa, ti še bolj, neke romane na dolgo in široko in globoko in sploh, pa sva usekala mimo še bolj kot Vrenko & co. v Tankem ledu.
Če parafraziram Smolarja (Ne šraufe, je tovarne treba krast) – ne romanov, je obnove treba pisat!

Da ne govorim o tem, koliko manj dela je s tem, pa še založbe bodo srečne iz vsaj dveh razlogov, če že ne morejo biti trije :)):
1 – manj papirja in tiskanja (nižji stroški)
2 – ogromno povpraševanje

K.

zvezdica maja, verjamem, da ti bo avtor ustregel, pišeš mu lahko na avgust.demsar@gmail.com, najverjetneje ga bo pa zanimalo, zakaj jo potrebuješ.

Hehe, pa res :-))))).

Eni so se še bolj znašli ;-):

Obnova dveh knjig

Hvala vam za pomoč zdaj sem pisala avtorju knjige in upam da mi utreže z obnovo besedila.
Še enkrat usem hvala za pomoč
lp

🙂

Sporoči, kako boš opravila!
A je to za domače branje ali kaj takega, da iščeš obnovo? To smo ponavadi za šolo delali…

Meni so te slovenske kriminalke kr malo smešne. Predvsem je v njih zelo malo izvirnega.

_______________ So it goes. - Kurt Vonnegut -

Malo posplošuješ, ne?

No, da še jaz nekaj dodam o knjigi: Olje na balkonu. Tolilko polemike o tem, nekateri bralci se spuščate preveč v detajle, kaj zato če je vmes kakšna napaka, vsi jih premoremo. Zagotovo se bo v vsaki knjigi naško kaj “narobe”. Sama sem ponosna, ker lahko berem slovenske knjige, pa četudi s kakšno napako. K. Olje na balkonu sem lani kupila, letos prebrala in moja ocena je: lahka za branje (+4).

Roman sem prebral, vendar moram priznati, da me je pustil hladnega.

New Report

Close