Olje na balkonu – izvirna slovenska detektivka
sori, seznam sem nametal na kup kar tako na hitro.
manjka npr. Wexford, pa arkadij renko ni aktualiziran, pa …
in seveda sem pozabil na literarni lik par exellence – ma ramotswe, ki v sebi nosi vso večtisočletno, na krutem soncu v gene vžgano stoičnost nesrečne in z vsemogočimi tegobami tlačene afrike.
Evo, še ena kljukica pod ‘prebrano’. V treh dneh, kar je ravno pravi tempo, da zadeve sproti prežvečiš in se z junaki družiš tako dolgo, da ti postanejo domači. Kajpak mi ni bilo žal – žanrsko odlično delo (ki se mi sicer zdi nekoliko ‘bare-boned’ vpričo 500-stranskih, ki jih berem zadnje čase in kjer se dogajanje vedno odvijuga še na sto koncev – ampak končno bi to lahko imeli za nekakšen podžanr, tako da nič hudega mislit!), prepričljive osebe, dober zaplet – in čeprav nekateri dvomijo o legitimnosti razpleta, je meni ob tem predstavljena moralna dilema okej. Normalno, da bomo brali naprej!!!
Moje pripombe: par pravopisnih kiksov, najbolj so me zbodla v oči imena ptic, ki se pišejo z malo (torej zlatovranka, laška vrana ipd.). Pa do Jane si čisto preveč kritičen – tako brezzveznega intervjuja pa tam res ne bi objavili! Mogoče v Lady. :)))
Zelo lepo se mi zdi, ko se tudi založba razveseli uspeha svojega avtorja:
“Žirija Delove nagrade kresnik je razglasila deset najboljših romanov, ki se bodo čez dva meseca potegovali za to prestižno odlikovanje: v izboru je tudi detektivski roman Olje na balkonu, ki ga je napisal nadvse ustvarjalni in izvirni Avgust Demšar, brez pretiravanja lahko rečemo, ponos naše založbe.”
(priporočam v poslušanje izredno zanimiv pogovor o detektivskem romanu, v katerem sodelujeta (vsaj?) dva Knjižna molja)
Pilgrim, končno mi je kapnilo. (Pa ne kri iz nosu, čeprav skoraj. :)) Midva se matrava in piševa, ti še bolj, neke romane na dolgo in široko in globoko in sploh, pa sva usekala mimo še bolj kot Vrenko & co. v Tankem ledu.
Če parafraziram Smolarja (Ne šraufe, je tovarne treba krast) – ne romanov, je obnove treba pisat!
Da ne govorim o tem, koliko manj dela je s tem, pa še založbe bodo srečne iz vsaj dveh razlogov, če že ne morejo biti trije :)):
1 – manj papirja in tiskanja (nižji stroški)
2 – ogromno povpraševanje
K.
zvezdica maja, verjamem, da ti bo avtor ustregel, pišeš mu lahko na avgust.demsar@gmail.com, najverjetneje ga bo pa zanimalo, zakaj jo potrebuješ.
Eni so se še bolj znašli ;-):
No, da še jaz nekaj dodam o knjigi: Olje na balkonu. Tolilko polemike o tem, nekateri bralci se spuščate preveč v detajle, kaj zato če je vmes kakšna napaka, vsi jih premoremo. Zagotovo se bo v vsaki knjigi naško kaj “narobe”. Sama sem ponosna, ker lahko berem slovenske knjige, pa četudi s kakšno napako. K. Olje na balkonu sem lani kupila, letos prebrala in moja ocena je: lahka za branje (+4).