Olje iz friteze
Ko so postale friteze “in” smo jo doma imeli. Olje sem zlila v lonec v katerega sem dala izdatno dozo pralnega praška. Potem sem počasi – po “obrokih” zlivala v WC. Vem, da to ni ravno ekološko, a kaj ti je naredit sredi Ljubljane, če nimaš vrta?
No, še vedno sem v Lj., a imam vrt:), samo friteze že vsaj 15 let ne uporabljamo več :)))) Mi je vse prej kot simpatična:) Pravzaprav sploh ne poham skoraj nič. Mogoče enkrat na mesec, pa še to ne.
Friteze že dolgo nimam več. Pogrešam jo samo pri cvrtju krofov in flancatov, to pa itak zelo redko delam. Imajo pa moji radi pomfri, ki pa ga zdaj pečem v pečici ali pa cvrem v navadni kozici z debelim dnom. Odpadnega olja je veliko manj, saj zdaj porabim 3/4 litra, v fritezo je bilo pa treba naliti cela 2 litra. V to olje, ki zdaj ostane, dam malo prila in nekaj vroče vode in zlijem v odtok (v kuhinjsko korito). Takoj zatem pa splaknem odtok še z velikim loncem vrele vode.
Ekološko res ni, ampak česa boljšega se ne spomnim. Za tisto kantico od Snage pa niti ne vem, kje bi jo hranila, dokler ni polna, pa tudi deponija mi je od rok. Akcijo zbiranja posebnih odpadkov tu v bližini imajo pa samo enkrat letno.
V fritezi imam olje za fomfri. Po par cvrtjih ga zlijem v litrske kozarce in potem porabim za kako pohanje ali podobna umazana cvrtja. Ostanek pa na gnoj. Ga pa dejansko ni veliko. V fritezo ga gre slab liter, kar ga potem vsak malo popije (krompir, meso, papir) ga malo vržem proč. Glede na to, da fritezo malo uporabljam nimam niti 3 dcl na mesec in to bi konec koncev lahko vrgla tudi v školjko. Slabše je pri cvrtju krofov, fanclov ali mišk, saj tistega nimam za kaj uporabit in mi ostane skoraj vse. No ja, sladko ocvrem parkrat zaporedoma, potem pa na gnoj.
Friteze lahko zmečete kar stran, ker se morate zavedati, da nenasičene maščobne kisline v olju pri segrevanju se spremenijo v nasičene.Zato takšno olje v katerem ste enkrat že cvrli OBVEZNO zavrzite, ker samo škodite sami sebi.Torej če se imate radi, ne počnite tega.Sicer pa olje, ko je enkrat uporabljeno mi tudi oddamo komunali
Hej!
Hcerka mi zadnjic pravi, da do sedaj ni nikoli pogresala friteze( jaz niti). Mogoce bi jo pa sedaj kupila. ????
Vnuk se pritozuje, da njegovi prijatelji jamrajo, ker bi tudi na obisku pri njih
radi kaj ocvrli( beri krompircek, kalamari, ribice…).
Pa sem mu povedala, da je bil do sedaj prav zadovoljen s krompirckom, ribjimi palckami in podobnim…, pecenem v pecici. Upam, da ga bo minilo.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.