Oljčno in bučno olje
Za hladno stiskano oljčno olje vsi vemo, kako zdrava in potrebna maščoba je, s pridom ga uporabljamo praktično povsod in zmeraj.
Zanima me za bučno olje. Nekje sem zasledila celo naziv hladno stiskano bučno olje. Je to možno? Če je že, verjetno ne velja za običajno bučno olje, ki se kupi v trgovini, tega verjetno pridobivajo tudi z “vročim” postopkom kot druga olja.
Zasledila sem tudi mnenja, da so vsa druga olja razen oljčnega škodljiva (ja, ja, saj vemo) in da je tudi bučno olje potrebno zamenjati z oljčnim. Saj imamo radi oljčnega, vendar sploh na poletnih solatah je bučno prijetna sprememba. Uporabljala ga bom še naprej tako ali tako, vseeno me zanima, če kdo bolj strokovno ve, ali je bučno olje po sestavi in koristnosti bolj proti oljčnemu ali bolj proti sončničnemu oz. drugih oljih.
Hvala in lp, Mimi
Pozdravljena!
Glede na moje spremljanje in predvsem zelo aktivno spremljanje lastnsoti olja mojega moža je koristnost za olja naslednja:
Se orpavičujem Primorcem, ampak baje je še bolj zdravo kot olivno je repično olje (oljne repice)…
tako, da sami doma vedno uživamo oba…
za bučno olje ej pa takole – vsaj 1 x tedensko bi naj bilo na mizi, oziroma je predvsem priporočljivo uživanje za moške zaradi prostate…
drugače se pa vedno najde kakšen “falot” ki napiše, da je pa sedaj nekaj še bolje kot prej…
lp
Nika
Tocno tako, Nika.
Verjetno je tudi od pokrajin odvisno. Na Primorskem se nisem zasledila polja z oljcno repico. Torej segamo bolj po vejah:)))
V sestdesetih letih je bilo pa olje iz koruznih kalckov oznaceno kot super zdravo olje, ce ze ne najbolj zdravo.
Bucno olje imam tudi rada – aroma prekrasna in za dolocene solate skoraj obvezno. Oljcnega sem tako navajena, da zame ni kaj posebnega. Vcasih mi prav prija sprememba.
Ravnam se po tem: vsakega ” Po malem” !!!
Lep vikend
Hojla!
No, pa da potrdim še jaz – na faksu pri vajah na iz Biokemije testirali, kako zdrava so olja, ki jih ahko kupimo v trgovini, oz. katera od teh vsebujejo največ nensičnih mašč. ksilin – torej zdravih. In povem vam – uporabljajte bučno olje, ker ima res visok delež le teh! Med najbolj zdravimi so še olivno ojle, sončnično olje, laneno olje in seveda bučno – vsa seveda hladno stiskana, brez visoki tempratur, ki uničijo zdrave maščobe.
(PS: v torek imam izpit iz biokemije in ravno zdaj na polno obdelujem take in podobne stvari, ene bolj obvladam, druge manj :))))
In še to: teta nam je za novo leto prvič prinesla poskusit domače bučno olje, ki ga ljubiteljsko prideluje en njihov kolega v manjših količniah. in povem vam – meni ne zadostuje 1 žlica! 🙂 Pa prej bučnega olja nisem marala preveč 🙂 Zdaj, ko em , kako zelo zdravo je, največkrat jem skuto z bučnim oljem, potem s paradižnikom, solate niti ne….vedno mi je bila zelo všeč žlička kisle smetane na posoljen paradižnik – zdaj vedno kislo msetano zamenjam z bučnim oljem.
LP, zala – aja, in prosim držite v torek pesti zame :)))
Mene pa zanima kje kupujete kvalitetno bučno olje? Jaz sem imela to srečo, da sem nekajkrat dobila res dobro, doma pridelano bučno olje in je bilo super. Ko sem ga porabila, sem enkrat v trgovini kupila geino, ker se mi je zdelo ok, v resnici pa je bilo povsem brez okusa.
Torej kam po dobro bučno olje in katero kupiti?
Hvala.
S.
Hja, en moj sodelavec ga dela, olje je naravnost odlicno, edino z njim zmenit se za kaj zanesljivega je bolj problem, ceorav nazadnje vedno vse rata – ima nekako take arabske pojme o dogovorjenih casih, tako da se jaz ne bi ravno ponujala za posrednika. Lahko ga pa vprasam, ce lahko komu posljem njegovo telefonsko.
Zala, drzim pesti! A potem sledi se biologija in bos imela pospravljeno ze v juniju??:))
pozdravcek,
proxima
:))))) Babi, zadj sem se pa res nasmejala – tale s prsti na nogah je res dobra :))))
Proxima, tole glede biologije še ne vem – mogoče! Če mi bo čas dopuščal, ker je ta izpit le nekaj dni za mojim prvim, kar pa VERJETNO ne bo šlo skupaj, ker snovi za biologijo je res OGROMNO 🙂 (mislim, kaj vse me še čaka v višjih letnikih, pa se zdaj pritožujem…) 🙂
LP
Pri nas imamo radi oba. Olivno olje je super, ampak pri nekaterih stvareh je bučno takorekoč nepogrešljivo. Na primer, nekako si ne znam predstavljati surovega kislega zelja z olivnim oljem. Mora biti bučno in seveda obilo česna. Ali pa narezana mlada čebulica z bučnim oljem. Pa pri kakšni dobri kremni juhici ena žlička na krožnik! Kot si po drugi strani ne znam predstavljati grške solate z bučnim oljem, čeprav najbrž tudi to ne bi bilo slabo.
Nisem pa še poskusila vanilijevega sladoleda z bučnim oljem. Ali olje enostavno poliješ po sladoledu!
LP, Astra
Forum je zaprt za komentiranje.