Najdi forum

olivno olje

Dobila sem olivno olje (domače, slovensko). Bilo naj bi zelo kvalitetno.

Ko sem ga poskusila, me po nekaj sekundah začne peči na zadnjem delu ust. Ko preizkusim kupljenega v trgovini, tega občutka ni.

Mi lahko katera, ki se na olivno olje bolj spozna, malo razloži, kako je to s kakovostj?

Kakor je meni poznano, je pekoč okus olivnega olja lahko posledica:
– že začetega procesa oksidacije (pekoč okus razgradnih produktov), kar je negativno,
– pekoč okus dajejo tudi nekateri antioksidanti, kar je ++++
No, zdaj pa vedi pri čem si ;(((

Sorry, odgovora na to vprašanje nimam, pač pa imam drugo vprašanje v zvezi z olivnim oljem. Zanima me namreč ali je olivno olje, (ki je ves čas v hladilniku, rok trajanja pa mu še ni potekel), v katerem se je naredila usedlina, še užitno.
Lp, Ana

Ana, zelo užitno 🙂

Glede okusa ne znam odgovorit. Jaz kaj takega še nisem opazila, uporablajm pa vedno le domače olje, nikoli iz trgovine (mislim olivno).
Glede usedlin, pa je to čisto normalna stvar. Olje, lahko normalno uporabljaš, le pazi, da ti ne uide tisto gosto ven. Zakaj ga pa hraniš v hladilniku?

Kje pa dobiš domače olivno olje in kakšna je cena?

Hej!

Prejsnji mesec sem dala Sloncku nekaj podatkov na “Starsevski cvek” v zvezi z olivnim oljem in nekaj naslovov, kjer si lahko vse ogledate.

1. Olivno olje navadno malce pogreni, ce je se sveze od jeseni. Sama ga zacnem uporabljati nekje marca meseca, ko se dobro uleze. Seveda jaz grenkobe ne cutim, ker sem nanj od nekdaj navajena; nekomu, ki ga ni navajen, pa je to motece.
Je pa to odvisno od marsicesa: pravilno nabiranje oljk, sorta oljk, lega…
Zato se domace olje od enega pridelovalca do drugega razlikuje po okusu.

2. Olje naredi tudi usedlino, zato ga veckrat prelijemo, dokler ni cisto. Tiste usedline nikoli ne zavrzem; jo uporabim za mazanje koze ( s tresico). Ko sem bila noseca, sem si redno masirala trebuh in strij ni bilo. Tudi za roke, noge…

3. V mrzlem prostoru ali v hladilniku se olivno olje malce strdi ( kristalcki); ko je na sobni temperaturi, se spet zbistri.

4. V trgovini kupljena ol. olja nimajo tega tipicnega priokusa, ker so vec ali manj rafinirana.
Prodajajo pa tudi taka, ki imajo mocnejsi originalen okus – torej vsak lahko zase nekaj dobi.
Je pa istrsko domace ol. olje po vse testih zelo dobro ocenjeno.

Lep pozdrav Babi

Pozdravljeni!

Olivno olje, kot so povedale že predhodnice, se mora shranjevati na sobni temperaturi in ne v hladilniku.

Glede cene: na Primorskem od 2200 do 2500 sit na liter.

Glede uporabe za kožo: najprej sem bila ful navdušena, vendar je treba vedeti, da olivno olje hladi, zato za zimo sploh ni primerno za kožo. Nasprotni učinek naj bi imelo sezamovo olje, ki ga moraš najprej prekuhat, da grejo mehurčki gor, nato pa pretocit. No, je pa prijateljica dermatologinja povedala, da olivno olje ni najbolj primerno za kožo, saj ti jo še bolj osuši. Je pa res, da poleti, ko se sončiš, imaš super kožo, če se mažeš z olivnim oljem.

Lepo se imejte!

Miimamo svoje oljke. Dve debli. Olja je glih za nas.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close