olivno olje
Mene pa zanima, kakšen okus naj bi imelo ekstra deviško olivno olje.
Lansko leto smo namreč kupili domačega, ki je imel izrazit vonj in aromo, bil pa je zelo blag in prijeten. Tudi letos smo si priskrbeli zalogo domačega ekstra olivnega olja, vendar drugje kot lani. Ta letošnji je precej močnejše barve, še močnejšega vonja in arome, moti pa me to, da peče če ga pogoltneš.
Mi lahko kdo svetuje, kakšno naj bi bilo torej pravilno ekstra deviško olivno olje – blago ali pekoče oz, zakaj je ta razlika, ker verjamem, da sta oba res prava ekstra kvaliteta.
Lp
Hej!
Tudi mi imamo nekaj oljk in seveda se dokupimo olje,vedno iz oljk iz Ospa.Barva krasna,da o okusu ne govorim.Olje,ki ga sedaj delajo,zacnem
uporabljati sele spomladi,ko se dobro ulezi(spodaj ostane nekaj gosce,ki jo precejeno skozi gazo uporabim za maznje koze pred kopeljo). Sedaj je malo grenko ali trpko.Cez kak mesec ta trpkost zgine. Sem pa lani dobila nekaj olja od drugod,ki ni zgubilo svoje grenkobe do spomladi. Tudi jaz ne vem,zakaj je tako.Mene sicer ne moti! Nekatere pa. Zakaj razlicna barva in okus? Verjetno je odvisno od sorte oljk,od shranjevanja pred presanjem,predelave in se marsicesa,ne nazadnje tudi tal.Na to bi moral odgovoriti ze strokovnjak. Je cela veda o olivnem olju.Pri dveh kmetih ni olje enake barve. Vozimo vedno v isto torkljo,kjer zagotovo stiskajo na hladno in proizvod je Exstra devisko olje.
Prebrala sem,da je v Istri po ocenjevanju najboljse olje iz oljk iz Ospa,ker
rastejo v visji legi.To je vse moje znanje o olivnem olju. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.