OLIVNO OLJE
palačinke brez olja so lahko na pol zdrava hrana, saj že bela moka in sladkor ni sta zdravi sestavini,ampak…..če si občasno privoščimo kakšno palačinko,pa jaz pravim naj bo taka kot mora biti…..z oljem, ki omogoča pravi-polni okus palačinke…pri palačinki je najvažnejši sladkor, ki pri pečenju karamelizira, olje pa da seveda drugi specifični okus….saj olja je itak tako malo,važno je da z njim namažeš ponev, ni nujno, da ga zlivaš v njo……..
Jaz jih tudi ne sladkam, ker jih včasih še potem narežem za v juho. Uporabljam pa tudi temne moke, belo uporabljam samo tu pa tam za rezance ali pa kakšno pecivo, bolj za praznike, takrat se navadno pregrešimo. Tisto kaj je zdravo in kaj ni , pa mislim da se na teh forumih ogromno govori, in če bi človek vse upošteval, že skoraj nič ne bi smel jest. LP
Mi smo tudi belo olje skoraj popolnoma zamenjali z olivnim. Izjema so ostale palačinke, pečena jajca, pecivo in cvrenje. Od začetka me je na zeleni solati malo motilo, pa smo se hitro navadili.
O olivnem olju sem prebrala, kolikor sem mogla. Zagotavlja se, da toplotna obdelava olivnega olja ni sporna. Na njem lahko pečeš, pražiš itd. Menda naj ne bi bilo sporno niti cvrenje v olivnem olju, vendar ga odsvetujejo bolj zaradi cene. Poskušam razmišljati tudi po svoje – in dejansko celoten Mediteran že stoletja ribe peče na olivnem olju, torej ga segrejejo in pečejo na njem. Pri meni ta argument prevlada, drugače ne vem, kateri stroki naj verjamem.
To, da se olivno olje lahko segreva, ker je toplotno obstojno, sem prebrala v več različnih knjigah. Da se ga ne sme, pa sem našla bolj med sosedskimi nasveti.
Zase sem se odločila, da verjamem, da se ga sme in tako tudi delam. Sem pa pripravljena poslušati nasproten argument in ga upoštevati, če me bo prepričal.
Ne bom govoril o okusu in kuhi, ker se nato ne spoznam ampak o kemični sestavi in vplivu segrevanja olja na zdravje.
Olivno olje nikakor ni primerno za segrevanje. Je veliko primernejše od kakšnih nerefiniranih bučnih, lanenih , sončnični olj (in verjetno tudi zato priporčajo v omnjnei knjigi ravno olivno) vendar še vseeno nezdravo.
Razlog leži v kemični sestavi in preko tega stabilnosti.
Da ne bom kompliciral: manj so olja predelana bolj so zdrava .Naprimer nerefinirana rastlinska olja ki jih najdemo v trgovinah z zdravo prehrano imajo veliko esencialnih in drugih nenasičenih maščobnih kislin, ki koristijo zdravju.Te so zelo nestabilna in se hiro pokvarijo. Posledica je nastanek škodljivih produktov kot so trans maščobne ksiline in podobno. Glavni dejavnik tega procesa pa je segrevanje. Ravno zato so predelana rastlinska olja ki jih kupimo v navadni trgovini škodljiva.(pri pridobivanju teh so pod vplivom visokih temperatur)
Olivno olje vsebuje predvsem omega9 mononenasičene maščobnekisline, ki so proti maščobnih kislinam, ki jih najdemo v drugih oljih dokaj stabilne in pri segrevanju nastane najmanj škodljivih snovi.
Daleč najbolj primerno za segrevanje je maslo, ker vsebuje zelo stabilne maščobne kisline ki težko nadalje razpadajo v škodljive produkte.
Seveda je slaba stran teh maščobnih kislin dvig trigliceridov in holesterola v krvi ter visok vnos kalorij.
BTW. margarina vsebuje ogromno trans maščobnih kislin ki so zelo škodljive.
———————————————————————————————–
Novice 07.09.02
Proteinske čokoladke in nagradna igra
Na spletni portal smo dodali težko pričakovan recept za visoko beljakovinske nizko kalorične Proteinske čokoladice. Po neverjetno nizki ceni si lahko sami naredite čokoladke, ki ne vsebuje sladkorja ter zelo malo maščob. Da o dobrem okusu ne govorimo.
Če želimo uspešno hujšati, pridobivati na mišični masi ali pa le zdravo živeti je dobro, da poznamo delovanje našega telesa. To predvsem omogoči ločevanje med literaturo in produkti ( namenjeni olajšati zgornje cilje), ki so realni in dajo rezultat od tistih pri katerih gre le za služenje denarja.
Zato smo se v Maxximum teamu odločili za serijo člankov o delovanju človeškega telesa. Avtor člankov bo fizioterapevt Gregor Vidmar. Ker pa vemo, da podobni članki veliko bralcem zaradi potrebe po koncentraciji in razmišljanju kmalu postanejo nezanimivi smo se odločili za nagradno igro.Več o tem je bilo že napisanega v navodilih NAGRADNA IGRA.
Vsak mesec bomo objavili eno izmed nadaljevanj serije člankov. Za vsak članek bomo postavili tri vprašanja v približno tedenskem razmaku. Konec meseca (ob zadnjem vprašanju) bo objavljen tudi celoten vprašalnik s prostorom za odgovore, ki ga boste poslali po emailu. Kdor bo pravilno odgovoril na vsa vprašanja bo prejel nagrado. Kaj bo za nagrado bomo objavili ob zadnjem vprašanju v mesecu.
Prvi del iz serije člankov ima naslov Endokrini sistem in hormoni.
Olivno olje s segrevanjem predvsem izgubi svojo izjemno začimbno aromo. Me pa to ne moti, da nebi delal na njem čebule za kasnejše zelenjavne jedi (boranija, ratatuille..) Tudi za lazanjo npr. namažem pekač z ol. oljem, ravno tako lahko prepražiš meso (za v lazanjo) na ol. olju. V glavnem za vso mediteransko kuhinjo – skratka če vsebuje paradajz. Kjer je zelenjava je tudi ol. olje.
Ne uporabljam pa ga za zolato (zeleno, radič) ker je neužitna.
Forum je zaprt za komentiranje.