Oli, Martina- recepti
Spodaj v temi vkuhavanje, sem obljubila recepte, vendar prej nisem imela časa.
Marelična marmelada- vso marmelado delam z želirnim sladkorjem kolner ( belo modra vrečka), 1 kg sadja, 1 kg sladkorja in kuham 4 minute.
Ajvar-
5 kg rdeče špičaste paprike (tehtaj neočiščeno)
1 kg jajčevcev
1 kg zrelega paradižnika
pol litra olja
sol po okusu
1 dcl zenfa
Vsako posebej očiščeno skuhaj v slani okisani vodi 5 minut. Pazi, voda mora biti okisana res malo, če ne je lahko ajvar prekisel. Vse dobro zmelji, nato pa peci v pečici tako dolgo, da je gosto. Mogoče tudi 2 uri. Dodaj med pečenjem olje, na koncu pa še zenf. Vrelo polni v kozarce, nalij na vrh malo olja in dobro zapri. Če želiš imeti pekočo varianto, pa dodaj še feferone.
Jaz meljem na mesoreznico, čimbolj drobno- v multipraktiku mi ni všeč.
Madžarska solata
6 zelenih paprik
6 rdečih paprik
6 zelenih paradižnikov
6 zrelih paradižnikov
5 glav čebule
2 dcl kisa za vlaganje
2 dcl olja
1 žlica sladkorja
sol po okusu
Vse sestavine na tanko nareži ali naribaj, daj v posodo premešaj ter kuhaj 15 minut. Vrelo polni v kozarce.
Zelo dobra solata z gosto omako.
Mešana solata
2 dcl kisa za vlaganje
1,5 dcl vinskega kisa
6 dcl vode
1 žlica sladkorja
6 rdečih in 6 rumenih paprik
6 zrelih in 6 zelenih paradižnikov
3 čebule
1 kg malih kumar
0,5 kg rdečega korenčka
( kuhaj 4 minute v slani vode)
1 zeljna glava
(blanširaj v okisani vodi 2 minuti)
Nadaljni postopek kot pri madžarski solati.
Ta solata je čisto po mojem receptu. Če poznate mešano solato od Ete, je ta skoraj identična. Kdor ima rad bolj kislo, lahko doda več kisa. Vlagam jo že dve sezoni in se lepo drži.
Rdeča pesa
1 l vinskega kisa
2,2 l vode
15 dag sladkorja
15 dag soli
To je original recept, vendar se meni zdi prekisla in preslana, zato naredim po svojem okusu, 1 l kisa, 2,6 l vode, 10 dag sladkorja, 10 dag soli.
Peso dobro operi in skuhaj do mehkega. Pusti jo ohladiti v tej vodi v kateri si jo kuhala. Naribaj.
Jaz jo delam na dva načina.
Prva varianta;- Zmešan kis nalijem v večjo posodo in ko zavre vsujem noter naribano peso, pustim da ponovno zavre in vrelo napolnim v kozarce, ter zaprem.
Druga varianta;- Naribano peso naložim v kozarce, nalijem gor prekuhan vroč kis, zaprem, ter kozarce pokuham v vodni kopeli. Vro naj pribl. 7 minut.
Pri obeh variantah, se mi ni še nikoli pokvarla. Količina tega kisa je pribl. za 5 kg pese.
Marmelada iz neolupljene hokaido buče
4 buče hokaido
4 pomaranče
250 g sladkorja
2 dcl belega vina
pest sveže melise
Buče in pomaranče narežemo na kocke in damo v kozico skupaj s sladkorjem. Kuhamo 20 minut. S paličnim mešalnikom maso zmeljemo, vlijemo vino in kuhamo še pet minut. Na koncu dodamo meliso in še toplo polnimo v kozarce.
Ta recept je prepisan iz knjige Čarobni svet buč. Ko bom jaz kuhala to marmelado, jo bom verjetno priredila malo po svoje.
Martina, oprosti ampak kaj je to Panžur. LP
Forum je zaprt za komentiranje.