Olajšava 2008
Pozdravljeni,
pred dnevi sem prejela domov informativni izračun za odmero dohodnine, iz katerega je razvidno, da bi naj prejela nazaj približno 200,00 EUR. Pri tem sta mi bili upoštevani dve olajšavi v celotnem znesku, saj sem lani do junija imela status študenta, z avgustom pa sem se zaposlila. Zanima me ali je izračun pravilen in mi v vsakem primeru pripadata obe olajšavi v celem znesku ali bi davčna morala upoštevati le sorazmerni delež posamezne olajšave, se pravi 6/12 olajšave za študenta in 5/12 splošne olajšave, ko sem bila zaposlena. Ostali dohodki so navedeni pravilno. Ali je moja dolžnost tudi, da vložim ugovor glede morebitne olajšave ali samo, da preverim ustreznost višine dohodkov??
Za odgovor se Vam že vnaprej zahvaljujem in Vas lepo pozravjam!
Pripada vam splošna olajšava v celoti (zavezanci imajo pravico do splošne olajšave ne glede na status, priznana vam ne bi bila samo vprimeru, da je za vas nekdo uveljavljal olajšavo za vzdrževanega družinskega člana). Posebna olajšava “za študenta” pa se vam prav tako prizna v “celoti”, vendar le pri dohodkih, ki ste jih dosegli preko študentskega servisa (ni sorazmernosti glede na čas statusa). V primeru, da ti dohodki ne dosegajo višine olajšave, pa se vam prizna olajšava le do zneska teh dohodkov.
Forum je zaprt za komentiranje.