Okusi marmelad
Pozdravljeni,
Prosim za malo pomoči:
želela bi narediti čim več različnih okusov (tudi nenavadnih kot suhe fige in kakav) ampak ne vem kaj gre skupaj.
Prosim napišite mi kakšne okuse ste delale ali jedle in so vam bile všeč in če mogoče veste razmerja sadja, sladkorja,… v teh marmeladah. Imam namreč še nekaj dni porodniške in bi rada izkoristila še ta čas, ker potem ko bom v službi ne bo šlo.
Hvala vsem v naprej za pomoč in lep dan vam želim!
Jedla sem (kar vem): slivova, marelična, breskova, šipkova, mešana, jabolčna, jagodna, robidova, kutinova. (drugih se trenutno ne spomnem)
Od vseh mi je ostala v spominu jabolčna kot zeloo okusna, pa seveda vse domače od stare mame :)))
Sladkorja se dodaja od 20 dag do 1 kg /na 1kg sadja. Odvisno od želene sladkobe in od sladkobe sadja. Ponavadi je največkrat 70 dag sladkorja na kg sadja.
Lp, Ela S
Nekoč sem pomagal pri kuhi marmelade iz plodov jerebike. Ti vsebujejo toliko pektina, da je marmelada hitro strjena. Tudi velika količina sladkorja pa ni pomagala pri odstranitvi rahlega grenkega priokusa. Zadeva je šla na koncu odlično h kakim mesnim jedem.
Skuhaj sadje in ga začini z vaniljo, cimetom, klinčki, ingverjem, kardamomom, limonino lupinico, mešanico za kuhano vino … in še kaj bi se našlo. Uporabiš lahko mešanico začimb, ali pa samo eno ali največ dve različni začimbi, tako da tista začimba pride do izraza.
Meni se je zdela zelo zanimiva in nenavadna kombinacija melona z ingverjem.
Hojla,
jaz sem lahsko leto kuhala marmelado iz grozdja in ananasa -kot mešano marmelado. Pač vzela sem grozdje, ki ji mi pravimo izabela in ananas.
letos sem kuhala hruške in breskev (hrušk imamo toliko, da že pri ušesih ven gledajo :)))) – okus je njami.
Jaz navadno dam manj sladkorja saj menim, da je 1 kg sladkorja na 1 kg sadja preveč še za mojega moža, ki ima rad sladko – ne daj Bog, da ga napadejo mravlje :)))
pred leti sem kuhala marmelado iz sledečega sadja: črešnje, jagode, in maline. Moram reči zelo dobra marmelada z eno napako – PREHITRO ZMANJKA!!
Uživaj v kulinaričnem ustvarjanju.
RAvno včeraj sem pri mami brala revijo Naša žena, ki ima zraven prilogo jedi iz buč. Notri je recept za marmelado iz suhih marelic in melon, kar bi znala biti zelo zanimiva kombinacija.
Za božična darila sem že kuhala marmelado iz rdečih grenivk in ananasa, pa jabolčno z orehi in lešniki, všeč so mi tudi mešanice kakega bolj kislega sadja z bananami. Večino teh zadev dobiš tudi pozimi, tako da za božično kuho še ni prepozno.
lp, tinca
Se opravičujem, druge obveznosti so me peljale daleč stran od foruma- pa vseeno recept pripenjam, saj še ne bo prepozno.
BOŽIČNA MARMELADA
100 gr. rozin
100 gr. orehov
100 gr. lešnikov
100 gr. mandljev
1,35 kg jabolk za 1 kg očiščenih
750 gr. sladkorja
4 dl vode
cimetova skorja
Rozine poparimo z vročo vodo da se napnejo. Oreške grobo sesekljamo z velikim nožem (mandlje prej olupimo). Jabolka olupimo in narežemo na kockice. Vodo in sladkor zavremo in kuhamo do 114 C (v mrzli vodi se kapljica sladkorja oblikuje v mehko kroglico.) Dodamo na kocke narezana jabolka in cimetovo skorjo. Ko ponovno zavre kuhamo 5 minut, vmes ves čas mešamo. Nato dodamo še nasekljane oreške in rozine, počakamo da ponovno zavre in kuhamo še 5 minut (mešamo). Potem marmelado odstavimo z ognja, posnamemo pene in še enkrat premešamo. Odstranimo cimet in čimbolj vroče napolnimo v sterilizirane in vroče kozarčke.
Marmelada je najboljša na pražencu, kot dodatek jogurtu, skuti in ovsenim kosmičem za zajtrk.
Jaz sem enkrat na tem forumu našla tale recept:
SANJSKO DOBRA MARMELADA
3 kg bučnega mesa
3 kg hrušk
2 dl ruma
20 dkg kokosa
sok 2 limon
30 dkg sladkorja
Buče naribamo, hruške narežemo na tanke rezine ter skupaj s sladkorjem kuhamo 30 minut.
Nato dodamo kokos, limonin sok in rum. Kuhamo še 5 minut. Vroče polnimo v kozarce.
Forum je zaprt za komentiranje.