okraski
Ene tri variante obstajajo…
1. delaš iz marcipana, ki ga ali narediš sama ali pa ga kupiš
2. delaš iz beljakove mase, ki jo sama pripraviš: stepeš en beljek in dodajaš toliko sladkorja v prahu, da dobiš maso podobno plastelinu – s tega oblikuješ figurice (ne gre pa izdelovati bolj finih zadev, ker je masa ali premehka ali pa pretrda – ko se že strdi) in pustiš na zraku, da se srdi (posuši)
3. lahko pa kupiš ticino maso (baje se jo dobi v Vrhniki, ampak le v večjih zalogah – menda po 12 kg; če se jih več dogovori za nakup, potem si jo seveda lahko razdelite) – to je taka posebna sladkorna masa iz katere izdelujejo tudi okraske, ki jih kupiš. Se pa s to maso vsekakor najlažje in najlepše dela…
LP, mishika
Čokoladne okraske lahko čisto enostavno narediš sama – stopi jedilno čokolado skupaj z malo masla, vnaprej si pripravi različne listke sobnih rastlin (npr. benjamina, morda celo vrtnice), jih operi, osuši in povleči skozi čokolado. Za cca. 10 minut postavi v zmrzovalnik. Ko je čokolada trda, narahlo povčeli listek s čokolade in že imaš lepe čokoladne listke pred seboj. Pazi pa, da res ne dodaš preveč masla – bolje manj kot preveč.
Na podoben način lahko narediš različne ostružke – čokolado (jedilno belo ali temno) stopi, na tanko premaži na gladko površino (najbolje marmor) in pusti, da se ohladi. postrgaj z ostrim nožem….
Variant je ogromno, če te še kaj zanima, le piši.
Najpej bi se vsem zahvalila za vaše odgovore.
Q10 vas pa bi lepo prosila, če mi lahko posredujet vašo skrivnost, lahko tudi pod tem postom ali mi pa pošljete na e-mail naslov:
jana24@email.si
Lep pozdrav vsem in še enkrat hvala.
Ni nobena skrivnost, zato bom odgovorila kar tu.
Barva obdelanih vrtnic bo malo temnejša kot svežih, nikakor ne priporočam temnih barv. Naša torta je bila prevlečena z marcipanom v naravni barvi, zato sem delala z “umazano” belimi vrtnicami.
Cvetne liste na pol odprtih SVEŽIH vrtnic najprej s pomočjo čopiča premažeš z rahlo stepenim beljakom ( ne sneg), toliko, da se lahko maže. Nato jih (zelo malo) posuješ s kristalnim sladkorjem ( ne s sipo, moja napaka v zgornjem postu). Če se ti zdi, da je sladkorja kje preveč, ga enostrvno “otreseš”.
Cvetove zatakneš v mrežico od pečice , vložiš v pečico in na 60 stopinjah C sušiš preko noči.
Tistih nekaj, ki jih nisem porabila sem shranila v pločevinasti šktli za piškote.
Upam, da sem bila razumljiva, če ne, sem na voljo za dodatna pojasnila, sicer sem pa to povzela iz knjige J.de Belder, imajo jo v Delavski knjižnici, v knjigarnah je pa žal že dolgo ni.
lp
To kar cele vrtnice pustiš, a ne? Mislim nič liste stran ne trgaš in jih potem mažeš… Kaj pa narediš s spodnjim zelenim delom? A vrtnice samo z navadnim nožem nekje bolj na “začetku” odrežeš? Pa jih potem kaj umiješ?
Sem pa radovedna, a ne? Samo ta tehnika se mi zdi zelo zanimiva (sem podobne reči že večrat videla, pa nisem imela pojma, kako to delajo) in predvsem zelo zelo uporabna…
Naslova knjige žal ne vm, sem pa prepričana, da bodo v knjižnici vedeli .
Je format A4, bogata s slikami. Po antikvariatih sem že sama iskala, sicer pred 3 leti. Mogoče bo zdaj več sreče.
Mishika, vrtnice pustiš cele, peclje sem pustila toliko, da sem lahko delala in ztaknila v mrežico, potem sem jih pa odstrigla. Umivala jih nisem, jih nismo jedli.
Je pa treba biti pri delu z vrtnicami precj “nežen”. Pridejo zelo lepe, take “bidermajerske”.
Pozdravljene
Tale forum sicer samo berem (in se učim), pa vendar: ena ideja, sicer bolj za otroške torte. V majhne modelčke, ki so sicer namenjeni za vlivanje mavca (iz Prometeja, Antusa in podobnih trgovin) se krasno vliva tudi stopljena čokolada. Na mojih modelčkih piše, da so primerni tudi za tovrstno rabo. Po mojih izkušnjah potem sicer otroci pojejo samo okraske s torte in so siti, redijo se pa starši… Ampak navdušenje je bilo pa veliko.
Marta
Forum je zaprt za komentiranje.