Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika okraski za torto iz beljaka

okraski za torto iz beljaka

kako se naredijo le ti ?

Kaj res nihce ne zna?
Priznam,da jih jaz ne znam. Upam,da bos kmalu dobila nasvet .Lp Babi

Narediš sneg iz beljaka in sladkorja. dobro zmiksaš, daš maso v papirnat škrnicelj, ki ga narediš sama, nato pa rišeš željen obilke na peki papir in jih potem lahko barvaš z jedilnimi barvami. lahko pa je figurica cela iz beljaka. Pustiš nekaj časa, da se posuši in okrasek je tu. tako piše v knijgi moji najbolji kolačiči. Upam, da sem ti kaj pomagala. Pa veliko uspeha!!

LP,Nani

Jaz pa mislim , da so tu enkrat ze govorili o neki beljakovi ali sldkorni masi, ki je menda se boljsa kot marcipan kar se oblikovanja figuric tice….vendar tudi jaz, tako kot Babi, res ne vem nic o tej zadevi. Takrat sem sploh prvic slisala o tem in se danes ne vem kaj to v bistvu je. Jsz prisegam na marcipan po receptu od Babi…..

O, Babi! Ne vem ce si videla, zadnjic sem poslala recept za piskote s celimi mandlji in kavnim zrnjem (vendar sem namesto tega zrnja dala sesekljano temno cokolado) in kavnim likerjem…..Samo tako za informacijo, ker vem da tako kot jaz obozujes mandlje 🙂 So res eni najboljsih piskotov kar sem jih v zadnjem casu pekla in so res vredni da jih clovek poskusi 😉
Ti piskoti se odlicno prilegajo h kavi, (priznam, jaz sem jih jedla zraven kakava, ostali pa so delaji da so h kavi 1A).
Ce te zanima, poglej, ampka mislim da bos morala kliknit na starejsa sporocila (ker se tu vsak dan obrne toliko receptov in mnenj:)) in kar na tisti strani bo. ALi pa vpises v iskalnik “piskoti z mandlji in kavnim zrnjem”.

Lep pozdrav, zala

Narediš beljakovo maso,( beljak in sladkor v prahu. Daš toliko sladkorja, da je masa dovolj gosta. Saj lahko sproti poskušaš in še dodajaš) Daš v dresirno vrečko z malo večjim nazobčanim tulcem in na peki papir nabrizgaš rožice,…. Malo lahko pogledaš za ideje v trgovini. Če je masa dovolj trda, jo lahko razvaljaš med dvema peki papirjema in izrežeš razne oblike- kot kekse. Jaz sem letos imela celo novoletno jelko okrašeno s takšnimi piškoti. Potem jih lahko še dodatno porišeš, npr. račko, medvedka, poglej pod markove piškote v bazi receptov mogoče dobiš kakšno idejo. No tam so čokoladni porisani z beljakovo maso in okrašeni z marcipanovimi srčki, zvezdicami. Največ pri vsem naredi vaja. Meni že kar gre, vendar mi še manjka vaje.
Aja maso še razdeliš na več delov in jo obarvaš z jedilnimi barvami. Jaz sem si v trgovini pekarne vrhnika kupila nastavek za brizganje s katerim lahko nabrizgaš list za rožo.

Evita, že velikokrat sem poizkusila narediti tako beljakovo “pecio”, pa mi enostavno ne rata. Kje je problem?
Ko beljaku dodajam sladkor se naredi tekoča gosta krema, ki pa ostane tekoča, tako, da ko poizkusim karkoli oblikovati se še predno se posuši razleze. Kje naredim napako?
Prosila bi te, da napišeš postopek izdelave od začetka do konca zelo natančno, če imaš čas.

Hvala!

lp

Ojla dekleta,

mi smo na tecaju pr sestri Vendelini naredili testo iz beljaka in sladkorja v prahu (NE naredis snega ampak kar tako zmesas, kot za led, samo da je treba vec sladkorja dat). Iz tega testa smo potem delali listke, cvetove (tisti, bolj spretni ;-), kapljice … potem to posusis in imas lahko vec mesecev v suhi posodi.

Je pa treba vse to na roke narest, ker je testo res kot glina in ne mores z vrecko nabrizgat!

LP
NYah

Smejte se!

V bistvu stepeš trd sneg beljakov, vzameš stran tri žlice, vmešaš sladkor v prahu (kupljen, ker je bolj droben), veliko, toliko, da je masa gnetljiva. Še prej lahko dodaš barve (jaz uporabim kar Etolove arome, višnja ali jagoda za rdečo, hruška, mentol…). Maso pokriješ s folijo, ker se hitro suši. Narediš majhen stožec /2 cm, potem pa iz ploščatih krogcev lepiš na stožec, kot listke od vrtnice. Se precej paca, vmes si umivaš roke. Pomembna je hitrost. Peclje posvaljkaš kot špagetke, listke oblikuješ malo bolj podolgovato (mentol zelena) pa narišeš z nožekom žilice. Potem je pa še X možnosti: vijolice, srčki, popki, pingvinčki…
Veselo na delo, praksa dela mojstra. Moje prve rože so bile kot zeljne glave. Zdaj pa so že lepše.

Seka, če hočeš brizgat dodaš majn sladkorja, če hočeš pa valjat in ročno izdelovat, pa moraš dodat kar veliko sladkorja. V glavnem delaš vse po občutku, točnega recepta zato mislim, da ni. Pri tem res drži, da vaja dela mojstra.
Za malo idej:http://users.volja.net/marta-doo/
http://www.tortejelka.com/

Žal ne znam naredit aktivnega linka, vem da je o tem bilo že govora samo zdajle se mi malo mudi, pa ne bom iskala. Lahko pa mi katera tud razloži, če hoče. Lp

Ja, taki bolj preprosti okraski (bolj grobe rožice, lističi, gobice…), se res dajo zelo lepo delati iz trdega beljakovega testa (na en beljak pride okoli 250 g sladkorja v prahu, če se ne motim). Bolj tekočo beljakovo maso uporabljam bolj za krašenje keksov, imam pa eno knjigo, kjer okraske delaš iz beljakovega prahu (se mi zdi – je v angleščini). Tisti okraski so pa to, kar krasi najlepše torte. Taka masa (bi morala knjigo poiskat) se potem oblikuje z nekim posebnim priborom in lahko izdeluješ res vse mogoče figure. Bi morala res v knjigo pogledat…

Lp, mishika

Prepisano iz knjige Kuharica sestre Vendeline.

Rože (ali drugi okraski) za torto

1 beljak, 1 kapljica jedilne barve, fino mlet sladkor v prahu

Beljak s kuhalnico malo pomešamo, nato med mešanjem dodajamo sladkor. Ko postane testo gladko, ga s prsti gnetemo tako dolgo, da se ne sprijema več za prste in skledo. Takoj zavijemo v folijo, ker se hitro suši. Oblikovati začnemo takoj, če se zmes vmes strdi, ji dodamo kapljico beljaka in je spet dobra. Rože in okraske lepimo z beljakom.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close