Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis okrajšava za milijon in milijardo

okrajšava za milijon in milijardo

Kako se pravilno okrajša milijon in millijardo.
Hvala.

mio in mrd

lp
A.

To sem domnevala, v taki obliki, prepričati pa sem se še vseeno želela.
Hvala.

Pa za obema okrajšavama je obvezna pika (mio. in mrd.)

Lp, sasa27

Ni res, ni obvezna, ampak nepravilna. Okrajšavi mio in mrd spadata v kategorijo, kamor sodijo g, dag, kg, km in še bi se našlo primerov.
Ne gre jih zamenjati s primeri: dr. (doktor), vl. št. (vložna številka), l. 1980 (leto ali leta 1980), kjer je pika obvezna.

Jana10, poglej v SP 🙂

Morda sem malo zaletavo odgovorila, zato naj razložim:) Pomemben vidik pri tem vprašanju se mi zdi, da je jezik živ in da se raba spreminja.
V tem konkretnem primeru gre za vprašanje, ali »mio« in »mrd« jemljemo kot okrajšavo (primeri: itd., npr., dr., red. prof – §594 v SP) ali kot simbol oz. mero (§250: Brez pike pišemo kratice in (črkovne) simbole, npr. za mere, uteži, denar, kemične prvine, spojine primeri: RS, SIT, m, km, hl, kp, Fe). Dodatna težava je, da je tudi simbol definiran kot okrajšava, kar ne pripomore k boljši razumljivosti ali preglednosti vprašanja, saj imamo nazadnje opraviti z dvema vrstama okrajšav. In še dodatna težava, da je kratica definirana kot ustaljena okrajšava:)
Pravopis je nastajal dolgo pred časom družbenega prehoda, tako imenovane tranzicije, in tudi med njo, ko se je šele začelo temeljitejše in obsežnejše, zakonsko predpisano javno razkrivanje poslovanja podjetij in ustanov. Dandanes milijarda v tipični rabi »mrd SIT« izraža vrednost. Morda je ravno sopostavljanje mio SIT in mrd ter SIT pripomoglo k temu, da pike ni več – za rabo primerjaj http://bos.zrc-sazu.si/s_nova_beseda.html
Sodobni časi so »odpravili« tudi nedoslednost glede zapisa okrajšave za milijon, saj SP dovoljuje mil in mio (oboje s piko). Po mojih opažanjih pa je v praksi tako, da »mil« odmira, kar je verjetno naraven proces, s katerim se pisci skušajo izogniti dvoumnosti v raznovrstnih besedilih (poslovna poročila podjetij, časopisni članki o gospodarskih temah, statistične objave). Če bi kdo mil. narobe razumel kot milijardo, in ne milijon, bi bilo to hudo narobe. »Mio« po pogostosti rabe zdaj prevladuje, verjetno zato, ker je okrajšava bolj nedvoumna. Če gremo pa se dlje, lahko opazimo, da se še veliko bolj kot »mio« in »mrd« v poslovnih izkazih in spremnih besedilih uporablja kar »v tisočih tolarjev« ali »v 000 SIT«. To pa je verjetno že druga zgodba.
Seveda lahko kdo zamahne z roko nad tem razmišljanjem ali me celo me po betici s špehnatim pravopisom:))) Ampak iskreno verjamem, da je treba zaznavati razvoj jezika in sodobnejšo rabo.

Se ti popolnoma pridružujem. Tudi sam sem namreč pred časom kupil ta famozni pravopis, pa ga zelo redko odprem. Ko danes poslušaš razne novinarje in napovedovalce, ti gredo kar lasje pokonci, kaj vse so zadnje čase izumili! (sem hotel napisati nekaj primerov, pa ne morem vstaviti potrebnih akcentov): center izgovarjajo z ostrim e, prav tako Cerklje na Dolenjskem )s poudarkom na prvem e, da se sliši kot cerkve), ženski spol je fenomenalno prevladal nad vsem, tudi nad cenami in odstotki (dve celi dve odstotka, dve celi dve tolarja, itd.)

Obilo useha!

New Report

Close