ohrovt in mineštra
Hej punce, rabim vašo pomoč.
Na forumu sem našla, da delate na Primorskem koncu neko odlično enolončnico, ali mineštro iz ohrovta. Našla sem tudi recept, kaj vse dati noter.
Seveda te jedi ne poznam, nisem je še nikdar videla in ne znam si predstavlati kako izgleda. Tako nimam pojma, kako mora biti narezan krompir in kako ohrovt.
Bi mi katera prosim pomagala? Mi morda celo napisala vse od A do Ž?
100 x hvala.
Lep pozdrav, Sandra
V lonec dam 2 l vode in 5 krompirjev. Dodam tudi kaj od mesa, na primer reberca in posolim. Posebej se skuha pol glave vrzot (ohrovt) narezaih na rezance. V lonec s krompirjem dodam 1/4 l kuhanega fižola. Vse to se zmečka, doda odcejene vrzote in naredi malo prežganja. To deneš malo oljčka, žlico bele moke, ko je to malo rumeno še par strokov narezanega česna, samo toliko da zadiši. To se doda v glavni lonec. Vse skupaj se pokuha še cca 20 minut in je kuhano. Lahko tudi popopraš in dodaš malo vegete. Je se potem, ko že malo obstoji. Lahko tudi uro. Če kaj ostane je zelo dobro tudi drugi dan. Ne sme pa biti pregosto, pa tudi župa ne.
To je primorska kuhnja ali mineštra z vrzotami.
Dober tek.
Res hvala, zelo sem vesela. Takoj se lotim, saj sem prav cakala na odgovor 🙂
V zameno ti vračam recept, ki mi ga je zaupala gospa v Belgiji. Tako rada je pripravila ribe na ta način.
Moli (ni pa nujno) v žafranovi omaki
S surovim maslom namaži pekač, vanj položi fileje rib, ki jih posoliš in popopraš. Med njih daj rezine limone. V žlico tople vode namoči ščepec žafrana in to zlij v vasj 2 dcl sladke smetane. To omako prelji čez ribe in peči v pečici okoli 20 minut, na približno 200°C.
Pečene ribe potresi s peteršiljem in koprom.
Njami 🙂
jaz na dolenjskem pa delam ohrovtovo minestro malo drugače in sicer na maščobi prepražim čebulo dodam svinjsko ali goveje meso na koščke narezano malo potenstam dodam narezan korenček ,ohrovt na rezance narezan in na koščke krompir malo potenstam dodam kumino malo vegete lovor in kuham do mehkega dodam mezgo paradižnikovo malo mlete rdeče paprike in žličko zenfa po želji še podmet in malo pokuham….njami mineštra
Forum je zaprt za komentiranje.