ohranitev nepremičnine v primeru razveze
Prosim za nasvet!
Z ženo se ločujeva (tožbo je prva vložila ona) in počasi se začenjajo obravnave.
Sem lastnik podjetja kot samostojni podjetnik (podjetje je pisano name), ustvarjeno pa je bilo v času zakona. Finančno je žena prispevala le kakšen procent sedanje vrednosti podjetja. V podjetju sem zaposlen jaz, ona ni nikoli delala tam, je pa res da je včasih kakšno malenkost fizično pomagala.
Strinjal bi se, da jo izplačam v smislu takšne nekdanje pomoči vključno z njenim finančnim vložkom (ki pa ni bil velik). Nikakor pa se ne strinjam z delitvijo 50:50, saj sem se izredno trudil za podjetje, vanj vlagal in trdo garal. Žena je bila drugače vseskozi zaposlena drugje.
Kako bi ohranil svoje podjetje?
Kaj lahko pričakujem v najslabšem primeru? V podjetje je v začetku vlagala tudi tretja oseba. Kako je s tem? Ali se lahko naredi kakšna blokada na to tretjo osebo?
podjetja res ne želkim izgubiti, saj sem vanj vložil svoje ”življenje”, če me razumete.
Hvala za pomoč
podjetje sem ustvaril JAZ in jaz delam v njem, ga vodim, brez kakšnekoli njene pomoči. Lastnik sem tudi samo JAZ. Žal pa si nisem mislil, da se bom kdaj razvezal in imel takšne težave in bojazni. Res si nisem mislil, da bi kdaj kakorkoli moral zavarovati podjetje. Žal sedaj je treba nekaj ukreniti.
hvala za odgovor
ob razvezi se deli premoženje, ki je bilo ustvarjeno z lastnim delom. Torej boš moral dokazati, kaj je tvoje delo, kaj pa delo sodelavcev ali zunanjih partnerjev. Težava bi lahko bila v tem, da boš morda tu moral operirati s podatki, ob katerih se vsakemu davkarju močno zasvetijo oči. In to žena ve. Če pa še ne ve, ji bo to povedal prvi advokat, do katerega bo šla..In to je lahko izjemno močno orožje.
V praksi bi se zato moral pripraviti na vse možnosti – dogovor je seveda optimalna. Ker ne poznamo žene, ti najbolje veš, koliko je to realno.
Vse druge pa so lahko zelo boleče -od prestrukturiranja firme, odprodaje slamantemu kupcu, mogoče v davčno oazo, pa do likvidacije.
Na žalost pa si o tem začel razmišljati zelo pozno.
Ker bo vse, kar boš sedaj delal, lahko razumljeno kot nagajanje ali izmikanje in izpodbojno in celo kaznivo.
Če pa bi pred, recimo enim letom, npr.odprodal osnovna sredstva na sales&lease back in potegnil ven denar.. mora ustanovil slamnato firmo na Hravškem,ali še kje dlje..morda prezadolžil podjetje do meje stečaja..bi bila tvoja pozicija sedaj mnogo boljša..
No, morda pa še ni prepozno. Predvsem pa ne bodi naiven in se ne zanašaj na pravico in na sodstvo..
In ona je v tem času ko ste vi ustvarili podjetje gledala v zrak?
V zakonu se smatra da je ustvarjeno skupna lastnina, saj bi bilo praktično nemogoče vsakemu zasluženemu centu določiti, kdo ga je zaslužil.
Verjamem vam, da ste sami delali v podjetju toda ona je v tem času ustvarila kaj drugega in tudi to se bo delilo na pol oziroma vse po dogovoru. Verjetno bi tudi vi v primeru, da bi bila situacija obratna, želeli svoj prispevek v zakon dobiti…
Forum je zaprt za komentiranje.