Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odvetniška napaka (prosim za odgovor Daše)

Odvetniška napaka (prosim za odgovor Daše)

Za pomoč pri delovnem sporu sem pooblastila odvetnika.
Odvetniku sem pustila vso dokazno gradivo, imela sem ogromno prič in bi dokazala obstoj delovnega razmerja.S tem se je strinjal tudi odvetnik.Kljub temu, da sem ga večkrat opozorila, da obstaja rok za uveljavljanje pravic iz delovnega razmerja (in s tem dokazovanje obstoja delovnega razmerja, namreč delodajalec mi je pogodbo vzel in mi noče priznati delovnega razmerja), je trdil da to zastara v roku 5 let in da bom če dokažem delovno razmerje, dobila izplačane vse plače do konca sodbe.Ker odvetnika nisem uspela priklicati 3 tedne po tem (ali ga ni bilo v pisarni ali pa se nihče ni javil), ko mi je obljubil, da se bo sestavila in vložila tožba, sem prosila za mnenje še enega drugega odvetnika, ki trdi, da je že potekel rok za uveljavljanje pravic iz delovnega razmerja ker naj bi bil rok 30 dni od prenehanja domnevnega razmerja oz. od opozorila delodajalca o odpravi kršitev.Delovno razmerje je prenehalo tri tedne pred pooblastitvijo odvetnika.

Ker me skrbi, da je to res, me zanima, kdaj po vročitvi opomina delodajalcu o izpolnitvi obveznosti se mora vložiti tožba, da ni zamujeno? Delodalajec mi je dal nezakonito odpoved (niti mi je ni pisno vročil!), dolguje pa mi tudi 2 plače.

Kako postopati v primeru, da je res zamujen rok za vložitev tožbe za uveljavljanje pravic iz delovnega razmerja? Delodajalec me je močno oškodoval, vendar pa če terjam plače brez dokazila o delovnem razmerju (delovnega razmerja pa nismo dokazovali predhodno), bom sploh lahko terjala dolgovane plače brez pogodbe o delovnem razmerju?

Jezi me, da odvetnik ni izpolnil svoje naloge, kljub temu, da smo dogovorjeni da dobi bogato nagrado, sedaj pa se bojim, da ga bom morala plačati, pa še brez denarja bom ostala.Kako postopati??? Sem mnenja, da je odvetnik ravnal malomarno (ni se oglašal ali odpisal na mail 3 tedne!) in imel pomankljivo znanje, ter kljub opozorilom o obstoječih rokih ni reagiral ter trdil na rok zastaranja 5 let.Če to ni malomarno, potem pa res ne vem!! Zadevi se sploh ni posvetil, tako kot bi se ji moral! Odvetnika nameravam menjati, vendar ne vem, če je še sploh smiselno razmišljati o tem, da bi še tožila za pravice iz delovnega razmerja, ker sem očitno zamudila roke.Če pa tožim samo za neizplačani 2 plači, me bojo stali več ostali stroški in živci, kot pa mi bo koristil ta denar, delodajalec pa mi je povzročil ogromno škode z njegovim ravnanjem, sedaj pa je še odvetnik zatajil!

Prosim samo za preverjene odgovore… hvala za vašo pomoč!

1. Rok za uveljavljanje obstoja delovnega razmerja je 30 dni od dneva, ko ste izvedeli za kršitev, kot to določa 204. člen ZDR, to pomeni 30 dni od dneva, ko ste prenehali z delom.

2. Če niste dobili plačane vseh ur, ki ste jih opravili, lahko tožite v roku 5 let.

3. Če prav razumem, je prvi odvetnik imel še cca. 9 dni čas, da vloži tožbo na delovno sodišče. Če menite, da vas je oškodoval, lahko zoper njega in njegovo zavarovalnico vložite odškodninski zahtevek.

4. Problem je, ker bi morali najprej dokazati, da bi v primeru pravočasno vložene tožbe na sodišču zmagali, nato pa se postavi še vprašanje višine odškodnine. Skratka precej zoprna zadeva.

5. Predlagam, da od “delodajalca” zahtevate izplačilo opravljenih ur, glede morebitnega odškodninskega zahtevka zoper prvega odvetnika pa se posvetujte z drugim odvetnikom 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close