Odstranitev tapet in beljenje
Zanima me kako naj spravim s sten tapete? Kako in s čim naj jih namočim ali karkoli že? To je zame čisto prvič, stanovanje je obupno, ker si želimo belih sten in imamo dovolj tapet.
Kako pa naj potem še zbelim vse? Koliko sploh stane barva? Pa dolgo traja beljenje?
Dajte mi povedat, jaz res ne vem kako pa kaj. Vem samo to, da moram to spravit dol s sten in jih zbelit. A, če ne zapolnim tiste luknjice v stenah, je kaj narobe?
Tapete spravis dol z naslednjim postopkom: vzames šprico – posodico z šprico upam, da veš kaj mislim, ko napoplniš z navadno vodo, špricaš po tapetah in drgneš dol z Šohteljcom – mi tako rečemo ne vem kako bi se tej napravi drugače reklo. NO, potem boš šele vodela kako naprej. Ker če stena ni gladka in je polna luknjic moraš le te zafilati z zravnalno maso. Nekateri še pred barvanjem namažejo stene z Emulzijo za barvanje – baje se barva boljše prijema – samo nam je pa maler rekel, da če kadimo v prostoru naj en mažemo z emulzijo, ker potem stene ratajo flekasto rumene od nikotina. No, potem ko je stena zglajena pa lahko začneš z beljenjem. 5 litrov jupola stane 1.700,00 sit. Zdej ne vem kako veliko sobo imaš. Ta jupol potem redčiš u navadno vodo.
Prebarvaš celo sobo vsaj dvakrat. In to je to. Več kot tri dni za 20 metrov kvadratnih velikosti sobe, ne bi smela potrebovati.
Urška
Če nimaš šprice vzami vedro z vodo in gobo, ter tapete tako namakaj. Če imaš parket pazi, da ne bo moker! Pa še to, ko tapeto namočiš malo počakaj, da se “napije” gre potem lažje dol. Manj boš uporabljala špohtl, manj bo luknic na steni. Iz izkušenj, če so tapete primerno vlažne gre skoraj samo od sebe. Lahko se pa trgajo (potem so ali preveč mokre ali preveč suhe ali jih je pa polagal amater in je blo preveč lepila :-()
Glede barve pa ti žal ne znam pomagat.
Sem jih ravni nekaj dni nazaj dol spravljala…in sicer je šlo najlažje tako da sem najprej dol potegnila plastičen del, pol sem pa z mačkom za beljenje dobro namočila papir ki je na steni ostal in počakala nekaj časa (ampak moraš res dobro z vodo namočit!)…potem pa večinoma ni blo težav in je šel papir v velikih kosih s stene, če pa ni šel pa s špohtlom…Je pa smotano delo to…če ne gre v velikih kosih…
Odstranjevanje navadnih tapet
Omočimo jih s toplo vodo in stropno krtačo in gobo ter nato s pleskarsko lopatico ostrgamo
Debelejše tapete moramo namočiti dvakrat; navlažimo vse stene po vrsti in ko pridemo spet na začetek, je voda staro lepilo že odluščila
Če dodaš vodi milnico ali detergent bo postopek hitrejši
Nabaviš pa lahko poseben odstranjevalec za tapete.
Ena flaška zadostuje za okoli 200 m2
Lopatico držiš poševno da ne poškoduješ ometa.
Obstajajo pa tudi električne pištole za odstranjevanje tapet.
Za odstranjevanje tapet boš porabila 2 do 3 ure
Ko odstraniš tapete moraš še oprati stene s toplo vodo, da odstraniš ostanke tapet in lepila. Razpoke in luknje zapolniš z izravnalno maso.
Še ena ura.
Potem ti preostane še beljenje. Najbolje, da uporabiš Jupol ali pa Spectro. Spectra je malce bolj bela od Jupola in majčkeno bolj pokriva. Obstaja pa še Jupol Koncetrat ki pokrije veliko bolje. 15 litrov navadnega jupola zadostuje za 80 m2, medtem ko 15 litrov Koncetrata zadostuje za 120m2.
Za barvanje ene sobe ki je velika 3×4 rabiš od 45 min do 60 min. Odvisno koliko si vešča.
Z navadnim Jupolom boš morala iti 2 do 3x. Odvisno od umazanosti sten. Z koncetratom pa bo morda dovolj že samo enkrat, če ne pa dvakrat.
Kljub temu, da na embalaži piše, da se Jupol redči 10% ti redčenje odsvetujem, ker bo barva manj pokrivala in boš morala iti večkrat barvati.
Redčenje Jupola je mišljeno, če je slučajno tovarniško barva malce pregosto zmešana in se v bistvu ne da delati z valjčkom.
In pa v primeru, da niso bile stene še nikoli barvane z Jupolom ali podobno barvo. V tem primeru stena zelo vpija in če dodaš vodo zmanjšaš porabo čistega jupola.
Če boš videla na goli steni sledi plesni ali pa vlage ti svetujem, da pred tem premažeš zid s Algicidom, da odstraniš plesen.
Potem pa ti v vsakem primeru svetujem,da jupolu dodaš še Jubocid za preprečevanje plesni.
Jupol se bo sušil kake 4 ure.
Ta čas je dobro, da imaš okna odprta.
med pleskanjem pa je dobro da so okna zaprta, da se barva ne suši prehitro in da imamo dovolj časa za ustrezen zaključek.
Z akril emulzijo se pleska le v primeru, če so stene surove, torej sam omet brez barve.
V primeru, da so kakšni nikotinski madeži moraš pred jupolom iti z anti nikotinsko barvo. pri tej pa je najbolj idealno da se suši 1 mesec in šele potem se gre z disperzijsko barvo čez njo. Antinikotinska barva je namenjena tudi za prostore kjer se kadi ker preprečuje rumenenje sten.
Pleskaš vedno od zgoraj navzdol.
Ja in koliko bi prišlo to na meter?Stene so v precej slabem stanju v bistvu sloji prejšnjega beljenja so začeli odstopat in je treba steno še prej zbrusit in še vse ostalo naprej kar še pride.Spraševal sem že nekega majstra in mi je reku ,da bi mi on računal na uro in ura bi prišla 10eur,s tem da bi pršla dva in bi v najkrajšem možnem času končala z delom,reku mi pa je,če mi pa računa na meter,pa da bi me dražji prišlo,tam nekje okol 2 eur na meter.Zanima me ,a je to pretirana cena,al ponavadi majstri,še kje ceneje računajo?
Najlepša hvala za posredovanje odgovora.LP
Forum je zaprt za komentiranje.