Odstotek – presledek
Med številom in enoto se vedno piše presledek. V tem primeru je % enota in sicer (1/100), zato se piše s presledkom. Primer: 10 %, 20 cm, 300 kg in NE 10%, 20cm, 300kg.
Če pišeš v Wordu, uporabljaj nedeljivi presledek: držiš in ter pritisneš preslednico. Na tak način se ti ne zgodi, da ti na koncu vrstice enota skoči v novo vrstico številka pa ostane sama.
Filip, to pa ni res. Nastava presledka v Excelu res ni problem, je pa res, da je to potrebno potem vsakič na novo nastavljati.
V celico zapišeš število z odstotki in potrdiš. Nato se ponovno postaviš na to celico in izbereš Oblikuj celice. Izbereš možnost “po meri” in med številko in odstotnim znakom vtipkaš presledek. Voila, imaš presledek med številko in odstotnim znakom.
To oblikovanje si lahko kopiraš na druge celice, če pa odpreš nov delovni zvezek, pa si ga moraš ponovno nastaviti.
Ja, Ariadne, res je. To se mi je malo vrtelo po glavi že preden sem poslal odgovor, nakar sem še poskusil in uspelo je. Vendar pa dvomim, da se jih bo kaj dosti ukvarjalo s tem, saj bi moral biti pravilni način zapisa privzet, ne pa, da moraš priti do njega kot okoli riti v žep. Poleg tega je čudno, da bi imela Slovenija v tem primeru drugačen zapis kot ostali.
V praksi je odstotek pogosteje zapisan skupaj s številko in menim, da bo ta raba sčasoma prevladala. Podobno je z znakom za stopinje C, dočim je res grdo, če zapišemo npr. 20m ali 60kg.