Odstop od pogodbe zaradi novega delovnega mesta
Spoštovani!
Imam eno vprašanje, ki me zelo muči.
Namreč, teden dni nazaj sem podpisala pogodbo za delo. V sami pogodbi ni nič o odpovedi delavca.
Pogodba je bila sklenjena za tri mesece.
Dobila sem še en razgovor in se ga udeležila izven delovnega časa. Na tem novem delovnem mestu mi ponujajo enako plačo, za manjši delavnik, poleg tega pa je delo v mojem kraju, par hiš stran v priznanem podjetju.
Če samo povem nekaj prednosti:
V prvem podjetju je delo samo za tri mesece, potem je podaljšanje odvisno od odsotnosti delavke. Najverjetneje se bo ta vrnila, zato podaljšanje ne bo možno. Poleg tega je narava dela taka, da delam vse sobote ter vsaj dve nedelje na mesec, po šest ur na dan. Imela naj bi na vsak šesti teden en vikend prosto. Plačana bi bila z minimalno plačo plus malica in prevoz. Prevoz do delovnega mesta bi trajal eno uro tja in eno uro nazaj domov.
V drugem podjetju bi imela enako plačo kot pri prvem, s tem da bi delala samo dve sobote na mesec, nedelje so vse proste. Delo bi bilo s tremi meseci poskusne dobe oziroma zaposlitev za d.č. eno leto, z možnostjo podaljšanja za nedoločen čas. Delavnik je enako šest ur na dan, izmenični delavnik. Kolektiv je veliko bolj prijeten, s poslovodjo se tudi osebno poznave, delo je nekaj hiš stran od mojega doma, kar mi prihrani veliko časa.
Skratka, pogoji dela so veliko boljši za mene. Sedaj čakam na odločitev direktorice in v primeru, da me sprejmejo v drugo podjetje, bi rada to sprejela, in zaključila delo v prvem podjetju.
Vem da je danes redkost, da se sploh dobi zaposlitev, a moram gledati na dolgoročnejšo zaposlitev. Čez tri mesece sem lahko zopet brezposelna, v tem novem podjetju pa imam mogoče celo možnost letne ali več letne zaposlitve.
Vseeno sem ker pač nisem vedela kaj se bo dogajalo vse naenkrat, podpisala pogodbo v prvem podjetju. Nisem povedala, da sem šla na razgovor, niti da se odločam o odpovedi, zaposlena oziroma od podpisa pogodbe je komajda dober teden.
Kakšne so moje pravice, ali lahko zapustim prvo delovno mesto, moram plačati kakšno kazen oziroma kaj sploh lahko naredim, da lahko potem sprejmem delo v drugem podjetju? V pogodbi ni nič napisano o odpovednem roku, niti o odpovedi. Vesela bi bila vašega odgovora.
Če imaš določeno poskusno delo, je odpovedni rok 7 dni, sicer pa 15 dni (94. člen ZDR-1). Če te pač v drugem podjetju vzamejo, se dogovoriš, da počakajo tistih nekaj dni za čas odpovednega roka.
Še vedno pa pogodbo o zaposlitvi z drugim podjetjem najprej podpiši, da se ne bi zgodilo, da daš tu odpoved, tam pa kljub ustni obljubi vzamejo drugega.
Forum je zaprt za komentiranje.