Odstop dednega deleža sodediču
Pozdravljeni.
Oče in mama nista bila poročena in imata skupaj enega polnoletnega otroka ter so živeli na istem naslovu 20 let. Sedaj bo po pokojnem očetu zapuščinska obravnava za polovico stanovanja, nekaj denarja, avto in več njegovih solastniških deležev na kmetjiskih površinah. Mama in sin bi želela premoženje dedovati tako, da vsak deduje eno celoto, ne da gre vsak del polovico mami in polovico sinu. Vem, da se na zapuščinski obravnavi lahko to uredi, vendar me zanima ali je v takem primeru potrebno plačati davek oz. kdo ga mora. “Predvidevam” da gre za prvi dedni red za oba in v kolikor se mama odpove sinu v prid ta ne plača davka (prvi dedni red), če pa se sin odpove mami, pa ga mama plača (drugi dedni red), ne glede na to, da v spodnjem členu z zakona razumem, da mora plačati tak davek, kakšnega bi morala plačati ona, če bi to dedovala?
Zakon o davku na dediščino in darila;11. člen; (3) Če davčni zavezanec odstopi svoj dedni delež sodediču, se plača davek ob prenosu premoženja samo enkrat, tako da se oprosti plačilo davka tistemu dediču, ki je prvi prejel dediščino, davek pa se odmeri glede na razmerje med zapustnikom in dejanskim prejemnikom dediščine.
Jaz sem hčer mame s prejšnjega zakona in mi je hotel pokojni oče (nisva imela nič urejeno, da je oče) podariti eno zemljišče v vrednosti 2000€. Predvidevam, da sem tako četrti dedni red in bi davek prišel višji, kot če mi kasneje to nepremičnino podari mama s darilno pogodbo?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani!
V prvi dedni red spadajo tako otroci kot zakonec oziroma zunajzakonski partner zapustnika. V skladu z Zakonom o davku na dediščine in darila (ZDDD) tako davka ne plačata niti sin niti zunajzakonska partnerica zapustnika.
Niste navedli na kakšen način vam je pokojni oče želel podariti. Z oporoko ali vam je to le obljubil?
Glede na to, da niste imeli nikjer zapisano, da je vaš oče v skladu z ZDDD spadate med vse druge osebe in pomeni, da boste za znesek do 10.000,00 EUR obdavčeni z 12% stopnjo.
Če vam nepremičnino kasneje podari mama, boste v skladu z ZDDV oproščeni plačila davka. Bo pa zavezana za plačilo davka vaša mama v skladu z Zakonom o dohodnini, a lahko predlagata odlog davčne obveznosti.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
zapuščinska obravnava je mimo, mati in sin sta razdelila premoženje tako, da je vsak dedoval celoto ne polovico.
Sodnica je seštevala vrednosti nepremičnin in avtomobila, ter na koncu na podlagi skupnega zneska, ki naj bi znašal okoli 100.000€ odredila 642€ davka na “neznano” oz. sodne takse. Ker se za eno nepremičnino ni vedelo kakšne vrednosti je, naj bi se sodnica o tem pozanimala naknadno in v kolikor bo znesek presegal vrednost 100.000€, naj bi se plačilo 642€ povišalo.
Zanima me, kaj je to plačilo in kakšno okvirno povišanje lahko pričakujeta (plus 50€ ali plus 2900€).
Nista vložila pritožbenega roka in naj bi tako odločba že bila pravomočna? Je ali ni – če sodnica sedaj spremeni stroške?
Spoštovani!
Ta znesek predstavlja sodno takso, ki sta jo kot dediča dolžna plačati mati in sin. Povišanje sodne takse je odvisno od vrednosti nepremičnine. Davek namreč odmerja DURS in ne sodišče.
Glede pravnomočnosti pa predlagamo, da si preberete pravni pouk na sklepu o sodni taksi. Tam je namreč napisano v kolikšnem roku se lahko pritožita. Če se v tem roku nista pritožila, je sklep pravnomočen.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.