odškodnina glede invalidnosti nastale v službi
Načeloma lahko zahetvaš odškodnino za premoženjsko in nepremoženjsko škodo – telesne bolečine, dušebvne bolečine, strah. Oni so itak zavarovani in zadevo potem porkrije zavarovalnica. Boš pa moral najbrž prek sodišča urejati stvari. Najprej podaj odškodninski zahtevek pri delodajalcu, potem, če ne boš uspešen, pa prek sodišča. Pazi pa na roke, da ni zadeva že zastarala.
Ali si do odškodnine upravičen in v kakšni višini pa je odvisno od številnih okoliščin.
Priporočam ti obisk odvetnika, enako glede odpovedi, da preveri, če je bilo vse ok.
[center][/center] Spoštovani! Moja zadeva je podobna kot pri tistemu Gospodu ki je že gor napisal svoj problem s tem da jst sem še uradno na bolniškem ker mi je tretjega dneva s pričetka dela stroj porezal mezinec na desni roki in so mi v Ljubljani na urgenco KC naredili operacijo s transplantacijo, s crossfinger ki sem imel 3 tedna. Uradno diagnoza glasi:
V.I.c dig. minimi manus dex.cum defectus cutis. Zdravljenje še poteka ampak počasi, se pravi da bom na bolniškem do konca pogodbe za delo ki je za določen čas tri mesece. Ko sem zadnjič klical nadrejeno osebo enega izmed direktorjev in vprašal s katero zavarovalnico sodeluje podjetje mi je v mailu napisal da podjetje nima sklenjeno pogodbo za poškodbe na delu z nobeno zavarovalnico ?! Kar se mi zdi amaterski, neresno ker gre za proizvodno podjetje ker se vsako sekundo lahko zgodijo poškodbe ( tud so se dogajale) in vse se mi zdi da se začinje igra ” mačke in miške” Še oddaleč se “vidi” da mi nočejo plačat odškodnino ker so prepričani da reveži kot jst nimajo mogočnosti (beri denarja) da bojo zadevo ispeljali na sodišču in da v takšnih pogojih dvignejo roke gor! Ampak se bom boril za svoje pravice do konca! Prosim Vas za nasvet za moj primir! Najlepša hvala ! Lepo pozdravljeni! Sam še to ; sem tujec ampak mam status občana , družinskega člana ker sem poročen s slovenko in če nimam davčne olajšave in če plačam davek kot vsi ostali upam razen obveze mam tudi svoje pravice! HVALA!
Pozdravljeni,
to, da delodajalec nima urejenega zavarovanja (kar močno dvomim, mogoče so vam samo tako rekli), nima veze glede izplačila odškodnine v vašem primeru.Zvarovanje je pomembno zgolj za delodajalca, da mu ni treba celotne odmerjene odškodnine dati iz svojega žepa.
Odškodnino se ponavadi zahteva, ko je zdravljenje zaključeno, ko se da oceniti, kakšna škoda je nastala, kaj ste pretrpeli med zdravljenjem, koliko so zmanjšane vaše sposobnosti po končanem zdravljenju….
Delodajalec se bo najbrž zgovarjal, da niste ravnali skladno z navodili, mogoče da niste uporabili neke zaščitne opreme, skratka poskušal bo prevaliti krivdo za nastalo poškodbo na vas. V primeru pokodb pri delu je pomembno, da ste opravili “tečaj” iz varstva pri delu, pri katerem vam je bilo jasno razloženo kako stroj deluje, kakšno zaščito morate uporaljati…..če tega ni bilo, kar se v praksi rado zgodi pri kratkotrajnih pogodbah o zaposlitvi, ste praktično že zmagal, saj bo delodajalec težko dokazal, da je storil vse kar bi lahko, torej vas poučil kako stroj deluje, da se nesreča ne bi zgodila.
Svetujem vam obisk na sodišču, kjer nudijo brezplačno pravno pomoč, da vam pojasnijo postopek in vaše možnosti, potem bo pa treba do odvetnika.
Forum je zaprt za komentiranje.