Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija odrezana fotografija

odrezana fotografija

Pozdravljeni

Fotografije narejene s Canon Power Shot G6 dajam razvit preko neta (preko enega od foto studiev). Vedno si izberem možnost “z izrezom”,ker me pri možnosti “brez izreza” moti bel rob. Vendar velikokrat tako ostanem brez kakšnega dela fotografije (najpogosteje je to pri portretih). Zanima me, ali je možno v aparatu spremeniti kakšno nastavitev, da do izreza fotografije ne bi prihajalo ampak bi bila razvita fotografija enaka posneti.

Hvala in lep dan

Seveda… se da. Vse je tukaj odvisno od proporcionalnosti stranic in razmerja.

Če daš razvijati slike v formatu 10×15cm to je fotografsko razmerje 2:3.
Če daš razvijati slike v formatu 13×18cm, je pa to razmerje 3:4.

Tukaj pa je stvar v aparatu kakšno razmerje slik dela in potem spet od tebe
kakšno razmerje slik si boš dala razvijati v fotografskem studiu.

Tudi meni se seveda dogaja, da vsega kar sem zajel, pa ne morem dobiti na sliki tistega formata katerega sem si kasneje zaželel.
Zato sliko, da ne pride v foto laboratoriju do neželene zmešnjave, doma “obrežem” kar sam na željeno razmerje.
Temu se reče CROP.
In na netu imaš ogromno zastonjskih programov, ki ti to omogočajo.

Evo v tej pripeti sliki spodaj sem poskušal nazorno prikazati kako si izbereš vidno polje, ki ga izrežeš in shraniš ter potem pošlješ na izdelovanje slike.
Jaz sem pri tej sliki rekel, da hočem imeti fotografijo na papirju velikosti 15×10 centimetrov. Kot sem napisal zgoraj, je to razmerje 3:2 (ker je horizontalna slika). Zato sem v programu (glej sliko spodaj) izbral 2 × 3 (Landscape). In potem označiš polje katerega ti bo izrezal. Med vlečenjem in premikanjem kvadrata po sliki, proporcionalnost in razmerje ostane enako.
Izberem, izrežem, shranim, odnesem v foto laboratorij na razvijanje, kjer ob prevzemu slike ne bom razočaran, da so mi karkoli uničili. 🙂

Hvala za pomoč…bom malček naštudirala in poskusila tako uredit slike.

lp

Birot, zelo lepa slika
Kje pa je ta mlin?

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Poskusi karolina*, če pa ne bo šlo, še vedno lahko tukaj podaš vprašanje.

Hvala, mavrični vitez.
Mlin se nahaja na hrvaški strani v vasi imenovane Mišnjici, slikano je pa iz slovenske strani, vmes je pa mejna reka Kolpa. V Sloveniji se to nahaja v vasi Otok pri Metliki. Bolj znani vasi po stoječem “upokojenem” avionu DC-3.

iiii, je lep

ja, to so pa bili časi
časi, ko so na območju BTCja še pristajale te Dakote
zdaj pa samo nakupovalna mrzlica

si včasih želim, da ne bi gradili letališča v Brniku, ampak da bi ostal tu kjer je bil

* * * Nikoli nad nikomer ne obupaj. Čudeži se dogajajo vsak dan. H. Jackson Brown Jr. http://www.publishwall.si/lelj

Karolina, naceloma (vsaj v tem studiu kjer jst razvijam) vedno sami preverijo fotko v katerem formatu je, in tudi ce dam razlicne formate dobim – ne da bi kaj narocila – razlicne formate slik (10×14 in 10×15). Je pa res da ta studio nima slike po 20sit. Obdelujem jih pa ne, ker nimam tako nastimanega monitorja kot v studiu in se mi je ze zgodilo da niso bile take barve, ampak so mi tudi to popravili, brez dodatnih stroskov.

New Report

Close