Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis odreagirati

odreagirati

Dober dan.
Moram še tu vprašati, morda se najde kak somišljenik, ali pa z argumenti podprt drugače misleči: Kaj menite, je prav, če rečemo, da je nekdo ODREAGIRAL?
Mene to izjemno moti. Saj je vendar že REakcija sama po sebi nek odgovor na nekaj.
Danes pa preberem še v Dnevniku, cenjeno kolumnistko Tanjo Lesničar-Pučko, kako je odreagirala…
Odreagirati je po mojem mnenju nekakšna popačenka. Čisto dovolj bi bilo reagirati, če že moramo uporabljati tujko. Sicer pa bi bilo odzvati se ravno tako dobro, kajne?

odreagirati -am dov. (i) psih. z
vedenjem, obnašanjem sprostiti
notranjo napetost, potrtost: odreagirati
konflikte

Odreagirati ima drugačen pomen kot reagirati.

Tudi jaz se strinjam z LISO, da gre pri tej besedi za dva predloga z istim pomenom: en je slovenski (od), drugi pa latinski(re). Agirati je namreč “delovati”.
Druga stvar pa je, da je ta beseda že presneto udomačena in se je najbrž ne bi dalo označiti za nepravilno.

Reagirata dve stvari, snovi med sabo. Človek pa odreagira na določeno djanje, torej se odzove. Tako si jaz to razlagam.

Tisti od- najbrž pomaga k občutku dovršnosti pri glagolu:
Odreagirala je na napad vs. Reagirala je na napad.

Je pa tudi meni všeč tvoj predlog, da bi bilo boljše uporabiti “odzvati se”.
Na njegov napad se je odzvala z ostro polemiko.

Moram pa reči, da mi tale par “odreagirati, reagirati” še ni “na uč” padel:))

V SSKJ je beseda odreagirati označena s psih., kar pomeni, da se ta izraz uporablja predvsem (ali samo) v psihologiji.

Odreagirati pomeni z vedenjem, obnašanjem sprostiti notranjo napetost, potrtost.

Če jaz pravilno razumem, kar piše v SSKJ, ima odreagirati precej ožji pomen kot reagirati.

Zanimivo, jaz pa tega ne čutim, zaznam. Razlaga iz SSKJ bi me napeljala kvečjemu na razmišljanje, da so pri “odreagirati” vpletena čustva oziroma nadziranje čustev (npr. kako odreagirati v konfliktu), pri “reagirati” pa ne (kar je bližje razmišljanju ah). Hm, res ne vem, prej se mi je zdelo vse isti šmorn, pa imam res občutek, da gre bolj za težnjo po izražanju dovršnosti:) Žal imajo pa tudi vremenarji dostikrat občutke:)

Strinjam se, Lisa, in tudi mene moti pretirana uporaba “odreagiranja”. Kaže, da je to moderno, ne znam si drugače razlagati. Naš župan “odreagira” v vsakem drugem stavku, verjetno se zdi samemu sebi tako bolj svetoven. mene pa to moti.

New Report

Close