odrasel otrok
Hci pride k tebi na stik in puca za vama kar naserjeta ko vaju ni? Oz za bratom? Da sem jaz tvoja hci me ni vec blizu.
In ti bi rad da si oba otroka ustvarita zivljenje v tej hisi in da bo sine dal 150 eur za skupne stroske (pokrije to sploh kurjavo?) okoli hise pa vse delala hci?
Mulca posadi za mizo. Potegni vse letne stroske na plano. Toliko poloznice toliko kurjava toliko hrana toliko bencin za kosilnico…pol je tvojega…pa ce ne muslus nic delat po/okoli hise se prispevek za cistilko.
Taki sini kot je tvoj se potem naserjejo k eni punci ji dajo 150 eur za stroske in si mislijo sa so resili svet. Potem pa v jok in nataj k mamici pod krilo.
ena mamita, 02.03.2023 ob 01:41
kekec272, 01.03.2023 ob 16:09
Pozdravljeni,
vprašal bi za mnenje, nasvet. Pred 5 leti sem ločil. Ostal sem v hiši, katere polovico sem bivši izplačal. Pri meni je ostal starejši sin, 26 let, mlajša hči, 15 let pa živi pri bivši ženi. Oba otroka ima zelo rad in se med seboj razumemo. Starejši sin je že zaposlen, ima odlično službo in zelo dobro plačo. Dogovorila sva se, da mi mesečno plačuje 150 eur za stroške. Hiša je velika, poleg nje je še manjša njiva. Sem zaposlen, imam 53 let. Problem nastaja, ker sem na koncu sam za vse, ko je govora o pomoči pri hiši. Sin poleg službe le ponočuje, pohaja in živi na veliki nogi. Pričakuje, da vsak dan dobi skuhano in postreženo večerjo ali kosilo. Sicer je u redu fant, ampak vidi le sebe. Sobo ima popolnoma razmetano in tako mu je v redu.. Sam imam raje urejeno in tu prihaja do nesoglasij, ker mi potem reče, saj ti plačam.. Če mu rečem, naj gre po svoje, potem ostanem popolnoma sam v veliki hiši. Po eni strani mi je škoda prodat, ker je hiša velika in bi si oba otroka lahko kasneje tu ustvarila dom. Ko pride hči, ji ne morem reči, naj ona kaj pospravi.. Mislil sem, da se bo počasi z leti uredilo, ampak je prej obratno. Kako naj ga na lep način pripravim, da ne bo starejši videl le sebe?
Mislim, da ni problem, da tvoj sin vidi samo sebe, ampak je avtor to tvoj problem, kako ga ti vidiš.
Moja zgodba je podobna. Še leta se ujemajo :)Po ločitvi je sin ostal z mano v hiši. Brez, da bi mu kaj rekla, je sam predlagal, da si deliva stroške. Jaz skrbim za hrano, on za položnice. Kurjavo eno leto jaz, eno leto on. Glede kuhanja,kateri je prej doma skuha. Posodo opere, ko on kuha, včasih tudi, ko jaz nimam časa. Oba imava rada čisto in urejeno, zato ni problem, ker vsak za sabo pospravlja. Za pranje skrbim večinoma jaz, če nimam časa, da tudi on prat, pobere perilo zunaj ali iz sušilca. Za sobo mu “NIKOLI” nisem težila, ker to je njegov zasebni prostor, sicer ima vedno pospravljeno, pa tudi če bi imel razmetano, mi ne bi bil problem samo zapret vrat. Zraven hiše je malo zelenice za katero imava dogovorjeno, da kosiva izmenično. Če on nima časa, ko pride na vrsto, pokosim jaz in potem mu je krivo in me na silo zvleče ven na kosilo, da se oddolži. Kar se tiče vzdrževanja hiše, si razdeliva, on “moška dela”, jaz bolj skrbim za “toplino doma in okolice”. Kljub temi, da letos načrtuje selitev v mansardo, si jaz tega ne razlagam, da bo ostal doma, ampak kot trenutno njegovo odločitev katere sem zelo vesela. Sem mu pa dala vedet, da če bo v prihodnosti naneslo, da se bo odselil in, da ne bo imel namena živet v tej hiši, da jo bom vzdrževala dokler bom lahko, potem prodam in si denar razdeliva na pol. Jaz pa si kupom manjše stanovanje ali grem v varovano stanovanje. Se strinja z mano.
Kar se tiče njegovega finančnega prispevka, mi je najprej kot staršu bilo krivo, da jemljem denar svojemu otroku. Potem sem se malo zamislila nad tem, da se mora zavedat, da je odrasel moški in s tem tudi dolžan sprejeti določeno odgovornost in obveznosti kot odrasla oseba. Sem skromna in varčna oseba. Vse kar je viška vlagam v hišo ter ji s tem višam vrednost, kar pomeni, da bo na koncu itak on imel največjo korist od tega- ali bo dedoval celotno hišo, ali pa večji izkupiček od prodaje hiše.
Avtor predlagam ti, da sinu naslednjič, ko ti bo rekel, da ti plačuje in če se njemu zdi to ok, koliko prispeva z denarjem in delom, da mu predlagaš, da zamenjata vlogi recimo za 1 mesec. Ti daš njemu 150€ in mu prepustiš vsa opravila, katera sedaj opravljaš ti. To ti predlagam zato, da bo sin videl/razumel kako neenakovredno imata razporejene finance in opravila. Po moje ne vidi samo sebe, ampak ne zna cenit tvojih uslug. Potem se vsedita in dogovorita za stroške in opravila. Če se bo izmikal, da nima časa za opravila, pa naj potem plača za opravilo, ki boš ga opravil ti ali kdo drug namesto njega. Seveda govorim o opravilih v hiši in okrog nje, ne pa o tvoji njivi. Če jo želiš imet, jo obdeluj in v to ne sili sina. Jaz tudi imam vrt na svojo željo, pa ne pričakujem, da bo sin vrtnaril. Kar se pa tiče hčere, pa se zamisli. Vzgajaš jo v razvajeno princesko. Ko pride k tebi, naj tudi kaj pospravi in ti kaj pomaga, je dovolj stara. S tem bo pridobila delovne navade in se ji ne bo zdelo, da je vse samoumevno, kar kdo stori za njo. Glede sinovega uživanja, pa se ne vtikuj, glej na njega kot na odraslega moškega. Le vztrajaj, da si razdelita pošteno opravila oz. da pokrije z denarjem, če mu ne znese s časom. Pa ne delaj načrtov za hčerino in sinovo prihodnost in ju ne zavezuj, da mora kateri ostati v hiši. Sprejmi dejstvo, da boš mogoče ostal sam v hiši in boš jo na koncu prodal. Moje mnenje je, da odrasli otroci imajo pravico iti po svoje in živeti svoje življenje kakor si ga oni zastavijo.
hvala, da si si vzela čas in opisala. Pri tebi je moško ženska kombinacija, morda je zato malo bolj enostavno. Hvala vsem za odgovore, različna mnenja potem ponudijo pogled na zadevo še z drugega zornega kota. Saj vse skupaj ni kritično, imel sem slab občutek, da mi plačuje, čeprav simbolično. Včeraj zvečer sva se že malo pogovorila o tej temi. LP
A sem res, 02.03.2023 ob 06:34
Hci pride k tebi na stik in puca za vama kar naserjeta ko vaju ni? Oz za bratom? Da sem jaz tvoja hci me ni vec blizu.
In ti bi rad da si oba otroka ustvarita zivljenje v tej hisi in da bo sine dal 150 eur za skupne stroske (pokrije to sploh kurjavo?) okoli hise pa vse delala hci?
Mulca posadi za mizo. Potegni vse letne stroske na plano. Toliko poloznice toliko kurjava toliko hrana toliko bencin za kosilnico…pol je tvojega…pa ce ne muslus nic delat po/okoli hise se prispevek za cistilko.
Taki sini kot je tvoj se potem naserjejo k eni punci ji dajo 150 eur za stroske in si mislijo sa so resili svet. Potem pa v jok in nataj k mamici pod krilo.
Hci pride k tebi na stik in puca za vama kar naserjeta ko vaju ni? Oz za bratom? Da sem jaz tvoja hci me ni vec blizu. To si ti napisala, kar sploh NE drži. Preberi moj zapis.
In ti bi rad da si oba otroka ustvarita zivljenje v tej hisi in da bo sine dal 150 eur za skupne stroske (pokrije to sploh kurjavo?) okoli hise pa vse delala hci? ..hči ne dela , ko pride, ok?
Taki sini kot je tvoj se potem naserjejo k eni punci ji dajo 150 eur za stroske in si mislijo sa so resili svet. Potem pa v jok in nataj k mamici pod krilo. Kultura tvojega dialoga na višku. Ne želim več tvojega odgovora. LP
Moraš pa bit res en zagaman tip, da si v teh okoliščinah ne moreš najti eno žensko, ki bi te obvarovala tvojih strahov pred starostjo in samoto, pa tudi pospravila in skuhala bi rade volje. Zo pa ne, ha? Ti si garal celo življenje, si misliš, zdaj bo pa rna prišla kraljevati na tvoje? No, s tako miselnostjo si lahko obetaš res žalostno starost.
Do takrat pa – ne boj se, da se bo sin odselil, se mu ne splača. Očitno pa si se ga spomnila vzgajati šele zdaj, ko je skoraj prepozno. Čeprav prepozno ni v resnici nikoli za vzgajanje.
kekec272, 02.03.2023 ob 08:06
hvala, da si si vzela čas in opisala. Pri tebi je moško ženska kombinacija, morda je zato malo bolj enostavno. Hvala vsem za odgovore, različna mnenja potem ponudijo pogled na zadevo še z drugega zornega kota. Saj vse skupaj ni kritično, imel sem slab občutek, da mi plačuje, čeprav simbolično. Včeraj zvečer sva se že malo pogovorila o tej temi. LP
Mislim, da pri nama s sinom nima veze moško ženska kombinacija. Tako kot si midva razdeliva, si lahko tudi vidva. Saj ne rečem, tudi jaz nosim mogoče večji del opravil in ne gnjavim, da prispeva za kak nov hišni aparat, ko se stari pokvari, ker si bo itak letos uredil in opremil vse za sebe. Po moje tvoj sin jemlje tvoje usluge samoumevno v smislu saj je moj starš in se mu zdi logično, da boš za vse ti poskrbel. Postavi ga ne realna tla, da je kot odrasla oseba dolžan prevzeti odgovornost za svoje življenje. Ti kot starš si zaključil svoje poslanstvo in mu nisi več dolžan odnašat riti. Nekateri mladi imajo v tej moderni dobi nerealna pričakovanja od staršev v smislu, da jih bodo stari vse življenje ujčkali finančno in fizično.
Moj brat. Star 35. 2 otroka pri njem vsaka 2 tedna, ker ga je ženska izbacila. Matki da 150 eur češ za stroške + hrano zase in otroka, ostalo ima ubog revež za prevoz, malico, kredit za avto vreden 30k, ter pijačo in čike – pa še to ne pride s plačo skoz. Doma ne premakne nič. Še z otroci se matka ukvarja, okoli bajte pa foter dela. Tisti teden, ko nima otrok hodi domov bolj ali manj samo spat, ko ima otroke se vsaj tam okoli 18:00 privleče domov. Po poti iz službe obvezno štempljanje v gostilni.
KrEna2022, 02.03.2023 ob 08:23
Moraš pa bit res en zagaman tip, da si v teh okoliščinah ne moreš najti eno žensko, ki bi te obvarovala tvojih strahov pred starostjo in samoto, pa tudi pospravila in skuhala bi rade volje. Zo pa ne, ha? Ti si garal celo življenje, si misliš, zdaj bo pa rna prišla kraljevati na tvoje? No, s tako miselnostjo si lahko obetaš res žalostno starost.
Do takrat pa – ne boj se, da se bo sin odselil, se mu ne splača. Očitno pa si se ga spomnila vzgajati šele zdaj, ko je skoraj prepozno. Čeprav prepozno ni v resnici nikoli za vzgajanje.
..razmišljal sem, če bi ti na to sploh odgovoril, pa ti bom. Napisala si zagaman… in da bi prišla kraljevat na tvoje..
Iz izkušnje pa ti lahko povem, da ja, res jo je težko najti sebi primerno. Ko vidijo avto, hišo in položaj je kandidatk veliko, verjemi mi.. Ampak takih, ki pričakujejo v glavnem koristi zase.. Takih pa ne želim. Nisem škrt, sploh ne, ne bom pa sponzor. Tako sem se odločil. Ampak to je druga tema, izven konteksta mojega vprašanja..
kekec272, 02.03.2023 ob 13:05
..razmišljal sem, če bi ti na to sploh odgovoril, pa ti bom. Napisala si zagaman… in da bi prišla kraljevat na tvoje..
Iz izkušnje pa ti lahko povem, da ja, res jo je težko najti sebi primerno. Ko vidijo avto, hišo in položaj je kandidatk veliko, verjemi mi.. Ampak takih, ki pričakujejo v glavnem koristi zase.. Takih pa ne želim. Nisem škrt, sploh ne, ne bom pa sponzor. Tako sem se odločil. Ampak to je druga tema, izven konteksta mojega vprašanja..
Avtor podpis pod to. Samo s sinom uredi, da bosta na koncu oba zadovoljna. Ti pa uživaj “svoje življenje” in se ne pusti sprovocirat na temo zakaj nimaš ženske. Jaz se tudi velikokrat znajdem v takšni provokaciji in namigovanju, da si ne najdem moškega zato, ker da kao imam sina za nadomestnega partnerja, ker si deliva stroške. Me ne gane. Dokler bo živel skupaj z mano, bo prispeval, ko bo zase, bo imel svoje gospodinjstvo in svoje stroške. Jaz pa si bom partnerja našla, če si ga bom, iz čustvenih razlogov, ne pa zaradi materialnih.
ena mamita, 02.03.2023 ob 14:11
Avtor podpis pod to. Samo s sinom uredi, da bosta na koncu oba zadovoljna. Ti pa uživaj “svoje življenje” in se ne pusti sprovocirat na temo zakaj nimaš ženske. Jaz se tudi velikokrat znajdem v takšni provokaciji in namigovanju, da si ne najdem moškega zato, ker da kao imam sina za nadomestnega partnerja, ker si deliva stroške. Me ne gane. Dokler bo živel skupaj z mano, bo prispeval, ko bo zase, bo imel svoje gospodinjstvo in svoje stroške. Jaz pa si bom partnerja našla, če si ga bom, iz čustvenih razlogov, ne pa zaradi materialnih.
Avtor podpis pod to.
Hvala. Prav vesel sem, da nekdo razume in govori o odprti temi in ne ovinkari. (PS.. enkrat bo že prišla prava, ne dvomim.. ) Lep dan ti želim
mojločenata, 02.03.2023 ob 12:28
Moj ločen ata je imeli pri 50ih novo žensko in dojenčka.
Naenkrat ni bilo več nobenega razumevanja s fotrove strani za moje najstniško življenje pri 26ih.
Hehe, terna. V tem je ravno problem, ko si nekateri “otroci” še pri 40 domišljate da ste najstniki in pričakujete, da so starši dolžni skrbet za vaša “najstniška leta”. Starši kot starši, pa nekateri v imenu starševske brezpogojne ljubezni pač nasedajo na to “ujčkanje odraslih otrok” v svojo škodo in škodo otrok.
kekec272, 02.03.2023 ob 14:41
Avtor podpis pod to.
Hvala. Prav vesel sem, da nekdo razume in govori o odprti temi in ne ovinkari. (PS.. enkrat bo že prišla prava, ne dvomim.. ) Lep dan ti želim
Ni kaj. Upam, da ti bo kaj v pomoč, ko se bosta s sinom dogovarjala. Hvala, enako 🙂
Se tudi pridružujem mnenjem, da veliko galejo od hiše prodat. Nisi več najmlajši, hitro se obrne in zboliš, ne zmoreš vzdrževat, kdo bo pa delal…misliš, da sine ?
Kar bi dobil od prodaje, zase manjše stanovanje, toliko veliko, da lahko še mladoletna hči prespi, in je komot za rihtat. Ostanek denarja nameniš sinu in čao miki- naj gre po svoje, najstništva je konec, službo ima, vzame kredit in si kupi ali najame, naj ga žura , naj skrbi sam zase kot ve in zna, mogoče tudi kakšno resno žensko spozna . In se obiskujete. Hčera bo še dolgo hodila k tebi, bo še študirala, ….in se posvetiš malo sebi, malo v družbo, malo hobiji, itd…boš malo svobodnejši, kot ta teža hiše, ki se je oklepaš. Na starost se izpušča , ne oklepa. Ampak miselnost Slovencev s to lastnino velikih hiš, je pa adijo pamet. Ne računaj, da bo kdo ostal v hiši, ob prvi priliki ( da se tebi kaj zgodi ) se jo bo prodalo in denar razdelilo med otroka . Med otrokoma je velika starostna razlika, kako komunicirata, sta povezana, sta razdvojena in eden je pri mami. Tu je tudi vprašanje, kako sta si z bivšo ženo “razdelila” otroka, je bila to njuna želja, kdo je odločal, Kakšen odnos pa imata mati in sin, se obiskujeta ? Razmisli.
Jep, to je tako, ko starci planirajo kako bodo otroc ostali doma, v velikih hišah. V reali pa ni tako in se odselijo, gredo v tujino, ostanejo pa osamljeni starostniki , ki težko vzdržujejo svoje ideale, prodali pa ne bi , neke čustvene kolobocije…tak, da ja znebit se ceglov , hiša ni prinesla sreče, razbita družina, odnosi. Nov začetek za vse. Ampak ni to za vsakega, tudi ti nisi zrel, sami izgovori, se rajši trpi in jamra…lej , lekcije, spoznanja, vse ob svojem času….Bivša žena, je zaživela srečno ?
miklavž, 02.03.2023 ob 19:01
Ja, ja itak – Srečno Kekec,….ko se ti nastavi ogledalo pa ne zmoreš spregledat. Pa oglasi se še kaj !!!
Sabina926, 02.03.2023 ob 19:07
Tako, je Kekec, nekateri že imamo izkušnje z odraslimi otroci, ti pač še idealiziraš. Prenašaj vsakodnevno ravnanje in sanjaj dalje. Naivnež. Ampak, saj te bomo potolažili, ko boš tu spet kvakal !
Bravo; taki komentatorji ste realni, izkušeni in prizemljeni.
Tako, je Kekec, nekateri že imamo izkušnje z odraslimi otroci, ti pač še idealiziraš. Prenašaj vsakodnevno ravnanje in sanjaj dalje. Naivnež. Ampak, saj te bomo potolažili, ko boš tu spet kvakal !
.. e Sabina, tvoj način komunikacije.. Veš, da se mi prav smiliš. Razmisli, morda bi pa ti lahko bila moderatorka tega foruma, bi bilo še slabše, kot je. Prvič, zadnjič in nikoli več. Kvakajte s tvojimi odgovori komu drugemu.
Ti pa odsvetujem, da sina preganjaš od doma, ker pol boš pa res sam ostal. Tega si ne želi, pa tud tistih 150 evrov ki ti daje je pretiravanje, naj raje za 150 evrov kupi hrano, čistila, kak novo posodo, metlo, itd
Mi na kmtiji s eokol dnarja nikol ne pogovarjamo, da bi si ga dajel med seboj, namesto tega se plača položnice, hrano, avto….
Tebi pa želim, da si eno novo najdeš. Ne se pustit v samoti.
Forum je zaprt za komentiranje.