Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpust po porodniški

Odpust po porodniški

Spoštovani,

Zaposlena sem za določen čas (projektno delo – do konca februarja 2014). 12.10.2013 se mi izteče porodniški dopust. Iz službe so me obvestili, da se verjetno ne bom mogla vrniti na delovno mesto (razlog – finance), če se bom, pa samo za skrajšani delovni čas. Zanima me ali nisem po zakonu zaščitena, da me še en mesec po porodniški ne morejo odpustiti? Prav tako me zanima ali me lahko prisilijo, da delam skrajšani delovni čas? Ali lahko najprej koristim ves letošnji dopust, šele nato pa pristanem na krajši delovni čas? Kako je z odpravninami (na trenutnem delovnem mestu sem zaposlena 3 leta) – ali mi pripada?

Hvala za odgovore.

Zaščitena zaradi porodniške kot zaradi nje nisi, imajo pa podlago za poslovne razloge.
Glede dopusta se moraš zmeniti z delodajalcem, če ti bo odobril koriščenje dopusta takoj po porodniški. Nekateri so fleksibilni, drugi ne.

Nov ZDR pravi:
“Odpravnina v primeru pogodbe o zaposlitvi sklenjene za več kot eno leto

V primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi, ki je trajala več kot eno leto, pa ima delavec pravico do odpravnine za prvo leto zaposlitve (1/5 povprečne mesečne plače) in sorazmerni del odpravnine glede na trajanje zaposlitve (1/12 od 1/5 za vsak mesec dela).”

“Novi Zakon o delovnih razmerjih uvaja odpravnino tudi za delavca, ki se mu izteče pogodba za določen čas.

Delavcu odpravnina ne pripade, če je bila pogodba sklenjena pred 12.4.2013. Pred tem datumom namreč še ni veljal prenovljeni zakon ZDR-1, ki je določil tovrstne odpravnine.

Prav tako ob izteku pogodbe delavcu ne pripada odpravnina če:
•gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca,
•gre za opravljanje sezonskega dela, ki traja manj kot tri mesece v koledarskem letu,
•gre za opravljanje javnih del oziroma prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je bila sklenjena zaradi vključitve v ukrepe aktivne politike zaposlovanja v skladu z zakonom,
•če delodajalec v času trajanja ali po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas delavca zaposli za nedoločen čas,
•če delavec nadaljuje z delom na podlagi pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas,
•če delavec zavrne pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas za ustrezno delo, ki mu ga je ponudil delodajalec po poteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas. “

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close