Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev ODPRTO PISMO

ODPRTO PISMO

Ob kapitalistični požrešnosti in ob vsem, kar se dogaja okoli nas, navadni in pošteni državljani lahko le bruhajo, seveda, pod pogojem, da vsaj nekaj imajo v želodcu. O socialni državi pa le: hahahihihehehešmrkšmrkšmrkhahiheeee! Vse več ljudi živi pod pragom revščine, seveda zahvaljujoč “socialni in pravni” državi, ter “skrbni”gospodarski in politično zakonodajni iznajdljivosti vodečih elitnih krogov v državi, ki krojijo in sprejemajo takšne zakone, ki jim zagotavljajo dosmrtno izkoriščanje delavcev, novodobnih belih sužnjev. Nimam pravice govoriti v imenu drugih, toda odločna sem se boriti zase in za svoje dostojanstvo, tudi po ceni javnega izpostavljanja, ki mu nisem naklonjena, toda prepričana sem, da nisem jaz tista, ki bi se morala sramovati.

Po včerajšnjem pogovoru z gospo Marjeto Kovšca, podsekretarko na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve RS, si upam to tudi javno trditi. Na moje zastavljeno vprašanje, kako naj preživim z 330 EUR pokojnine, ki sem si jo krvavo zaslužila s poštenim in pošteno trdim, težkim delom v trajanju 40 let in 1 mesec skupne delovne dobe, mi je gospa Marjeta Kovšca odgovorila, naj si poiščem dodatno službo! Ob tem pa je popolnoma prezrla dejstvo, da sem že s svojim delom odplačala dolg do države, ki zagotavlja vsakemu državljanu pravico do upokojitve ob izpolnjevanju zakonski postavljenih pogojev. Jaz pa sem oba pogoja za upokojitev izpolnila že leta 2009 in se upokojila z veliko več delovne dobe, kot je takrat, pa tudi še dandanes sploh bila potrebna. Ženska, v letu 2012 se lahko upokoji če je stara 57 let 4 mesece in če ima 37 let in 9 mesecev pokojninske dobe in oba ta pogoja, čeprav sem upokojena že od leta 2009 še dandanes presegam za 2 leti in 4 mesece delovne dobe in za 6 mesecev starostne dobe ob upoštevanju zavarovalne dobe s povečanjem. Olajšavo na dva otroka, kakor tudi olajšavo na delovno dobo pred 18 letom starosti, sem »šenkala«, komu že?! državi, Karitasu, Rdečem križu?, ker jih sploh nisem mogla uveljavljati, zato ker sem očitno bila preveč zagnana za delo in mi ni bilo potrebno uveljavljati še teh dveh pravic.

Pravic?! O kakšnih pravicah se sploh lahko pogovarjamo?! O zakonskih pravicah, s katerimi si je požrešna kapitalistična elita ob vsesplošnem blagoslovu državnih organov in javnih zavodov zagotovila dosmrtno suženjstvo tretjerazrednih državljanov?!

Ja, o tem pa se lahko pogovarjamo, spoštovana gospa Marjeta Kovšca:

Pravite, da si poiščem delo ..! Sprašujem Vas, spoštovana gospa, kaj je z mojo ustavno pravico do zaslužene upokojitve, kaj je z mojo pravico do poštene pokojnine za poštenih 40 let delovne dobe, ki naj bi mi zagotovila vsaj najbolj osnovne potrebe za človeko dostojno življenje? Sprašujem Vas, spoštovana gospa, o čem govori 50. člen Ustave in kaj je z Odločbo Ustavnega sodišča, ki je zapisalo, da mora biti pokojnina za 40 let pokojninske dobe za moške in 38 let za ženske (jaz sem očitno moški, čeprav sem se rodila, kot ženska!) tolikšna, da zagotavlja upokojencu oziroma upokojenki najmanj socialni minimum, ki ne pomeni le življenjskega minimuma za preživetje, kot se zagotavlja z dajatvami iz sistema socialnega varstva, ampak določeno življenjsko raven o kateri govori sodnica dr. Etelka Kropič-Horvat v svojem Pritrdilno ločenem mnenju k Odločbi št. U-II-1/11, kar lahko preberete na http://image.24ur.com/media/document//60
633516.pdf . Na tem naslovu boste našli tudi nekaj o izgubljenem pojmu najnižje pokojnine za polno delovno dobo, ki jo jaz presegam. Odkod Vam pravica, da mi rečete, naj grem še naprej delat? Je res premalo 40 let, hočete 50, 60 … koliko, povejte, koliko let bi še mogla delati za minimalno pokojnino, ki je v lanskem letu, ob upoštevanju interventnih zakonov, znašala 435,42 EUR?! Kje in kdaj že! se je zgubila pravica do poštenega plačila za pošteno opravljeno delo!? Kdo je odgovoren za brezizhodni položaj v katerem sem se znašla? Kdo je tisti, ki ni pošteno opravil svojega dela, za katerega je še kako dobro plačan?! Kje in kdaj je zatajila pravna stroka, vladne in javne ustanove in zavodi, kdo so tisti, ki krojijo in sprejemajo takšne zakone, ki že od leta 1990 dosledno in načrtno spreminjajo delavce v trajne sužnje, ki jim, ob zagotavljanju ustavne pravice do upokojitve, istočasno in sto odstotno zagotovijo tudi počasno umiranje od lakote ali pa jih, tako, kot mi sama pravite, silijo da še naprej in do smrti delajo za enako bedno »napitnino« (in to, povrh vsega, še na črno! ker itak s statusom upokojenca ne morejo dobiti redne službe, tudi če bi bilo kaj prostih delovnih mest, ob tako visoki nezaposlenosti). Ne, spoštovana gospa Marjeta Kovšca, mene nihče več ne bo izkoriščal, to Vam zagotavljam, raje crknem od lakote, ki bo Vam in Vam podobnim v čast, ker jaz s ponosom lahko rečem, da sem svoje delo in vse svoje državljanske dolžnosti že opravila, pa tudi nekaj od tega »šenkala« tej naši družbi. Zdaj pa ste Vi in Vam podobni, na vrsti da prav tako vestno opravite svoje delo! Zato ste tudi plačani! Opravite svoje delo častno in pošteno, ker, lahko mi verjamete na besedo, če bi katerikoli delavec v proizvodnji naredil toliko napak ob opravljanju svojega dela, ga noben delodajalec ne bi obdržal na delovnem mestu niti en dan, kaj šele 40 let!
Žal, ker ste mi dali vedeti, da se ne mislite ukvarjati z mano in, da nimate časa za posameznike, sem se odločila da napišem tole odprto pismo, ki je sicer predvsem namenjeno Vam, kot podsekretarki Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, s katero sem imela čast se pogovarjati o svoji stiski, v katero me je spravil novi Zakon o socialnovarstveni dejavnosti, v upanju da ga bo še nekdo prebral in mi dal razumne odgovore, zakaj si ne zaslužim človeško dostojnega življenja, preden vložim tožbo na Ustavno in Evropsko sodišče.

S spoštovanjem,

Senada Smajić

Samo eno vprašanje; imate vso pokojninsko dobo oddelano v Sloveniji?

Poznam namreč eno gospo, ki po naši zakonodaji sicer ima pogoje za upokojitev, a ker je več kot polovico pokojninske dobe dosegla na Hrvaškem in pa v Nemčiji, bi dobila samo malo manj kot polovico naše pokojnine – pač sorazmerno oddelani dobi v Sloveniji.
Na Hrvaškem in v Nemčiji pa ne bi dobila še nič, saj še ne izpolnjuje starostnega pogoja.

Spoštovana Barca, najprej hvala, da ste se odzvali.

S skupno pokojninsko dobo 40 let 1 mesec – od tega v Sloveniji 26 let 9 mesecev 27 dni in v Bosni 13 let 3 mesece 2 dneva, sem izpolnila pogoje po 36. členu v zvezi s 398.členom v zvezi s 430. členom ZPIZ-1 za priznanje pravic do starostne pokojnine.
Starostna pokojnina mi je odmerjena po 50.členu v zvezi s 409. členom zakona, ter z upoštevanjem ugodnejšega vrednotenja delovne dobe v skladu z 51. členom zakona v višini 91,85% najnižje pokojninske osnove po 48. členu zakona in na podlagi sorazmernega dela slovenske pokojninske dobe, znaša 328,93 EUR na mesec. Ker po bosanskih predpisih ne izpolnjujem pogojev za upokojitev, sem prikrajšana za sorazmerni del bosanske pokojnine.
V skladu s 4. in 5. členom Zakona o varstvenem dodatku imajo uživalci starostne, invalidske, družinske i vdovske pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja, s stalnim prebivališčem v Sloveniji, pravico do varstvenega dodatka, če so bili pretežni del skupnega obveznega zavarovanja zavarovani za širši obseg pravic, če njihova pokojnina ne dosega mejnega zneska in če skupaj z družinskimi člani nimajo drugih dohodkov in premoženja, ki bi zadoščali za preživljanje. Sem vdova in živim s sinom, študentom.

Po določbi 8. člena Zakona o varstvenem dodatku je dohodkovni cenzus na družinskega člana, veljaven v posameznem kolendarskem letu, enak mesečnemu povprečju mejnega zneska, veljavnega v preteklem letu.

Dohodkovni cenzus za uveljavitev varstvenega dodatka v letu 2011 je 445,29 EUR, toda mene pripada le sorazmerni del v višini 82%, glede na delovno dobo v Sloveniji, kar pomeni, da me v tem letu pripada v višini 91 EUR, kako bi skupaj s svojo dejansko pokojnino dosegla sorazmerni del mejnega zneska iz preteklega leta, ki me, kot državljanko RS, pripada na podlagi dejansko izpolnjenih pogojev za starostno pokojnino.

Z novim Zakonom o socialno varstvenih prejemkih sem prikrajšana za pravico do tega dodatka, čeprav izpolnjujem vse zgoraj omenjene pogoje za pridobitev istega. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve zagovarja ukinitev tega sorazmernega varovalnega transferja s tem da: nisem stara 63 leta, da nimam statusa invalidne osebe in da nisem trajno nezaposliva!

To, da že dandanes, čeprav sem upokojena od leta 2009, presegam oba pogoja za starostno upokojitev s prištevanjem 3 leta in 10 mesecev delovne dobe s povečanjem (bonifikacija) in to brez uveljavitve olajšav na dva otroka, kakor tudi brez uveljavitve delovne dobe pred 18 letom starosti (pravica do teh olajšav mi je propadla, ker sem tudi brez uveljavljanja istih, izpolnila pogoje za redno, ne predčasno upokojitev), pa se nikjer ne šteje. Gospa Marjeta Kovšac mi pravi naj grem še delati! Podsekretarka Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve mi svetuje, naj grem delati na črno! ker se itak ne bi mogla nikjer redno zaposliti. In tudi zakaj bi? Mar po dolgoletnemu in težkemu delu, kar dokazuje tudi bonifikacija, nimam pravice do zasluženega počitka? Vse zakonske kriterije za upokojitev sem že presegla, in jih presegam še dandanes, čeprav sem upokojena že od leta 2009.

O načelu zakonitosti, o načelu varstva pravic, o načelu materialne resnice, o družbeni pogodbi in temeljnem načelu pravičnosti in enakosti, pa ne duha, ne sluha.

Pojem socialne varnosti je preprosto izenačen s pojmom socialne zaščite – do katere nisem upravičena niti po enem kriteriju, za razliko od tistih, ki niso nikoli delali. Država ščiti tiste, ki nimajo niti enega dneva delovne dobe in obsoja na dosmrtno delo tiste, ki so začeli delati že v 15 letu starosti. Da bi dosegla ta minimalni, recimo zajamčeni mejni cenzus starostne pokojnine s polno delovno dobo, bi zdaj mogla delati še 8 let, kar bi pomenilo 48 let!!! skupne delovne dobe, da bi bila upravičena bednega dodatka v iznosu od 91 EUR, ki mi po vseh drugih in še zmeraj veljavnih zakonskih predpisov, pripada.

Lep pozdrav,

Senada Smajić

Kakorkoli, ko boste izpolnili pogoje tudi v Bosni, boste sorazmerni del pokojnine dobivali tudi od tam, njihove zakonodaje pa žal ne poznam, da bi lahko povedala, kdaj to bo.

Hvala, Barca, za Vaš odgovor. Pogoje na sorazmerni del bosanske pokojnine bom izpolnila šele čez 10 let, ko bom stara 65 let. Toda jaz živim v Sloveniji, ne pa v Bosni in sem upokojena po slovenski zakonodaji iz koje izhaja večina mojih pravic iz delovne in pokojninske osnove. Meni je prikrajšana pravica do polnega zneska sorazmernega dela slovenske pokojnine, ki se po mojem izračunu vrti okoli 90 EUR. Vem, da je to za marsikaterega državljana drobiž, zaradi katerega se ni vredno sekirati, toda s tem drobižem sem do zdaj nekako shajala, da sem se sploh lahko preživljala iz meseca v mesec. Brez tega zneska, vem, da ne bom mogla preživeti, enostavno mi ne bo zneslo. In prvič, ko ne bom mogla plačati kakšno položnico, bom ostala tudi brez stanovanja, ali pa bom plačala položnice in živela od zraka.

Lp,
Dada

Res je, da ste upokojeni po slovenski zakonodaji. In naša zakonodaja določa, da se pokojnina izplačuje za leta, ki so bila dosežena v Sloveniji, ne pa tudi za leta, dosežena v tujini. Tudi del drugih pravic je vezan na sorazmerje, doseženo v Sloveniji.
Kar je v bistvu logično, saj so bili tudi prispevki za pokojnino plačani v tuji državi in ne pri nas.
Tujo pokojnino pa boste dobili, ko boste tudi v tujini izpolnili pogoje.

Ta gospa, ki sem jo omenila v prvem odgovoru, je še naprej v službi, saj bi dobivala celo manj kot polovico naše pokojnine. Kazala mi je namreč informativni izračun, kaka bi bila njena pokojnina in koliko dejansko sorazmerno zmanjšana zaradi tega, ker ima samo del let oddelanih pri nas.

Spoštovana Barca,

ne vem, ali res niste zmožni razumeti o čem govorim ali pa se izogibate pravem odgovoru? Mislim, da sem se precej jasno izrazila v svojem zadnjem postu in celo podčrtala za kaj se gre in kje so kršene moje pravice. Govorim o kršenju mojih pravic, ki izhajajo iz slovenske zakonodaje in ki se nanašajo izključno in edino na SORAZMERNI DEL SLOVENSKE POKOJNINE IN SORAZMERNI DEL VARSTVENEGA DODATKA, ki me po vseh obstoječih in še zmeraj veljavnih zakonskih predpisov pripada, razen po novem Zakonu o delu, družini in socialnih zadevah s katerim mi je odvzeta ta pravica. Seveda, popolnoma mi je jasno, da me ne pripada 100% najnižja pokojnina za polno delovno dobo, pripada pa me sorazmerni del pokojnine, vključno s prav tako sorazmernim delom varstvenega dodatka, ki ne izhaja na podlagi državne pokojnine, temveč na podlagi pokojnine po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Pojem državne pokojnine nikakor ne moremo enačiti s pojmom redne pokojnine po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ne glede na starostna leta. Dejstva, da sem dejansko izpolnila in presegla oba pogoja za redno starostno upokojitev, ne bi smeli pretehtati pogoji za pridobitev varstvenega dodatka ob državni pokojnini, ker se ta dva pojma nikakor ne moreta primerjati. Razen tega, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve krši tudi moje pravice, ki izhajajo iz načela varovanja že pridobljenih pravic, ki govori o tem, da upravičenci, ki bodo uveljavljali pravice pred uveljavitvijo novega sistema, bodo ohranili pridobljene pravice v skladu s predpisi, veljavnimi v času uveljavitve te pravice.

Kaj dejansko pomeni pokojnina za vse tiste, ki so delali ali pa še delajo za plačo v višini zajamčenega dohodka:

[img]http://www4.slikomat.com/11/0320/3bf-Top_thumb.jpg[/img] [img]http://www4.slikomat.com/11/0320/4sp-Top-1_thumb.jpg[/img] [img]http://www4.slikomat.com/11/0320/qa-Top-2_thumb.jpg[/img] [img]http://www4.slikomat.com/11/0320/qxt-Top-4_thumb.jpg[/img]

Jap, pozabila sem dopisati: 18 NAJBOLJ UGODNIH LET ZA OBRAČUN POKOJNINE

Gdaj se je za navadne delavce začela recesija, je povsem jasno razvidno iz mojih dokumentov.
Ali si naša pravna stroka in vlada sploh predstavlja, kako je živeti več kot 20 let od takega dohodka ob vseh možnih podražitvah, ki smo jim priča? Da višino pokojnine sploh ne omenjam!

Gospa Kovšac, kako si upate, na podlagi vsega, kar imate pred očmi, mi reči naj grem delat še naprej?! Odkod Vam in Vama podobnim pravica, da nas na ta način že leta in leta izkoriščate?!
Odkod Vam pravica, da nas silite, da še naprej delamo za bedno napitnino?! Odkod Vam pravica, da mi zdaj vzamete še dostojanstvo in silite, da grem prosjačiti za pomoč pri Karitasu in Rdečem križu?! Mar sem zato delala 40 let???

Saj pa nimate 82% sorazmerne slovenske pokojnine, iz vaših dokumentov izhaja, da imate 72% odstotek po starem ZPIZ zakonu in 91,85% po novem ZPIZ zakonu – to je % glede na vplačane prispevke.
Glede na delovno dobo pa imate odmerjeno sorazmernost 322/481, torej 66,9% pokojnine je slovenske.

To se vidi tudi iz izračuna višine pokojnine; 374€ bi bila, če bi celotno dobo oddelali v Sloveniji, ker pa ste je 66,9%, dobite tak delež od 374€, to se pravi 250€.

Hvala, mimoidoča, da ste se odzvali, sem zelo vesela, da se je še nekdo vključil v to debato, ker problem o katerem pišem, ni le moj problem, toda problem vseh delavcev, ki so ali pa še zmeraj delajo za goli zajamčeni dohodek. Kaj ta dohodek pomeni ob upokojitvi pa je razvidno iz mojih dokumentov in vsaka beseda o tem se mi zdi odvečna.

(Zdaj sem se spomnila enega učenca, ki je dobil čisto petko za spis o morju, čeprav je napisal le en stavek: “O, morje, morje modro, stojim pred tabo in ostajam brez besed.”)

Kot sem že rekla to ni le moj problem, niti je problem le delavcev, ki živijo na »golem minimalcu«, to je problem cele pravne in ekonomske stroke, problem vladne politike in vseh državljanov, ki mislijo, da v lastnem interesu obrambe svojega stolčka, lahko še naprej in povsem lahkotno živijo s hrbta delavcev, ki se jim že od leta 1991 z vsakim dnevom nalaga več dela za zmeraj isto in celo nižjo plačo (ki nikakor ne sledi vsakdanjim podražitvam), kako bi zagotovili sredstva za preštevilne in nepotrebne uslužbence iz javnega sektorja, za preštevilne zaposlene v povsem nepotrebnim občinam (glede na velikost Slovenije, ki komaj in če sploh dosega velikost kakšnega večjega svetovnega mesta in, ki se niti ne morejo same financirati), kakor tudi neupravično bogatenje delodajalcev, bogatenje številnih tajkunov, parazitov in vladnih uslužbencev, ki so že zdavnaj izgubili občutek za pravno in socialno državo, ki je zapisana v naši Ustavi po kateri naj bi vsi državljani imeli enake pravice, dolžnosti in odgovornosti in enake možnosti za človeka dostojnega življenja.

Zdaj pa odgovor na Vaš post: ne vem kdo ste, niti kaj ste po strokovni izobrazbi, toda sodeč po Vašem odgovoru, sklepam, da ste pravno podkovani, ampak zelo površni v branju (da se razumeva, govorim le o branju mojih postov) ob tej temi.

Namreč nikjer ne navajam, da sem upravičena 82% sorazmerne slovenske pokojnine, temveč, da sem upravičena do 82 % varstvenega dodatka, v skladu s 4. in 5. členom Zakona o varstvenem dodatku, po katerem imajo uživalci starostne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja v RS, s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, pravico do varstvenega dodatka, če so bili pretežni del skupnega obveznega zavarovanja zavarovani za širši obseg pravic – kar sem! če njihova pokojnina ne dosega mejnega zneska in če skupaj z družinskimi člani nimajo drugih dohodkov in premoženja, ki bi zadoščali za preživljanje.

Varstveni dodatek k pokojnini se po določbah 10. do 13. člena Zakona o varstvenem dodatku odmeri v višini 82 % razlike med mejnim zneskom in pokojnino.

Po določbi 8. člena Zakona o varstvenem dodatku je dohodkovni cenzus na družinskega člana, veljaven v posameznem kolendarskem letu, enak mesečnemu povprečju mejnega zneska, veljavnega v preteklem letu.

Dohodkovni cenzus za uveljavitev varstvenega dodatka v letu 2011 je 445,29 EUR, kar konkretno v mojemu primeru, po preprostem izračunu, pomeni:

(445,29 – 334,52) : 82 = 90,8314

in to je ta znesek, ki ga zdaj ne dobivam, čeprav mi še zmeraj pripada, ne glede na moja starostna leta, ker izhaja iz pokojnine pridobljene na podlagi redne upokojitve po Zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ne pa na podlagi državne pokojnine ali pa na podlagi prejemnikov socialne podpore.

Upam, da bo končno nekdo razumel o čem govorim. Res je, da se ne znam strokovno izraziti in da moje poznavanje slovenskega jezika ni stoodstotno slovnično pravilno, ampak mislim in trdim, da govorim dovolj razumljivo, da vsakdo, ki me želi razumeti in če ima kaj zdrave logike v glavi, bo tudi razumel.

Za zaključek pa: Nihče, ne Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ne gospa Marjeta Kovšac, niti vladna politika, niti sam predsednik države, (ne Bosne in ne Slovenije!) pa tudi če bi bil predsednik celega vesolja, nima in ne bo imel nikdar pravico, da me sili delati 48 ali pa 50 let, dokler za vse ostale državljane in državljanke veljajo drugačni pravno in zakonodajno urejeni pogoji! Še enkrat – pogoj za redno upokojitev v letu 2012 je za ženske ta: da mora biti stara najmanj 57 let 4 mesece (z upoštevanjem vseh zakonskih možnosti za znižanje starostne meje na podlagi delovne dobe s povečanjem, znižanja starostne meje ob upoštevanju otrok in za znižanje starosti na podlagi dela pred 18 letom starosti) in da ima 37 let in 9 mesecev skupne pokojninske dobe. Konkretno, oba ta pogoja še dandanes presegam, čeprav sem upokojena že od leta 2009. Dejansko pri meni to pomeni: stara sem 55 let in imam 3 leta in deset mesecev delovne dobe s povečanjem, ki se prištevajo: 55 let + 3 leta in 10 mesecev = 58 let in 10 mesecev; razlika med mojo starostno dobo in starostno dobo, ki je potrebna v tem letu je: 58 let in 10 mesecev – 57 let in 4 mesece = 1 leto in 6 mesecev, toliko namreč še dandanes presegam starostno mejo za upokojitev, kar pomeni da imam za 1 leto in 6 mesecev več starostne dobe, kot je sploh potrebno v tem letu. Dalje, drugi pogoj, delovna doba: imam 40 let in 1 mesec delovne dobe, v tem letu pa bi potrebovala le 37 let in 9 mesecev: 40 let in 1 mesec minus 37 let in 9 mesecev = 2 leti in 4 mesece, kar pomeni, da drugi pogoj presegam za 2 leti in 4 mesecev delovne dobe. Je dovolj? Kdo pa potem ima pravico da me sili še naprej delati. Nihče nima pravice, da me oropa dostojanstva in sili v nekaj, kar sem že zdavnaj opravila, ali pa da me poniža s tem, da me prisili prosjačenja pred Karitasom in Rdečim križem za hrano. Nihče nima pravice zaničevati moje štrdesetletno delo! Nihče mi nima pravice odvzeti že uveljavljeno pravico na ta, itak žalostno nizki varstveni dodatek v iznosu od »pišljivih« 91 EUR, ki sem ga do zdaj prejemala, ker se s tem krši moja pravica po načelu varovanja že zakonsko pridobljenih pravic! Po tej logiki in današnji zakonodaji bi se ta pravica potem mogla odvzeti vsem tistim upokojencem in prejemnikom, ki so se upokojili po stari zakonodaji in ki imajo najmanj 10 let manj delovne dobe, kot jaz a prejemajo večjo pokojnino, od tiste, ki pripada meni za 40 let skupne delovne dobe. Ne morem biti dvakrat “kaznovana” – prvič, da sem mogla delati 10 let dlje, od tistih, ki so se upokojili pred letom 2001, drugič pa, s kršenjem načela varovanja že pridobljenih pravic, s tem, da te pravice bodo oduzete meni, a da vsi ostali bodo lahko obdržali pravice, ki so jim še pred tem bile dodeljene po starih zakonih v prejšnjem stoletju. Kar pripada druge, pripada tudi mene in nihče mi nima pravice to oduzeti, le zaradi neumne zakonodaje, ki jo pripravlja “stroka”, ne da bi imela oči uprte v dejansko stanje, kaj prinaša takšna zakonodaja in koliko se že obstoječi in veljavni zakoni bodo medsebojno tepli. Gospa Kovšac in vsi tisti, ki vplivajo na takšno pravno stanje v naši državi, naj KONČNO opravijo svoje delo tako, da si bodo RESNIČNO zaslužili svojo visoko (ne tako mizerno, kot je delavska) plačo, ki jo prejemajo, ne pa da to sijajno plačo vlečejo in dobivajo na podlagi svojega polovično in površno opravljenega dela! s čem povzročajo kršitev vseh načel, pravic, dolžnosti in odgovornosti, ki izhajajo iz same Ustave naše “pravne” in “socialne” države!!! s katero naj bi bili zagotovljena varnost vseh državljanov. Če je komu všeč ali pa ne, jaz sem državljanka Republike Slovenije in to bom ostala do smrti, ker me z mojo matično državo veže le delček mojega davnega življenja. Živim tu in zdaj in zahtevam, da mi ta država da tisto, kar me po njeni zakonodaji pripada, ne zahtevam ničesar, niti ene same pravice, ki bi izhajala iz zakonodaje druge države (Bosne), ne zahtevam niti enega evra, ki izhaja iz delovnega razmerja, ki sem ga prebila v drugi državi – čeprav bi se tudi o tem dalo diskutirati, glede na to, da sem v Sloveniji začela delati v času, ko je Slovenija bila del skupne države Jugoslavije, kar pomeni, da takrat nisem bila tuja državljanka, temveč državljanka iste države, ki se je le preselila v drugo pokrajino-republiko, zaradi zdravljenja stoodstotno retardiranega otroka in se zaposlila, ne da bi sploh prekinjala delovno razmerje niti za en dan. Vse tisto, kar se je zgodilo po tem (mislim na razpad Jugoslavije) pa je spet v domeni političnih interesov in političnih dogovorov tistih, ki vodijo države in zaradi katerih ne bi smeli trpeti navadni državljani, samo iz tega razloga, ker so vodeče politične strukture obeh držav nesposobne da sklopijo mednarodne sporazume v cilju obojestranske zaščite državljanov. Navadni državljani ne bi smeli biti žrtve njihove nesposobnosti ali pa nezainteresiranosti, da pridejo do takšnih sporazumov v obojestranskem interesu, ker na koncu konca, zato so jih državljani volili in tudi izbrali, da jih zastopajo na vseh ravneh življenjsko pomembnih vprašanj. Toda pustimo to ob strani, da ne bo SPET pomote, še enkrat ponavljam, da se borim za VARSTVENI DODATEK, ki me pripada po ZPIZ-1 in Zakonu o varstvenem dodatku, v višini 82 % razlike med mejnim zneskom najnižjega dohodkovnega cenzusa in pokojninom, iz katere izhaja pretežni del iz skupnega obveznega zavarovanja zavarovani za širši obseg pravic. Od skupnih 480 mesecev pokojninskega zavarovanja, v Sloveniji sem bila zavarovana za 360 mesecev, kar je tudi pretežni del in sem zato, kot državljanka Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji upravičena do tega dodatka. Ta varstveni dodatek je socialni transfer, za zaščito minimalnih pravic, ki izhajajo iz delovnih razmer po Zakonu za pokojninsko in invalidsko osiguranje, ne pa na podlagi državnih in socialnih transferjev za upravičence socialne podpore.

Sistem socialne zaščite v Sloveniji je usklajen s sistemi v EU in je bil v obdobju zadnjih
desetih let prilagojen novim razmeram v Sloveniji in zakonodaji EU. Da tu spet ne bi prišlo do nesporazumov, vem in zavedam se da Bosna ni članica EU, ampak govorim na splošno o napakah v slovenski zakonodaji, na katere je Slovenija bila že opozorjena s strani EU skozi Analizo transferjev s področja socialne zaščite, po kateri je ocenjeno, da sistem socialnih transferjev ima več pomanjkljivosti, ki sicer ne vplivajo na idejo in koncept samega sistema (socialne in pravne države) vplivajo pa na dojemanje pravičnosti in stimulacijo za delo! Zakaj bi sploh nekdo hotel delati, da bi po oddelani pokojninski dobi bil v še slabšem položaju od prejemnikov socialne in državne pomoči?! Po ugotovitvah predstavnika EU, ki je naredil omenjeno študijsko Analizo, razmerja med posameznimi prejemki, ki izhajajo iz delovnega razmerja (zlasti minimalnim dohodkom in minimalnim pokojninam) in višini socialnih transferjev so popolnoma nelogična in imajo več pasti, kar pomeni, da niso samo zame osebno nesprejemljiva in nelogična, temveč tudi po oceni EU. Zakaj bi sploh kdorkoli hotel delati 40 let zato, da bi bil v še slabšem položaju, kot prejemniki socialne podpore. Prav zanima me, kaj bo naredila naša vlada, ko se bo upokojila cela generacija delavcev, ki so večino ali pa celo celotno delovno dobo delali le za ubogo zajamčeno plačo, in ki bodo ob upokojitvi v približno enaki situaciji, kot jaz? Zavedati se je treba, da večina sedanjih delavcev dela za zajamčeni osebni dohodek. Kaj bo storila vlada takrat? Jih bo silila in prisiljevala, tako kot mene, da delajo 48 ali pa 50 let, da bi bili upravičeni do socialne zaščite??? In to samo zato, ker so tisti, ki krojijo tako nepravično in nelogično zakonodajo nesposobni, ali pa nezainteresirani, ali pa nezadostno strokovni in površni v opravljanju svojega dela, za katero so še kako dobro plačani in ki bi se, ob opravljanju svojega dela, morali držati vseh možnih, človeških in zakonodajnih predpisov, kakor tudi vseh etičnih in moralnih načel, ki izhajajo iz naše Ustave na kateri temelji vsa družbeno politična ureditev naše pravne in socialne države.

Mogoče je zdaj še čas, da se te zadeve uredijo, preden bo prepozno za vse nas, preden se upokoji cela generacija, ki se bo znašla v podobnem položaju, kot sem jaz, ker takrat bo prepozno za odpravljanje nakopičenih napak “strokovnjakov”, ki krojijo take zakone. Močno upam, da se vsi zreli, pametni državljani zavedajo tega, da je najbolj nevaren človek, ki nima kaj izgubiti, ker je izkoriščen in oropan vsega, kar je osnova za človeka dostojno življenje, čeprav je dosledno in odgovorno izpolnil vse svoje državljanske dolžnosti. Cela človeška zgodovina govori o tem, kdaj in zakaj prihaja do vojn. Tega pa si, vsaj upam, nobeden normalen človek ne želi, toda Volja do Življenja in Preživetja je vsem nam, kakor tudi vsem ostalim zverinam, skupna in globoko vsajena v gene vsakega posameznika. Le v tem ni nobene razlike med sužnjem in vladarjem, oba si želita preživeti in ŽIVETI.

Lep pozdrav vsem skupaj, ki berete in sodelujete ob tej temi.

Senada Smajić

Ja, pa še nekaj , mimoidoča, pravite, citiram:

iz vaših dokumentov izhaja, da imate 72% odstotek po starem ZPIZ zakonu in 91,85% po novem ZPIZ zakonu – to je % glede na vplačane prispevke.

in se strinjam, da so to le procenti, ampak ta iznos od 91,85% ni iznos po novem ZPIZ zakonu, ker v moji Odločbi, št.13 3037662, dne, 06.11.2009, med ostalim, povsem jasno piše naslednje, citiram:

Starostna pokojnina je odmerjena po 50.členu v zvezi s 409. členom zakona, ter z upoštevanjem ugodnejšega vrednotenja delovne dobe v skladu z 51. členom zakona v višini 91,85% najnižje pokojninske osnove po 48. členu zakona in na podlagi sorazmernega dela slovenske pokojninske dobe.

Kar po preprostem izračunu moja pokojnina v tem letu bi bila odmerena tako:

najnižja pokojninska osnova v letu 2012 znaša 551,16 EUR x 91,85 % skupne delovne dobe = 506,25 EUR in to bi bil iznos moje pokojnine, če bi vso delovno dobo imela v Sloveniji. Toda nimam jo, zato od skupne delovne dobe 40 let 29 dni, odštevam 13 let 3 mesece in 02 dni, ki sem jih oddelala v Bosni. Ostane mi 26 let 9 mesecev 27 dni zavarovalne dobe oddelane v Sloveniji, kar izraženo v procentih a na podlagi tabele, objavljene med splošnimi pogoji za upokojitev, ki se nanaša na višino odstotka za odmero starostne pokojnine na podlagi pokojninske dobe, ki je v mojem konkretnem primeru, za 26 let 9 mesecev 27 dni odmerena v višini 68% od najnižje pokojninske osnove. Izračun sorazmernega dela slovenske pokojnine, na zgoraj že izračunano osnovo moje pokojnine z upoštevanjem skupnega procenta (91,85%) od najnižje pokojninske osnove po ZPIZ-1, bi naprej potekal nekako tako:

506,25 EUR x 68% = 344,25 EUR (jaz pa dejansko prejemam 334,25 EUR pokojnine in tu dovoljujem možnost, da sem se nekje zmotila pri izračunu, pa da je prišlo do tistih 10 EUR razlike ali pa da se je zgodila napaka pri obračunu ZPIZ-a, ne vem in nebitno je za nadaljni izračun in ugotovitev za pravico do varstvenega dodatka.

Skratka, moja dejanska pokojnina, ki jo prejemam na podlagi sorazmernega dela slovenske pokojnine znaša 334,52 EUR,, kar pomeni da je za 110,77 EUR nižja od najnižjeg dohodkovnog cenzusa za pridobitev pravice na VARSTVENI DODATEK na podlagi pravic pridobljenih po Zakonu o invalidsko pokojninskem zavarovanju in na podlagi Zakona o varstvenem dodatku, po katerih me pripada 82% od razlike med sorazmernim delom moje slovenske pokojnine in najnižjim dohodkovnim cenzusom, kar po preprostem izračunu pomeni to:

445,29 EUR (najnižji dohodkovni cenzus za leto 2011) minus 334,52 EUR[/b] (moja dejanska pokojnina) = 110, 77 EUR razlike, potem pa:

110,77 EUR (razlika) x 82%(procent za izračun varstvenega dodatka od najnižjega dohotkovnega cenzusa) = 90,93 EUR = 91 EUR

In prav to je iznos za kateri se hočem izboriti, in ki mi tudi pripada in sem ga ves čas do zdaj, tudi prejemala. Čeprav ta iznos ni nič vreden, ob vsem dolgoletnem izkoriščanju mojega hrbta, in ob vsem kar sem že doživela in za kar sem že leta in leta prikrajšana zaradi tujega pohlepa, ne dovolim, da mi kdorkoli brez moje privolitve vzame niti pola centa mojega denarja. Če bo država propadla za ta bedni iznos, naj me zaprosi za pomoč in ji ga bom sama darovala, ampak to bom naredila potem po svoji lastni volji, ne pa po volji močnejših, ki bi me rada prisilili, da še naprej delam za njihovo dobit.

Za zaključek še par besed, glede na to, da se nihče ne odziva na to temo. Predvidevam, da nikogar ne zanima, in to je OK. Moj problem je moj problem in ga bom tudi sama razrešila, sem že naredila prvi korak v tej smeri, z oddajo pritožbe na Center za socialno delo, potem pa bom videla kako naprej.

To kar me moti je, da se nihče od moderatorjev tega foruma, ni odzval na mojo razlago in podal svoje mnenje ali pa kakšen koristen nasvet, karkoli. Barca je utihnila, ko sem ji natančno razložila za, kaj gre, mislim pa, da ni edina strokovna svetovalka, ali pa se motim?

Kakorkoli že, moram priznati, da me je prav tisti naslov: Društvo za pravno pomoč in varstvo človekovih pravic [najpravnosvetovanje.si], ki se tako lepo bohoti v zaglavju tega foruma, pritegnilo, da sem svoj problem objavila tukaj.

Malo sem tudi prebrskala druge teme in odgovore in prišla do zaključka, da tu pravzaprav ni nobenega Društva za pravno pomoč, še manj pa kakšnega društva za varstvo človekovih pravic, a da sploh ne omenjam najpravnosvetovanje.si. Lari fari. Do vseh odgovor, ki jih ponujajo moderatorji tega častitljivega naslova, lahko pride tudi vsak posameznik, ki mu google ni “španska vas”. Vsi zakoni so itak objavljeni na internetu, potrebno je le vpisati ključne besede in dobiti prav tako lepo skopuške odgovore, ki nam ga posredujejo moderatorji.

Jaz sem pričakovala več, nisem pa razočarana, ker mi je zelo hitro postalo jasno, da se tu nihče resnično ne poglablja v zastavljeni problem. Zdi se mi, nedopustno od tako resnega portala, kot je Net.over, na ta način zavajati uporabnike s tako zvočnim in vabljivim naslovom kot je na tem forumu, le zaradi čim večjega števila klikov. Ne zdi se mi pošteno do ljudi, ki so v stiski, ki ne vedo kam in kako, ali pa nimajo zmožnosti priti do kakšnih dobrih, pravnih nasvetov. Vsaj izbrišite drugi del v naslovu o moderatorju: “in varstvo človekovih pravic”, Društvo za pravno pomoč, pa brez slabe vesti lahko uporabljate še naprej … saj, sodeč po mojih izkušnjah, tudi plačani odvetniki ne ponujajo veliko več, toda Društvo za zaščito človekovih pravic pa bi, vsaj po moralnih in etičnih načel, moralo od sebe dati veliko več. Se vam ne zdi?

Za uvod in iz spoštovanja do vseh, obveščam vas …

Z dnem 22.07.2012, sem se odločila za uporabo le svojega maternega jezika na vseh področjih, razen umetniškega izražanja v leposlovju,glede na to, da sem že od leta 2009 uradno postala neenakopravna državljanka RS, le da tega do pred kratkim sploh nisem vedela. Obveščam vse moje prijatelje, znance in bralce, da sem se za ta korak odločila v
znak protesta znova nastajajočega seznama (uradno od 01.07.2008, a ne izključujem možnosti, da nastaja celo že od 20. februarja 2007), ki je podoben seznamu neupravičeno izbrisanih državljanov nekdanje SFRJ. Jaz osebno ta novi seznam imenujem: »Seznam zavestno zavedenih, prevaranih in oropanih neavtohtonih državljanov RS« S tem želim na najmanj boleči, pa vendarle na precej iritirajoči način opozarjati Vlado in vse ostale državljane Republike Slovenije, zlasti tiste, ki opravljajo delo v državnem, pravnem in javnem sektorju in, ki so dolžni ob opravljanju svojega dela spoštovati temeljna, ustavna in zakonodajna načela vsakega posameznika in spodbuditi vse državljane k razmišljanju, kakšna je lahko povratna informacija prizadetih, ker je interakcija v takšnih in podobnih primerih zelo, zelo vnetljiva in
precej izmuzljiva snov. Moj jezik je daleč od iskrenja, zato vem, da s tem ne bom nikogar prizadela, upam pa, da bo tovrstni moj protest zbudil vsaj enega zagovornika takšnega in podobnega ravnanja z neavtohtonimi državljani RS.

Senada Smajić

———————————————————————————————————————————

Probijajući se kroz tunele zakonodavstva, gdje baš i nisam “kod kuće”, dolazila sam do pogrešnih zaključaka iz gornjeg dijela te teme, zahvaćena orkanskim vjetrom, što me je trgao na sve strane, tako da puno stvari zapravo i nisam mogla vidjeti u pravom svjetlu. Jučer sam se probudila u orkanskom oku i smirila. Sad jasnije vidim i mislim da sam pogriješila u izračunu, čini mi se da mi pripada puni iznos penzije za 40 godina radnog staža, jer niko nema pravo zamrznuti ili otuđiti moju vlastitu imovinu, ne da bi mi nadoknadio na drugi način, to što mi je oduzeo. Nemam namjeru ponovo otvarati ovu temu, samo sam se željela izviniti čitaocima za moj netačni izračun, kako ne bi neko nasjeo na taj moj izračun, onako kako sam ja nasjela netačnim i protiustavnim objašnjenjima neodgovornih osoba zaposlenih na ZPIZ-u.
Hvala za razumjevanje.

jap, to pa je naša pravna in socialna država, žal!

sramotno, to ni le sramotno, to je živo sranje po glavah tistih, ki niso NAŠI!
Gospa, borite se naprej, ne morem verjeti, koliko sranja zakuhajo naši zakonodajalci! Na koncu pa vsi davkoplačevalci plačujemo za njihove napake, sranje!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close