Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Odprtje popoldanskega s.p.

Odprtje popoldanskega s.p.

Prosila bi, če mi lahko kdo bolj enostavneje razloži, kako je z računovodstvom pri popoldanskem s.p. Saj sama brskam, ampak ne razumem kaj dosti. Recimo to glede enostavnega in dvostavnega računovodstva, skratka, na kaj treba biti pozoren pri odpiranju popoldanskega s.p….?

Mogoče se ti pa splača biti kar normiranec in nima nobenega dela s knjigovodstvom.

Obstaja :
– enostavno knjigovodstvo (glavna knjiga+ pomožne knjige BREZ kontnega plana)
– dvostavno knjigovodstvo (glavna knjiga+pomožne knjige) ter kontni plan, se pravi da vsak račun vodiš prek kontov r2200 dobavitelji,r 4stroški, r7 prihodki/odhodki int…)

To je najenostavnejši način ločevanja enostavnega in dvostavnega knjigovodstva.
Seveda pa je odločitev na tvoji strani kako boš vodila sp. Lahko takoj dvostavno, lahko pa greš na enostavno in ko dosežeš limit za prehod na dvostavno greš pač na dvostavno. jaz sem bila akoj na dvostavnem ker je bolj preglede in sploh mi bolje odgovarja.če pa nisi vešč kontov potem pa ti predlagam enostavno knjigovodstvo.

STROKOVNO PA:
Samostojni podjetnik lahko vodi enostavno ali dvostavno knjigovodstvo. Kakšna je razlika med obema? [na vrh]
Osnovna razlika med obema je ta, da se pri enostavnem knjigovodstvu vsak znesek (prihodek, odhodek, strošek ipd.) v poslovne knjige zabeleži samo enkrat, pri dvostavnem knjigovodstvu pa dvakrat, to je na dve mesti oz. dva konta.

Enostavno knjigovodstvo je primerno za tiste samostojne podjetnike, ki sklenejo mesečno le nekaj poslov oz. ne izdajajo in prejemajo veliko računov (faktur). V primeru velikega števila transakcij (kot je to npr. v trgovini na drobno, kjer se dnevno izdaja veliko računov) je bistveno primerneje voditi dvostavno knjigovodstvo. Slednje zagotavlja večjo preglednost in natančnost, predvsem pa točnost.

Enostavno knjigovodstvo lahko vodi:

Odločitev za enostavno knjigovodstvo je v domeni samostojnih podjetnikov in drugih fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost in izpolnjujejo vsaj dva od navedenih treh meril:

– povprečno število delavcev ne presega tri,
– letni prihodki so nižji od 42.000 EUR (približno 10 mio SIT) ter
– povprečna vrednost aktive, izračunana kot polovica seštevka vrednosti aktive na prvi in zadnji dan poslovnega leta, ne presega 25.000 EUR (približno 6 mio SIT).

To velja tudi za podjetnike, ki začnejo opravljati dejavnost in v prvem poslovnem letu ne zaposlujejo povprečno več kot tri delavce (to pomeni, da lahko enostavno knjigovodstvo na začetku vodijo VSI samostojni podjetniki – razen tisti, ki že v štartu zaposlujejo več kot 3 delavce).

Ko podjetnik navedene kriterije preseže, mora začeti poslovne knjige voditi po načelih dvostavnega knjigovodstva.

Samostojni podjetniki posamezniki morajo do konca koledarskega leta (31.12.) obvestiti svojo davčno izpostavo o izbranem načinu vodenja poslovnih knjig.

Popoldanski s.p. lahko odpre nekdo, ki je ŽE ZAPOSLEN nekje drugje oz. je študent ali upokojenec. To pomeni, da nekdo drug plačuje njegove PRISPEVKE za socialno varnost.

Razlika med obema tiči izključno in samo v plačilu prispevkov za socialno varnost.
Prispevki navadnega s.p.: 280,43 EUR
Prispevki popoldanskega s.p.: 34,67 EUR

Popoldanski s.p. je na trgu izenačen z navadnim, kar pomeni, da ima enake pravice in dolžnosti.

VEČ INFORMACIJ PA NA OBRTNI ZBORNICI VAŠEGA KRAJA….. .

PREEDLAGAM PA DA SI NAROČITE OZ IZPOSODITE KNJIGO

KNJIGOVODSTVO IN OBDAVČITEV PRI ZASEBNIKIH, vERA žUPANČIČ [sup](ZVEZA RAČUNOVODIN IN FINANČNIKOV SLOVENIJE, IMAJO TUDI SVOJO SPLETNO STRAN)[/sup]

KJER SO PRIKAZI KNJIŽENJA ENOSTAVNEGA IN DVOSTAVNEGA KNJIGOVODSTVA IN SI S TEM HUDO DOBRO RAZJASNITE POJME IN VAM BO V VELIKOI POMOČ PRI MARSIKATEREM DELU IN PROBLEMU.

STELAAAA

Stelaaaa, najlepšša hvala, da si si vzela toliko časa in mi vse izčrpno razložila, dosti enostavno, da zdaj bolje razumeme, bom pogledala še spletno stran Obrtne zbornice.

Še to me zanima, ali bom morala odpreti tudi poslovni račun? Prilivi bi bili nekaj tisoč €, računam, morda največ 10.000 €.

DA potrebno je odpreti poslovni račun

izpiske iz trr je potrebno hraniti , v enostavnem ni potrebno knjiženje le evidenca, v dvostavnem pa je potrebno vsak izpisek poknjižiti saj s tem ko ga poknjižiš zaključiš odprto terjatev oz odprto obveznost.

Vsekakor pa se mi zdi najbolj pravilno poslovati prek TRR čeprav sp. prosto razpolaga z gotovino (d.o.o. mora vsak polog in dvig dokumentirati) se pravi lahko dviguje in polaga kolikor mu je želja volja itd. (itak odgovarja z vsem svojim premoženjam)

Vendar pa mora vsa OSnovna sredstva plačati prek trr, posamično gotovinsko plačilo ne sme presegati 420 eur ION SO ŠE CIKE CAKE zuatorej poglej Zakon o blagajniškem poslovanju.(poglej blagajniško poslovanje, ki sem ga pripopala prav tu na forumu) .
Zdej ko so banka neti je to hudo poenostavljeno in ceeeeeeeneje , ceneje… če posluješ z gotovino je potrebno voditi blagajniško poslovanje. sicer pa gle spet j zakon o blagajniškem poslovanju kjer je dokaj v razumljivem jeziku napisano kaj lahko in kaj ne… in drži se tega kot pijanec plota in bo čisto vse v redu….

bodite previdni pri izbiri načina vodenja poslovnih knjig, saj ne gre le za to, kateri način zahteva manj časa…ob manjšem obsegu poslovanja in ob pridobljenih pravih smernicah ni nobenih ovir, da se vodenja poslovnih knjig vašega podjetja nebi lotili sami.
prav tako bodite previdni pri izbiri poslovnega programa, saj je s pravim programom vse lažje 😉 z veseljem vam bom svetovala pri izbiri (info.knjigovodstvo@gmail.com).

lp,

Pozdravljeni,

pri popoldanskem s.p.- ju NI potrebno voditi gotovinske blagajne, ker lahko podjetnik prosto razpolaga z vsem denarjem – pomembno je le, da natančno vodi evidenco pretokov med gospodinjstvom in podjetjem.

Lp, Mojca

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close