Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Odprt tloris (kuhinja, jedilnica in dnevna soba kot en prostor) ali ne?

Odprt tloris (kuhinja, jedilnica in dnevna soba kot en prostor) ali ne?

Odgovor na objavo uporabnika
Morda tako, 26.11.2021 ob 15:24

Ko zaženeš pomivalca in zraven poskušaš sproščeno gledati tv.

Zato, kuhinja z vrati, dnevna soba in jedilnica skupaj.

Morda bi bil pa že čas, da svoj 30 let star pomivalni stroj zamenjaš. Današnji so tako tihi, da komaj veš da dela.

Meni bi bilo idealno, da sta kuhinja in jedilnica skupaj, dnevna pa ločena brez vrat. Ok je tudi da sta jedilnica in dnevna skupaj in kuhinja ločena brez vrat, kot imamo sedaj. Dnevne in kuhinje pa ne bi nikakor imela skupaj zaradi vonjav in hrupa iz vseh smeri. Dnevna je zame prostor za počitek in druženje, ki daje občutek udobja in kuhinja bi me motila.

tudi Rusjanov, 26.11.2021 ob 19:30

Ena južna neprijavljena, 26.11.2021 ob 16:52

kak to, 26.11.2021 ob 16:33

Ena južna neprijavljena, 26.11.2021 ob 16:23

Gradnja hiše, 26.11.2021 ob 15:02

Z družino načrtujemo gradnjo hiše in v načrtu imamo t. i. odprt tloris, torej da so kuhinja, jedilnica in dnevna soba en velik skupni prostor. V trenutnem stanovanju imamo vse troje ločeno in nam ni ravno všeč.

Kaj pa vi? Ali imate odprt tloris? Kako se obnese? Ali imate raje ločene prostore?

NIkol ne bi imela ločen.

Nisi ti iz Fužin?  Tam imajo stanovanja ločene kuhinje.

Rusjanov, Preglov ne.

Rusjanov v ta visokih blokih ima kuhinjo od dnevne in jedilnice ločen s pultom.

Pa saj na Preglovem in Rusjanovem so cisto enaka stanovanja, Brodarc se razlikuje in ta nizki bloki.

Pravite, da vam ni vsec vse natlaceno na 30 kvadratih, ampak prostora je, kolikor ga pač je. A bi bilo manj natlaceno, če bi to površino razdelil na tri ločene prostore z 10 kvadrati?

Zapremislit, 26.11.2021 ob 19:37

Meni bi bilo idealno, da sta kuhinja in jedilnica skupaj, dnevna pa ločena brez vrat. Ok je tudi da sta jedilnica in dnevna skupaj in kuhinja ločena brez vrat, kot imamo sedaj. Dnevne in kuhinje pa ne bi nikakor imela skupaj zaradi vonjav in hrupa iz vseh smeri. Dnevna je zame prostor za počitek in druženje, ki daje občutek udobja in kuhinja bi me motila.

Razmišljaš tako kot jaz.

Sicer pa glede tistega, kar piše nekdo zgoraj, češ da ji ni jasno, kaj ljudje kuhamo, da nam “smrdi” v stanovanjih….  Meni kakršenkoli vonj po hrani ne paše v dnevno sobo, pravzaprav nikamor razen v kuhinjo.  Dnevna soba je rezervirana za “svež” zrak, kakšen vonj po dišečih svečkah, usnju, pa da ko spiješ kakšno kuhano vino s cimetom in klinčki, kakšen konjak – karkoli – vonjaš le-to in ne še rib in tržaške omake izpred nekaj ur.  To je zame dnevna soba.  V takem prostoru lahko gledam tv, berem, študiram, počivam, sprejemam obiske.

Sicer pa je tako –

hecno, 26.11.2021 ob 18:15

V tej temi vse skrbi vonj (kaj to tako smrdljivega kuhate vsakodnevno res ne vem), jutri bodo v temi o tuširanju tulile da ni normalno se vsak dan tuširat in da je ok enkrat tedensko lase umivat :). V njihove lase in na kožo/oblačila se očitno vonj, maščoba in ostalo ne prime :). Samo na dnevno se 🙂

Rada jem golaž, a smrdi mi vonj pražene čebule. Podobno tudi druge jedi, ko se kuhajo.

Zato: lahko skupen prostor, a drsna vrata, ki jih zapreš, ko kuhaš. Učinkovita napa in zračenje pa v vsakem primeru.

neki ne razumem babe tu na forumu, kaj nikoli ne kuhate repe ali pa zelja. A ko kuhate greste najprej v DM po parfume al kaj. Jasno da smrdi iz kuhinje. Jasno, če zna pa baba skuhat samo makarone ali pa pašto, pol pa verjetno ne smrdi. Sploh, če samo pogreje pizzo v mikrovalovki. Tolk mi je smešen tole brat, takoj veš, katera zna kuhat, katera je pa na pizzah in mcdonaldsu.

kovid5val, 26.11.2021 ob 21:22

neki ne razumem babe tu na forumu, kaj nikoli ne kuhate repe ali pa zelja. A ko kuhate greste najprej v DM po parfume al kaj. Jasno da smrdi iz kuhinje. Jasno, če zna pa baba skuhat samo makarone ali pa pašto, pol pa verjetno ne smrdi. Sploh, če samo pogreje pizzo v mikrovalovki. Tolk mi je smešen tole brat, takoj veš, katera zna kuhat, katera je pa na pizzah in mcdonaldsu.

Ma daj….  Taiste, ki pišejo, da pri njih ne “smrdi”, nimajo pojma ali pa se ne zavedajo, kakšen zrak imajo v stanovanju.  Smrdi že, če poli salamo narežeš.  Če popečeš ena navadna piščančja prsa.  Skuhaš bolognese omako.  Ocvreš jajca.  Karkoli!

Vsi vemo, kako smrdi ko nekdo na nekem avtobusu odpre paket s sicer SVEŽIM sendvičem – ker ta vonj ne spada tja in dejansko smrdi.  Podobno je, ko v podjetjih iz čajnih kuhinj “uide” vonj po pogretih malicah.  Ali ko nekdo v pisarni odpre posodico z “zdravo solato”, kjer je dovolj, da je v njej pikica česna…  Za bruhat.

In če nekdo kuhari 3 m od kavča, me živ bog ne bo prepričal, da se tisti ubogi kavč ne bo (sčasoma) navlekel vonjav po kuhanju.  (Tako kot se navleče cigaretnega dima.)

Prostor smrdi, pa lahko obračamo kakor nam paše.

Vse je odvisno od folka, njihovih navad.  Tisti, ki živijo v teh majhnih 30 m2 dnevnih+kuhinja prostorih, pač živijo tam in so tega navajeni.  Po domače povedano jim prostor ne smrdi, ker so vonja kuharije navajeni.  Tisti, ki živijo v blokih, pa se ne zavedajo se niti vonja, ki skozi vhodna vrata uide na stopnišče bloka,  logično, ker so zaprti v stanovanju in sploh ne vedo, da vonjave uhajajo.  Po drugi strani pa vohajo kuharijo od soseda, kar je spet logično, ker vonj prihaja od zunaj in moti njihovo zaznavo vonja, ki ni domač.

Maaah – dober pomivalc je decibelno tiho delujoč – Ima AEG znamko, tih ko miš- ker so tudi vrata dodatno izolirana. Enako s hladilnikom – dober nezjahan in kompresorski ti ne bo nikoli ropotal, pa pokal  ob samotaljenju….Imam koncept odprtega prostora kuhinja/ejdilnica/dnevni prostor, pa nobenega problema, ker imam rada koncept svobodnega gibanja, brez dodatnega  odpiranja, če ni treba.  Meni je tak koncept všeč -tudi zato, da ko kuham imam stik z ostalimi, ki so v dnevni ali pa v jedilnici – da ni izolacije kot v neki gostilni ali gotinskem drugem obratu, ko so kuhalno pripravljalni deli ločeni  od oči gostov in jedcev 🙂  Mi je pa nujno, da je pa vhodno hodniški del ločen od bivalnega, s pregradnimi in izolacijskimi stenami in  vrati – da ni na vhodnih vratih, takoj ko jih odpreš, videt v “drobovje” domovanja s ceste “na izvolte” 🙂 Tudi kar se toplotnih izgub tiče tako je to pomembno bolj, ko pa nek openspace prostor znotraj drobovja hiše – če je veliko lesa ( napirmer po tleh topel klasiščni lep parket ali lepe lesene deske namesto keramike, laminatov in linoleja) pa dobra izolacija,  dobro stavbno pohištvo, noben problem.

Pri drugih mi je lepo vse v enem. Ampak, HB da pri meni ni tako. Imam rada mir in tišino, mož je pa precej gluh. TV na ves glas, pa zdaj pozimi skoz en šport gleda. O, joj! Med dnevno in kuhinjo ni vrat, je le zid. Včasih bi še tam namontirala vrata. To je drug vidik upokojenke.

Res je odvisno od vas.

Meni – oz. nam – je všeč in uživamo imeti vse enem. Ne moti vonj, ne moti TV, ne motijo dejavnosti v dnevni…. karkoli se počne, se lahko počne v družbi, zraven se gleda TV, ipd.

Če ste te sorte je prav fino. Če niste… vam bo šlo pa na živce. Res pa zelo prav pride, če imate zraven dovolj drugih prostorov, kamor se lahko vsak umakne. To velja tudi za odrasle – npr. kakšna delovna soba, ipd.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close