Odprt tloris (kuhinja, jedilnica in dnevna soba kot en prostor) ali ne?
Vse v enem prostoru je navidezno dobra odločitev, saj je družina na ta način lahko bolj povezana, ker se v različnih delih tega velikega prostora lahko pri svojem opravilu tudi povezujejo en z drugim oz. z delom, ki ga opravljajo. Ampak, vedno tudi ni tako. Iz dnevne sobe lahko prihajajo zvoki, tv, radio, ki motijo tistega v kuhinji in obratno. Če en od članov želi malo počivati na sedežni ne bo nobenega miru. Morebitni obiski so po celem prostoru itd. Na koncu si človek zaželi malo zasebosti v svoji sobi, ker je v dnevnem prostoru preveč motečih dejavnikov. Poleg tega se mešajo vonji iz kuhinje, igranje računalniških igric ki odmevajo povsod itd. Mogoče je dober kompromis z drsno steno, ki je po potrebi odprta ali zaprta. Vsekakor, dober arhitekt bo upošteval vse vidike vaše družine, da se boste dobro počutili v svojem domu.
Imeli v prejsnjem stanovanju, imamo sedaj v hisi.
Kuham na otoku, obrnjena v prostor, zraven debatiramo, z otroki delam nalogo, ce treba, ko so obiski, se mi itak vsi navesijo naokrog in mi gledajo pod prste☺ ali pa pomagajo, tudi to prakticiramo.
Tako da, kar zadeva ta vidik, super, ta ki kuha, pospravlja, ni locen od dogajanja.
Je pa drug vidik, ki mi ne ustreza, ta je, da res ogromno kuham, 5 nas je in to se ves cas nekaj cmari, vonju torej kljub mocni napi ne uides. So nama zeleli odpreti prostor se na stopnisce, ker to jebstrasno “in”, pa nisem dovolila, vsaj preostalemu delu hise je potem malo prizaneseno.
Ampak kljub temu ne bi menjala in zapirala kuhinje, ker tudi izgleda res lepo, nama je arhitekt krasno povezal vse skupaj.
Pac luftam in luftam in se enkrat luftam?
Vse novejše nepremičnine imajo odprte tlorise. Meni je to tudi bolj všeč, je bolj praktično, imaš občutek odprtosti, zračnost, večjega prostora, nisi izoliran od drugih članov družine ko kuhaš, pospravljas, pripravljaš hrano… Lahko se pogovarjaš z obiski medtem, ali pa gledaš zraven tv. Jaz si drugače sploh ne morem predstavljati.
Imamo celo spodnje nadstropje (razen wc in garaže) odprto. Stroja ne slišim (kaj imate to za ene stare stroje da so tako glasni?), tv se vklopi samo občasno zvečer za kakšen film, drugače ne laufa, mularija je pa itak vedno glasna, bi jih slišala tudi čez vrata :). Mi je super ker smo skupaj. Ko so obiski sploh, ne da jaz visim v kuhinji drugi se pa zabavajo. Imamo velik otok med kuhinjo in jedilnico in je to najbolj “oblegan” del stanovanja. Tam se kuha, otroci delajo naloge, rišejo, kolegice sedijo in čakajo da jim kavo naredim….Glede vonjav ni hudega. Močna napa in takoj počistim za sabo. Imamo pa tudi prisilno prezračevanje tako da povečaš in je.
Gradnja hiše, 26.11.2021 ob 15:02
Z družino načrtujemo gradnjo hiše in v načrtu imamo t. i. odprt tloris, torej da so kuhinja, jedilnica in dnevna soba en velik skupni prostor. V trenutnem stanovanju imamo vse troje ločeno in nam ni ravno všeč.
Kaj pa vi? Ali imate odprt tloris? Kako se obnese? Ali imate raje ločene prostore?
NIkol ne bi imela ločen.
Zame ne pride v poštev, da bi imela vse v enem prostoru, ker v dnevni sobi ne maram vonja po kuhanju. Sploh pa so mi grozne novodobne hiše ali stanovanja s temi “vse v enem” prostoru, ker so večinoma premajhni da ne bi prostor deloval natlačeno. Najgrša mi je varianta, ko je ob eni steni postavljen blok kuhinje, potem nekakšen “otok” s štedilnikom in pultom z visokimi stoli, meter stran je že jedilna miza s stoli, nato meter stran že kavč in TV. Vse skupaj na 30 kvadratih.
utesnjeno, 26.11.2021 ob 16:32
Zame ne pride v poštev, da bi imela vse v enem prostoru, ker v dnevni sobi ne maram vonja po kuhanju. Sploh pa so mi grozne novodobne hiše ali stanovanja s temi “vse v enem” prostoru, ker so večinoma premajhni da ne bi prostor deloval natlačeno. Najgrša mi je varianta, ko je ob eni steni postavljen blok kuhinje, potem nekakšen “otok” s štedilnikom in pultom z visokimi stoli, meter stran je že jedilna miza s stoli, nato meter stran že kavč in TV. Vse skupaj na 30 kvadratih.
30kv je čisto premalo za otok, jedilnico in dnevno sobo. Mi imamo skoraj 2x več, pa še delno dvojno višino stropa (nad dnevno sobo) pa bi imela še večje 🙂
Tako gor zerasel. Oz me takrat še ni blo, načrt april 1975, izvedeno 1976. Če potegnemo navidezne črte, ki naj bi delile prostore, pripada kuhinji 8m2, jedilnici 16 in dnevni ca 32m2 površine.
Tko da to ni neka NOVOTARIJA, kakor vam tržijo.
In ja, že babica je imela leta 68 isto, le da je bila kuhinja ločena od jedilnice in dnevne fizično s steno. pa je bil tipski načrt bajte.
Tko da loh arhitektom komot ušesa trgate.
odprto, 26.11.2021 ob 16:21
Imamo celo spodnje nadstropje (razen wc in garaže) odprto. Stroja ne slišim (kaj imate to za ene stare stroje da so tako glasni?), tv se vklopi samo občasno zvečer za kakšen film, drugače ne laufa, mularija je pa itak vedno glasna, bi jih slišala tudi čez vrata :). Mi je super ker smo skupaj. Ko so obiski sploh, ne da jaz visim v kuhinji drugi se pa zabavajo. Imamo velik otok med kuhinjo in jedilnico in je to najbolj “oblegan” del stanovanja. Tam se kuha, otroci delajo naloge, rišejo, kolegice sedijo in čakajo da jim kavo naredim….Glede vonjav ni hudega. Močna napa in takoj počistim za sabo. Imamo pa tudi prisilno prezračevanje tako da povečaš in je.
Pri nas je podobno. Meni je super in ne bi menjala. Ta prostor je središče dogajanja. Prostor je cca.60 kvadratov. Ni natlačeno. Računalnikov nimamo v tej sobi.
So prednosti in pomanjkljivosti. Po moje je bolj pomembno, kako so ločeni drugi prostori, predvsem zgornje nadstropje, če nočeš imeti vonja po hrani tudi v spalnici in zgornjih sobah. Drugače je pa tako, če veliko kuhaš in pečeš, potem svetujem ločeno kuhinjo, ena je predlagala drsna vrata – ker para in maščoba se zalezeta še daleč od fizičnega prostora kuhinje. Jaz bi ponovno ne naredila tega, kuhinja z ostalimi prostori. Saj imaš lahko šank z odprtinami, če se že moraš med kuhanjem dreti na otroke.
V stanovanju malo tezje caras, ampak ce ze delas olan za hiso, bi jaz naredila ta prostor nekako v L, da je kuhinja malo zamaknjena, jedilnica pa lepo poveze oba prostora. Ce dobro splaniras, lahko celo kaka drsna vrata namontiras, da se da kuhinja tudi zapreti, ce je potreba.
Na tak nacin imas prakticno vse v enem, a vseeno kuhalni del locen, s cimer resis vse prednosti in slabosti ene in druge variante.
V tej temi vse skrbi vonj (kaj to tako smrdljivega kuhate vsakodnevno res ne vem), jutri bodo v temi o tuširanju tulile da ni normalno se vsak dan tuširat in da je ok enkrat tedensko lase umivat :). V njihove lase in na kožo/oblačila se očitno vonj, maščoba in ostalo ne prime :). Samo na dnevno se 🙂
enprostor nevem, 26.11.2021 ob 17:43
So prednosti in pomanjkljivosti. Po moje je bolj pomembno, kako so ločeni drugi prostori, predvsem zgornje nadstropje, če nočeš imeti vonja po hrani tudi v spalnici in zgornjih sobah. Drugače je pa tako, če veliko kuhaš in pečeš, potem svetujem ločeno kuhinjo, ena je predlagala drsna vrata – ker para in maščoba se zalezeta še daleč od fizičnega prostora kuhinje. Jaz bi ponovno ne naredila tega, kuhinja z ostalimi prostori. Saj imaš lahko šank z odprtinami, če se že moraš med kuhanjem dreti na otroke.
Tudi to je dobra varianta, sem ze videla v zivo, sank in drsna stekla, da dejansko lahko zapres kot okno.
To tako imenovano “središče dogajanja” kot temu pravite, traja nekaj let, dokler so otroci majhni in jih mame v takšnih all-in-one prostorih lahko nadzorujejo, medtem ko kuhajo. Potem pa se otroci začnejo ukvarjati sami s sabo in prosti čas preživljajo v svojih sobah. Ostane pa večno smrdljiva dnevna soba, kjer zvečer veš, kaj se je kuhalo za kosilo. Pa mene bi motilo, če bi mi pri gledanju tv ali branju knjige ropotali z lonci za hrbtom na tistih 30 kvadratih skupne izbe.
Edina varianta za tak prostor bi bil res velik prostor, kjer bi bil kuhinjski del “za vogalom” ali vsaj delno zakrit z polovično predelno steno ali z rožami, regalom, stopničko…., kar bi optično delilo prostor, ampak tu je govora o vsaj 50 kvadratnih metrih površine tega prostora, tako da bi bil prostor smiselno razporejen/ločen, čeprav brez stene.
hecno, 26.11.2021 ob 18:15
V tej temi vse skrbi vonj (kaj to tako smrdljivega kuhate vsakodnevno res ne vem), jutri bodo v temi o tuširanju tulile da ni normalno se vsak dan tuširat in da je ok enkrat tedensko lase umivat :). V njihove lase in na kožo/oblačila se očitno vonj, maščoba in ostalo ne prime :). Samo na dnevno se 🙂
Ko jaz kuham lepo diši. od spodnje sosede pa žal smrdi ko kuha. nekateri preveč olja preveč rjave čebule 8ta je najbolj smrdeča)preveč zaćimb pa še vageto uporabljajo in to potem zasmradi.. jaz olja sploh ne uporabljam, od čebule pa čisto malo bele ali srebrnjak. Res pa niti ne jem hrane ki mi med obdelavo smrdi-recimo svinjina smrdi, jaz je ne jem, nikol nisem.
Zartrose izven profila, 26.11.2021 ob 18:23
Ko jaz kuham lepo diši. od spodnje sosede pa žal smrdi ko kuha. nekateri preveč olja preveč rjave čebule 8ta je najbolj smrdeča)preveč zaćimb pa še vageto uporabljajo in to potem zasmradi.. jaz olja sploh ne uporabljam, od čebule pa čisto malo bele ali srebrnjak. Res pa niti ne jem hrane ki mi med obdelavo smrdi-recimo svinjina smrdi, jaz je ne jem, nikol nisem.
Odrascala sem v hisi kjer mami ni pasalo da ji obiski hodijo po kuhinji . Posadili smo jih v jedilnico kjer so sami cakali, da mama skuha kavo in pripravi narezek. Totalno brez veze.
Jaz imam all in one 80m2. Pri kuhinji imam okno in najmocnejso napo kar se je dobila speljano direkt ven.
-
Kuhamo vsak dan vsega boga…porabimo veliko cebule in drobovine. Nikoli ne smrdi.
Forum je zaprt za komentiranje.