Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Odprla bi s.p.

Odprla bi s.p.

Pozdravljeni!

Imam kar nekaj vprašanj…

Rada bi odprla s.p.- cvetličarno in me zanima, kako je sedaj z papirji; in sicer ali moram imeti kako rač. predznanje, ali lahko vse skupaj prepustim računovodji,…?
Kje se, če je potrebno, sedaj- najhitrejši naučim tega znanja?
Kako vem, kakšno knjigovodstvo bom imela?
Na kaj moram biti posebej pozorna?
Ali ti računovodja določi kakšno blagajno moraš imeti?
Ali moraš prej odpreti s.p. preden si poiščeš računovodjo,..?
Kako je z DDV-jem? Kdaj si oz. nisi zavezanec?

Joj, toliko vprašanj se mi poraja,…se opravičujem, samo sploh ne vem kje naj prvo začnem, saj vem po vrsti, samo kje se začne ta vrsta? 🙂 Pa najbrž sem še kaj pozabila!?
Hvala vam za odgovore ali kakršen koli namig!
Lep pozdrav Klavdija

Rada bi odprla s.p.- cvetličarno in me zanima, kako je sedaj z papirji; in sicer ali moram imeti kako rač. predznanje, ali lahko vse skupaj prepustim računovodji,…?
Če dobite računovodja, ki vam bo za vsak poslovni dogodek znal razumljivo razložiti- potem ne rabite veliko predznanja. Se boste naučila sproti. Potrebujete ga pa toliko, da si znate izračunati koliko vas pride, da odprete cvetličarno in kakšne stroške boste imela na mesec, ter koliko morate zaslužiti, da vam bo kaj ostalo 😉

Kje se, če je potrebno, sedaj- najhitrejši naučim tega znanja?
Preberite malo splošnega po netu, drugače pa kot sem že napisala sproti.

Kako vem, kakšno knjigovodstvo bom imela?
Verjetno enostavno za začetek. Kasneje greste lahko na dvostavnega.

Na kaj moram biti posebej pozorna?
Predvsem na to, da znate pravilno oceniti trg. Če mi pošljete te podatke lahko okvirno preračunam koliko vas stane s.p.- Vse to bi vam tudi znali pomagati ne e-vem točki ali na obrtni zadrugi.

Ali ti računovodja določi kakšno blagajno moraš imeti? Ne, vse odločitve sprejemate sami, vam pa svetuje ali pa pove, kaj je zakonito.

Ali moraš prej odpreti s.p. preden si poiščeš računovodjo,..?
Fino je če si računovodja izberete že prej (se priporočam 🙂 ) ker vas bodo pri odprtju s.p. vprašali o računovodju in že vpišejo podatke, če jih imate. Vedeti morate tudi okvirni promet za prvo leto (prihodke in odhodke).

Kako je z DDV-jem? Kdaj si oz. nisi zavezanec?
Za začetek ne boste ddv zavezanec, če se boste približala meji 25.000 eur v zadnjih 12 mesecih, se pa registrirate.

Upam, da sem bila razumljiva 🙂

DominikaT ali pa kater drug. Mi lahko poveš po domaće kaj se šteje v teh 25.000, kar na primeru cvetličarne. Npr kupim rože za 1000 in ji prodam za 2000 pa stroškov za elektriko, vodo, gorivo in tf imam za 200, potem pa še obveznih prispevkov je 200 (za pokojnino,…). A se to potem šteje v 25000 2000 ali kako drugače. Najlepša hvala.

meja 25000=prihodki, torej vsi računi, ki jih boš izdala.

Ne pozabi pa na uporabno dovoljenje za prostor, tečaj prve pomoči, izjavo o varnosti z oceno tveganja, obrtno dovoljenje, ….

Hvala.

pozdravljeni.zanima me kakšna šola je potrebna da lahko odprem (s.p.)cvetličarno?ali je potrebno imeti prej kakšne delovne izkušnje na tem področju?hvala

Če pa komu še kaj ni jasno, lahko vpraša mene. Sem pred kratkim odpirala sama. anjar@amis.net

Mislim da pogojev ni več, točno pa bi vam povedali na točki e-vem ali obrtni zbornici.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close