Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpreti svoj s.p. zaradi zaposlitve

Odpreti svoj s.p. zaradi zaposlitve

Super. Hvala vsem za koristne informacije. Vidim, da bom morala malo globje razmišljati o tem. Znesek 1.000 EUR je bil samo primer. Zaokroženo. Zato, da lažje izračunam, koliko mi ostane.
Pa še vedno ne vem, kako je s tem, če nisem davčni zavezanec.

Torej izstavim račun 1.000 EUR? Kar brez ddv-ja? Če gre za storitve.

Kaj pa v primeru blaga? Kupim nek izdelek z ddv-jem, seveda. Prodam ga naprej samo z maržo ali še kaj drugega? Izdelki so tisto, kar bi recimo sovpadali s tem delom, kot sem na začetku omenila. Za vsak slučaj.

mišljeno je seveda mesečno.

1000 evrov sem za primer vzel, da ne bo pomote.

Kot sem že zapisal je vse pomembno od dogovora.

Če nisi davčni zavezanec (se odločiš pri ustanovitvi) izstavljaš račune brez DDV-ja. Če presežeš, mislim da 25.000 evrov prihodka na leto, pa avtomatično postaneš zavezanec.

Lep pozdrav, Iztok http://www.facebook.com/avtoovernet Avto.Over.Net na Facebooku http://twitter.com/#!/avtoovernet Avto.Over.Net na Twitterju http://avto.over.net/ http://iztokfranko.tumblr.com/

Punca draga. Kar ti jaz hočem podati, niso koristne informacije, ampak ti informacije trosim samo v ilustracijo, da takih stvari ne moreš izvedeti na forumu. Za to bo treba več virov, od dobrega računovodje, do kake podjetniške delavnice, do ajpesa, točke VEM (no, čeprav od njih ni ne vem kake koristi v praksi, vsaj na nekaterih ne), kakega kolega, ki že ima sp itd.

DDV, recimo. Sprašuješ za DDV, pa ne veš, kaj je vstopni in kaj izstopni davek. Kaj je meja prometa, kjer postaneš zavezanec za DDV. itd itd itd.

Skratka – NE LOTEVAJ SE TEGA POD ČASOVNIM PRITISKOM. Pod nobenim pogojem. Tudi če ti tule natrosijo še en kup podatkov o ddv itd. Še vedno ne boš imela pojma in te bo realnost sesula. Ne lotevaj se tega, ne da bi zadevo nekaj mesecev natanko študirala (še bolje kako leto, dve). Dobronamerno ti povem.

Punca draga. Kar ti jaz hočem podati, niso koristne informacije, ampak ti informacije trosim samo v ilustracijo, da takih stvari ne moreš izvedeti na forumu. Za to bo treba več virov, od dobrega računovodje, do kake podjetniške delavnice, do ajpesa, točke VEM (no, čeprav od njih ni ne vem kake koristi v praksi, vsaj na nekaterih ne), kakega kolega, ki že ima sp itd.

DDV, recimo. Sprašuješ za DDV, pa ne veš, kaj je vstopni in kaj izstopni davek. Kaj je meja prometa, kjer postaneš zavezanec za DDV. itd itd itd.

Skratka – NE LOTEVAJ SE TEGA POD ČASOVNIM PRITISKOM. Pod nobenim pogojem. Tudi če ti tule natrosijo še en kup podatkov o ddv itd. Še vedno ne boš imela pojma in te bo realnost sesula. Ne lotevaj se tega, ne da bi zadevo nekaj mesecev natanko študirala (še bolje kako leto, dve). Dobronamerno ti povem.[/quote]

Razumem in se popolnoma strinjam s teboj. Tudi sama bi drugim tako svetovala. Je pa res, da že dlje časa iščem službo in ko je končno priložnost za takšno, ki si jo tudi sama želim, ne bi rada, da mi spolzi z rok. Včasih je pač treba malo tvegati. Res ne vem, kaj na naredim…Se mi zdi, da se bom tako sproti še vse naučila, ali ne. Res sem zmedena in žalostna po eni strani in ne bi rada zamudila priložnosti. Časa pa res nimam več dovolj. 🙁

Lej, poskusi, kaj pa lahko zgubiš? Pozabi na te grožnje, ki ti jih servirajo ena mona za drugo. Ja, lahko gre vse narobe in boš morala zapreti. Jasno se to dogaja, tudi meni se je in sem se ponovno zaposlil kot delavec. Ampak čez par let spet poskusil in takrat je zalaufalo. Nazaj ne grem, če bo le moč, nikoli več. Migat in brcat, da imaš kaj od življenja. To je bistvo.

Mogoče bi ji kdo še povedal, koliko bo morala dat za samo “odprtje” in zaprtje s.p.- ja – recimo, da odpre in si njen “delodajalec” po enem mesecu premisli in najame kakšen drug s.p?

No, če svarilo pred tem, da se pri sp delodajalcu ne obračuna znesek, ki ga sicer kot delavec dobiš za neto, plus nekaj malega dodatka, ampak kar konkretno višji znesek – če to šteje kot grožnja, jah, ne vem. Potem jo pač čaka precej zelo neprijetnih presenečenj ob učenju tako “sproti”. Seveda je treba enkrat skočiti in zaplavati, ampak ne direkt na skalo, se je že treba prej prepričat, a je voda dovolj globoka ali ne.

Za odprtje kot odprtje “samo” nič, za zagonske stroške ob odprtju pa dosti. Za zaprtje mislim da tudi ni treba plačevati posebej, je pa problem, če želiš potem koristiti nadomestilo za brezposelnost na zavodu. V tem primeru moraš zelo utemeljiti, zakaj si zaprl in zakaj ni šlo itd in zelo mala verjetnost je, da ti odobrijo.

Vendar samo zaprtje ni tako enostaven postopek:
http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/poslovanje/zaprtje-s.p

Dajte kot prvo razčistit; popolnoma vsi smo davčni zavezanci (tako fizične osebe, s.p., d.o.o., …) določeni pa so še DDV zavezanci, kar je drug davek in so določeni pogoji, kdaj postaneš in kaj temu sledi.

Skratka – NE LOTEVAJ SE TEGA POD ČASOVNIM PRITISKOM. Pod nobenim pogojem. Tudi če ti tule natrosijo še en kup podatkov o ddv itd. Še vedno ne boš imela pojma in te bo realnost sesula. Ne lotevaj se tega, ne da bi zadevo nekaj mesecev natanko študirala (še bolje kako leto, dve). Dobronamerno ti povem.[/quote]

Razumem in se popolnoma strinjam s teboj. Tudi sama bi drugim tako svetovala. Je pa res, da že dlje časa iščem službo in ko je končno priložnost za takšno, ki si jo tudi sama želim, ne bi rada, da mi spolzi z rok. Včasih je pač treba malo tvegati. Res ne vem, kaj na naredim…Se mi zdi, da se bom tako sproti še vse naučila, ali ne. Res sem zmedena in žalostna po eni strani in ne bi rada zamudila priložnosti. Časa pa res nimam več dovolj. :([/quote]

Oprosti, ampak najprej si izbij iz glave, da oni tebi ponujajo službo. To ni služba. Službo boš primorana zrihtati ti sama sebi – v to te silijo. Kar pomeni, da nimajo nobenih obveznosti s tabo, lahko se te losajo, kadar želijo, država pa terja svoje. Kaj, če bodo nereden plačnik? Kar velikokrat so. Zašla boš v dolgove in potonila skupaj s svojim s.p.-jem. Ne se hecat, no. Iz pufov se nekateri ne izkopljejo par let.

S.p. odpreš, če imaš vizijo, poslovne načrte, razdelano strategijo – ne pa, ker en potencialni naročnik (ne delodajalec!!!!!!) od tebe to zahteva. Kajti samo to ti bodo – naročnik. Lahko te skenslajo od danes do jutri, tebi bo pa s.p. ostal. Ker tudi za zaprtje morajo biti izpolnjeni določeni pogoji.

Aja še tole: saj sem tudi jaz vzela 1000 evrov (neto) za primer, ne se zdaj izgovarjat na to. Ampak ti si ji svetoval, naj delodajalcu izstavi račun za 1270 + ddv, jaz pa, naj ga vsaj za 2500. V tem je velika razlika – in bistvo sp-ja nasploh.

Aja še tole: saj sem tudi jaz vzela 1000 evrov (neto) za primer, ne se zdaj izgovarjat na to. Ampak ti si ji svetoval, naj delodajalcu izstavi račun za 1270 + ddv, jaz pa, naj ga vsaj za 2500. V tem je velika razlika – in bistvo sp-ja nasploh.[/quote]

pa kdo mislite da vam bo dal 2500? pa kje mate tok stroškov? če maš najnižje prispevke, računovstvo in bančni račun ne porabiš za storitveno podjetje na mesec več k 500 evrov.. pol pa še letna bilanca in to je to. eni ste pač navajeni polnih riti. za začetek nej bo vesela če dobi 1500 bruto in ji bo več k 1000 ustal

No, če svarilo pred tem, da se pri sp delodajalcu ne obračuna znesek, ki ga sicer kot delavec dobiš za neto, plus nekaj malega dodatka, ampak kar konkretno višji znesek – če to šteje kot grožnja, jah, ne vem. Potem jo pač čaka precej zelo neprijetnih presenečenj ob učenju tako “sproti”. Seveda je treba enkrat skočiti in zaplavati, ampak ne direkt na skalo, se je že treba prej prepričat, a je voda dovolj globoka ali ne.[/quote]

Eno so svarila, drugo pa kričanje (velike črke) in vztrajno ponavljanje, naj se ne loteva. Madonca, sej je skoraj tako, kot bi šla na skok s padalom brez padala. Malo manj ustrahovanja, no, če je lahko že moja skoraj upokojena teta pred 5 leti odprla s.p., potem ga lahko tudi mlad človek brez nekih resnih težav. Če ne zalaufa, pa se spet zaposliš, res velik problem.

No, če svarilo pred tem, da se pri sp delodajalcu ne obračuna znesek, ki ga sicer kot delavec dobiš za neto, plus nekaj malega dodatka, ampak kar konkretno višji znesek – če to šteje kot grožnja, jah, ne vem. Potem jo pač čaka precej zelo neprijetnih presenečenj ob učenju tako “sproti”. Seveda je treba enkrat skočiti in zaplavati, ampak ne direkt na skalo, se je že treba prej prepričat, a je voda dovolj globoka ali ne.[/quote]

Eno so svarila, drugo pa kričanje (velike črke) in vztrajno ponavljanje, naj se ne loteva. Madonca, sej je skoraj tako, kot bi šla na skok s padalom brez padala. Malo manj ustrahovanja, no, če je lahko že moja skoraj upokojena teta pred 5 leti odprla s.p., potem ga lahko tudi mlad človek brez nekih resnih težav. Če ne zalaufa, pa se spet zaposliš, res velik problem.[/quote]

Saj tudi razmišlja tako, kot če bi šla na skok s padalom brez padala.

Tvoja upokojena teta že ima neko socialno varnost, mati z otrokom pa je z sp-jem in še posebej z sp-jem s takim razmišljanjem nima.

Verjetno nimaš otrok in ne veš, kaj to pomeni, zato lahko o materi z otrokom govoriš kot o “mladem človeku brez nekih resnih težav”.

Vsi moji nasveti so dobronamerni, sem to posebej dodala velikim črkam in dodajam še enkrat, če si spregledal. Ker vem, kaj pomeni hkratni sp in materinstvo. So veliki plusi, če veš, kaj delaš. Če ne veš, so lahko pa veliki minusi.

Aja še tole: saj sem tudi jaz vzela 1000 evrov (neto) za primer, ne se zdaj izgovarjat na to. Ampak ti si ji svetoval, naj delodajalcu izstavi račun za 1270 + ddv, jaz pa, naj ga vsaj za 2500. V tem je velika razlika – in bistvo sp-ja nasploh.[/quote]

pa kdo mislite da vam bo dal 2500? pa kje mate tok stroškov? če maš najnižje prispevke, računovstvo in bančni račun ne porabiš za storitveno podjetje na mesec več k 500 evrov.. pol pa še letna bilanca in to je to. eni ste pač navajeni polnih riti. za začetek nej bo vesela če dobi 1500 bruto in ji bo več k 1000 ustal[/quote]

Toliko potrebujem, če želim normalno preživeti leto in ob tem ne životariti brez ficka, kadar se pojavijo težave. Beri: z otrokom se lahko težave pojavijo precej hitreje kot pri samskem odraslem.

Kdo bo dal 2500? Saj ni nujno, da daje samo eden. Če je nekdo pripravljen plačati samo 1500, delaš zanj pač manj ur. Oziroma delaš za dva po 1250, vsakemu po 80-100 ur mesečno, pa je stvar rešena.

Preračunaj to v ure. 22 delovnih dni krat 8 ur = 176 delovnih ur, pa za lažje računanje ajde 200. Tvojih 1500 deljeno z 200 je 7,5 evrov na uro. Sori, ampak storitve imajo pa malo višjo ceno od čiščenja po bajtah. Če veš, kaj ponujaš in se znaš prodati. Po dumpinških cenah je pa seveda najlaže delati, ampak na dolgi rok to ne gre.

Ne pozabi, da z minimalnimi prispevki pride tudi minimalna penzija. Ki ni za umret in ne za živet. Mati z otrokom mora pač že malo misliti tudi na to, če že mlademu začetniku morda ni treba.

Barca, davčni zavezanci smo že vsi, vendar saj kot računovodja veš, da mora sp še posebej plačevati dohodnino – začetniki plačujejo vnaprej po prometu, ki ga sami predvidijo na začetku. Kar pomeni za recimo promet ene 12.000 letno (kar je promet 1000 bruto mesečno) cirka 320 evrov letno dohodnine, 80 na 3 mesece – to je posebej, poleg dohodnine, ki jo plačaš kot fizična oseba. Sicer ta znesek lahko dobiš nazaj, če ne presežeš določenega mislim da dobička (oz. kao “plače”), ampak ne nujno, odvisno od stroškov.

Barca, davčni zavezanci smo že vsi, vendar saj kot računovodja veš, da mora sp še posebej plačevati dohodnino – [/quote]

Aja in da seveda to še nima nobene zveze s DDV-jem, za katerega postaneš zavezan, ko presežeš mejo 25.000 letno. Te meje jaz recimo tudi pri 3000 mesečno ne presežem, ker zaradi bolniških za otroke otrok in nekaj več dopusta ne delam več kot 8 mesecev letno. Torej imam v resnici nekje 2000 bruto mesečno (za tiste, ki sprašujete, kdo bo “dal” – v osnovi moraš vedeti, o čem se sploh pogajaš s takim narolnikom (ja, to je naročnik in ne delodajalcev), pri tem je enako pomembna postavka kot denar tudi čas).

Najnižje prispevke imaš imaš 285€ mesečno, prištej stroške računovodstva, telefona, bančnih storitev, bencina, akontacije dohodnine in boš vedela pri čem si.

Moja kolegica ima s.p. Računovodstvo plača 45€ na mesec, račun je odprla na Banki Koper, kjer prvo leto ne zaračunavajo stroška vodenja računov, bencina ne rabi, ker dela od doma, napovedala je 0 dobička, telefona porabi minimalno. Za stroške s.p. trenutno potrebuje mesečno 330€. Res ne zasluži bogve kaj, ji pa teče delovna doba in se lahko oglašuje, da naredi še kaj zraven. Ima naročnika, ki ji redno plača 15. v mesecu.
Prej je bila dve leti brez službe, zato je izkoristila subvencijo na Zavodu in začela delati na svoje. Če ji ne bo šlo, bo po enem letu s.p. zaprla in poizkusila najti redno službo. Začela je skromno, vendar sem prepričana, da ji bo uspelo, ker je dovolj iznajdljiva in delovna.

No, pa kljub temu zasluži drobiž.

S.p. sigurno nekaj, kar bi človek oglaševal kot optimalno obliko dela. Je bolje delati prek raznih pogodb in ne imeti davčne za vratom in milijon stroškov za vratom.

Delovna doba – kaj je že to? Kdo bo pa lahko na stara leta živel, če je celo življenje vplačeval minimalne prispevke? Raje delam do smrti vsaj po dve uri na dan, pa bo konec meseca več denarja.

Ali pa varčujem mimo države za penzijo.

Barca, davčni zavezanci smo že vsi, vendar saj kot računovodja veš, da mora sp še posebej plačevati dohodnino – začetniki plačujejo vnaprej po prometu, ki ga sami predvidijo na začetku. Kar pomeni za recimo promet ene 12.000 letno (kar je promet 1000 bruto mesečno) cirka 320 evrov letno dohodnine, 80 na 3 mesece – to je posebej, poleg dohodnine, ki jo plačaš kot fizična oseba. Sicer ta znesek lahko dobiš nazaj, če ne presežeš določenega mislim da dobička (oz. kao “plače”), ampak ne nujno, odvisno od stroškov.[/quote]

Ravno zato pa sem napisala, ker zgoraj ugotavljajo, da ne bi bila davčna zavezanka, pa da DDV ne bi obračunavala…prvo je treba razčistiti, kaj je DDV, kaj je dohodnina, kaj so prispevki, kaj je promet, kaj prihodek in kaj dobiček … vsaj osnove morajo biti jasne, preden se lotiš podjetništva. In da dopust ne more biti strošek, tudi 🙂

Kdaj si pa do subvencije upravičen? Če si brezposeln, verjetno. Kako dolgo pa moraš biti?

Najnižje prispevke imaš imaš 285€ mesečno, prištej stroške računovodstva, telefona, bančnih storitev, bencina, akontacije dohodnine in boš vedela pri čem si.

Moja kolegica ima s.p. Računovodstvo plača 45€ na mesec, račun je odprla na Banki Koper, kjer prvo leto ne zaračunavajo stroška vodenja računov, bencina ne rabi, ker dela od doma, napovedala je 0 dobička, telefona porabi minimalno. Za stroške s.p. trenutno potrebuje mesečno 330€. Res ne zasluži bogve kaj, ji pa teče delovna doba in se lahko oglašuje, da naredi še kaj zraven. Ima naročnika, ki ji redno plača 15. v mesecu.
Prej je bila dve leti brez službe, zato je izkoristila subvencijo na Zavodu in začela delati na svoje. Če ji ne bo šlo, bo po enem letu s.p. zaprla in poizkusila najti redno službo. Začela je skromno, vendar sem prepričana, da ji bo uspelo, ker je dovolj iznajdljiva in delovna.[/quote]

To je vse lepo in prav, ampak pri tako malih stroških bo dobiček vseeno imela, če ji mesečno “ostaja” recimo vsaj 500 evrov. In bo davek od tega pač plačevala naslednje leto.

Barca, davčni zavezanci smo že vsi, vendar saj kot računovodja veš, da mora sp še posebej plačevati dohodnino – začetniki plačujejo vnaprej po prometu, ki ga sami predvidijo na začetku. Kar pomeni za recimo promet ene 12.000 letno (kar je promet 1000 bruto mesečno) cirka 320 evrov letno dohodnine, 80 na 3 mesece – to je posebej, poleg dohodnine, ki jo plačaš kot fizična oseba. Sicer ta znesek lahko dobiš nazaj, če ne presežeš določenega mislim da dobička (oz. kao “plače”), ampak ne nujno, odvisno od stroškov.[/quote]

Ravno zato pa sem napisala, ker zgoraj ugotavljajo, da ne bi bila davčna zavezanka, pa da DDV ne bi obračunavala…prvo je treba razčistiti, kaj je DDV, kaj je dohodnina, kaj so prispevki, kaj je promet, kaj prihodek in kaj dobiček … vsaj osnove morajo biti jasne, preden se lotiš podjetništva. In da dopust ne more biti strošek, tudi :)[/quote]

A to si mislila, no saj potem pa pred enakim svariva – to je to, vsaj osnove morajo biti jasne.

Prej je bila dve leti brez službe, zato je izkoristila subvencijo na Zavodu in začela delati na svoje. Če ji ne bo šlo, bo po enem letu s.p. zaprla in poizkusila najti redno službo. Začela je skromno, vendar sem prepričana, da ji bo uspelo, ker je dovolj iznajdljiva in delovna.[/quote]

To je vse lepo in prav, ampak pri tako malih stroških bo dobiček vseeno imela, če ji mesečno “ostaja” recimo vsaj 500 evrov. In bo davek od tega pač plačevala naslednje leto.[/quote]

Torej naj vse živo flikne v stroške, da ji ne bo ostalo preveč?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close