Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpreti svoj s.p. zaradi zaposlitve

Odpreti svoj s.p. zaradi zaposlitve

Prosim pomoč. Na vrat na nos je padlo name, da bi za zaposlitev, ki si jo želim, morala odpreti svoj s.p.. Ker nikoli nisem razmišljala v tej smeri, se mi ne sanja, kaj to vse pomeni zame, kakšni so prispevki, davki, na kak način delam, imam kaj pravic do regresa, koliko dobim v primeru, če grem na porodniško, …? Joj, prejoj! Službo si želim, ampak ne vem, kaj vse to pomeni.
Bom seveda preguglala in naštudirala zadevo, vas pa prosim vsaj za nekaj osnovnih informacij in mogoče kak link, kjer lahko res v nulo naštudiram. Imam pa zelo, zelo malo časa za odločitev, zato sem mal v paniki.
Najlepša hvala vsem, ki mi boste pomagali s kakim nasvetom.

novodoben način izkoriščanja ljudi, da ne govorim o tem, da je tudi nezakonit.

dal ti bo delo, plačeval minimalno, mogoče celo z zamudo, ko pa boš slučajno morala it na daljšo bolniško recimo, pa se lahko posloviš od dela.
ne boš imela nobenih plačanih dopustov, ne regresa, nobene plačane bolniške, cel kup dodatnih stroškov, ki jih boš morala kriti iz tega, kar ti bo ta delodajalec plačal.
in nobene socialne varnosti.

O tem je bilo tukaj že veliko napisanega. Poskusi s funkcijo iskanje.

Sicer pa na kratko:
– s.p. preprosto odpreš brezplačno na VEM točki. V Ljubljani nudi to storitev kvalitetno računovodski servsi DATA d.o.o.
– prispevki so odvisni od napovedi dobička (svetujem, da napoveš 0) in s tem plačuješ prvo leto minimalne prispevke, mislim da vse skupaj cca 270 eur, naj me kdo popravi če se motim
– računovodstvo lahko vodiš sama, osebno raje vidim, da to delajo profesionalci, saj se še prehitro zgodi da DURS pošlje kakšen pozdrav, da kaj ni bilo pravilno storjeno, plačano ipd…
– skrbeti moraš za stroške firme. Če opravljaš storitev je to težje, vendar, če ne boš imela nič stroškov in prihodka 20.000 je to tudi tvoj dobiček za katerega moraš plačati davek (prispevki gredo v stroške)
– regres si lahko sama izplačaš kakor mi je znano oziroma če se dogovoriš s podjetjem kjer delaš, da jim za to izstaviš račun.
– prednosti s.p.-ja je ta, da si bolj fleksibilna. Če recimo sproti dobiš še kje kaj za delat, potem preprosto izstaviš račun še za tisto storitev

Lep pozdrav, Iztok http://www.facebook.com/avtoovernet Avto.Over.Net na Facebooku http://twitter.com/#!/avtoovernet Avto.Over.Net na Twitterju http://avto.over.net/ http://iztokfranko.tumblr.com/

Bo pa imela nekaj, kar je vredno 2x več od vsega naštetega: svobodo. Jaz tega ne menjam za noben regres in podoben šrot.

Ja, točno to bi rekla tudi jaz – imaš svobodo! Pod pogojem, da se tako dogovoriš in ne gre samo za to, da si tam kot običajni zaposleni, ki si samo plača prispevke sam. Če je delo takšno, da lahko delaš sama in si sama razporejaš delovni čas, je ta rešitev super, ker ti vseeno nudi varnost v obliki rednega naročnika. Če pa ni tako, pa vsaj pazi, da je znesek, ki ga boš dobila bruto bruto ustrezno visok, da ti pokrije vse dodatne stroške, ki jih boš imela.

Bo pa imela nekaj, kar je vredno 2x več od vsega naštetega: svobodo. Jaz tega ne menjam za noben regres in podoben šrot.[/quote]
a bejž no???
kje je tu svoboda, če je odvisna od enega samega delodajalca????

s.p. je svoboden, če dela zase, za več različnih delodajalcev, če propade biznis pri enem, ima še vedno par drugih odzadaj. to, kar pa se dogaja sedaj, ko delodajalci zahtevajo od svojih zaposlenih, da odpirajo s.p.je da lahko delajo zanj in izključno zanj naprej, je pa navadno izkoriščanje in nič drugega.

Hvala obema. Ja, vem, da je to sedaj popularno pri delodajalcih, ker se jim bolj splača. Vem, da sem na slabšem, prednost tega pa je, da bi imela bolj fleksibilen delovni čas in več kot 2 uri na dan za otroka.
Razmišljam tudi, da bi potem odprla še eno spletno trgovino, za vsak slučaj in seveda nekaj takega, kar me zanima in mi je tudi v interesu že od prej.

Bo pa imela nekaj, kar je vredno 2x več od vsega naštetega: svobodo. Jaz tega ne menjam za noben regres in podoben šrot.[/quote]
a bejž no???

s.p. je svoboden, če dela zase, za več različnih delodajalcev, če propade biznis pri enem, ima še vedno par drugih odzadaj. to, kar pa se dogaja sedaj, ko delodajalci zahtevajo od svojih zaposlenih, da odpirajo s.p.je da lahko delajo zanj in izključno zanj naprej, je pa navadno izkoriščanje in nič drugega.[/quote]

Noben ji s pištolo za glavo ne ukazuje, da MORA delati samo za enega. Saj v tem je bistvo, da greš privat. Da imaš čimveč različnih strank, konkretno število je sicer odvisno od dejavnosti, ampak se ves čas trudiš dobiti nove.

a bejž no???

s.p. je svoboden, če dela zase, za več različnih delodajalcev, če propade biznis pri enem, ima še vedno par drugih odzadaj. to, kar pa se dogaja sedaj, ko delodajalci zahtevajo od svojih zaposlenih, da odpirajo s.p.je da lahko delajo zanj in izključno zanj naprej, je pa navadno izkoriščanje in nič drugega.[/quote]

nekak me to spominja na “delo preko napotnic”, dokler te rabijo te molzejo, k te ne rabijo pa brez obveznosti pa- pa, s to razliko, da te tle pustijo z vsemi stroški in dolgovi….

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

a bejž no???

Ja, točno tako. Saj to sem mislila – če se ustrezno dogovori in ni to samo njeno breme. Itak pa je delati kot s.p. samo za enega delodajalca, kar ime potem obliko rednega delovnega razmerja, nezakonito, kot je nekdo že omenil. Niti pod razno pa ti ta “eden” ne sme postavljati omejitev v smislu konkurenčne klavzule. Pristati v takšne pogoje in pri tem biti “sam svoj” pa res nima nobenega smisla in je resnično golo izkoriščanje.

Vidim, da so mnenja deljena. No, saj pri meni tudi. 🙂

Me pa zanima, na kak način jaz izstavim račun. Recimo, da se z delodajalcem zmeniva, da mu mesečno izstavim račun za 1.000 EUR, da bo okrogla cifra. Koliko meni ostane? In kako je z davkom?
Hvala.

Pobrskaj tukaj . Je odvisno od preveč stvari, da bi se dalo tako pavšalno odgovoriti.

Kapitalisticni svet pac molze zaposlene, a ne. Slovenci bi socializem tam, kjer nam pase. Cas je, da gremo z vremenom. Ali bi raje nazaj v Jugo case?

Če si zavezanec za DDV že v štartu s.p.ja moraš izstavit račun z vključenim 20% davkom. torej na izstavljen račun 1000 eur neto, dodaš še 200 eur DDV-ja.

če hočeš neto plačo cca 1000, moraš firmi izstavit račun za cca 1270 evrov + DDV. seveda je tu tvoj strošek še vodenje računovodstva in sestava letne bilance, ki je odvisna od rač. servsisa.

če misliš imeti svojo spletno trgovino in še za koga delati, potem ti je tak način zaposlitve ok. Vendar se dobro dogovori predhodno! Namesto regresa ti naj recimo plača bilanco in vsaj del računovodstva… Pa vse dajte na papir in podpisat.

Lep pozdrav, Iztok http://www.facebook.com/avtoovernet Avto.Over.Net na Facebooku http://twitter.com/#!/avtoovernet Avto.Over.Net na Twitterju http://avto.over.net/ http://iztokfranko.tumblr.com/

Opala. 1270 + DDV je pa malo prenizka cifra oz. preveč na knap za sp, če hoče plačo 1000 neto.
Treba je vračunat vse morebitne odsotnosti (bolniške ipd.), pa dopust z regresom, malico, prevoz, dohodniko in druge davke (ne pozabit, da si kot sp dvojno obdavčen – kot podjetje + kot fizična oseba) in dodatek za tveganje, ker zaposlitev ni redna. Za redno zaposlenega delavca z netom 1000 evrov firma plačuje 1500 bruto oz. 2000 bruto bruto. Če bi ta zaposlenec svoj status spremenil v sp in še vedno delal za isto firmo pod istimi pogoji (torej neto 1000), bi moral firmi izstavljati mesečne račune po vsaj 2500 evrov. Če ne še nekoliko več.

Da rečeš spju naj za plačo 1000 neto računa 1270 + DDV, mislim pa to je kraja – s tem denarjem bo imel plače tam ene 600 evrov.

Poleg tega, v štartu skoraj nobena firma ni zavezanka za DDV, tako da tega sploh ni treba štet. Nastaviti je pa seveda treba ceno tako, da bo tudi potem z DDVjem (ko postaneš zavezanec za odvajanje tega) štimala.

Ful hvala Iztok!
Kaj pa če nisem davčni zavezanec? To moram verjetno prej opredeliti, ne? Kako pa je, če recimo presežem letni znesek?

že vidim, da te bo molzel… ti pa boš za manj kot minimalno plačo delala brez dopusta in brez bolniških, ker si jih niti privoščit ne boš mogla.
s 1000 evri ne boš mogla ne živet in ne umret. kot je napisala “bi popravila” zgoraj…

Dajte malo brati, no. Ona je napisala, da je to služba, ki si jo želi. Iz tega gre sklepati, da ne bo pakirala škatel za tekočim trakom, temveč nekaj intelektualnega. Vsaj tako se meni zdi. Zato brezveze nakladati o minimalcih in podobno.

če bo računala 1.000 evrov, kot namerava, še minimalca ne bo imela.

Ja. Zato sem se tudi oglasila. Ker ni samo to, kar smo našteli, še mnogo drugega je. Začetni stroški, npr. A veš, da Proklik, s katerim boš urejala poslovni račun, stane 120 evrov? A veš, da zdravniški pregled stane 100 in več evrov? A veš, da izpit iz varstva pri delu stane 200 evrov? A veš, da končna bilanca še posebej stane 100 evrov (mesečno računovodja pa ločeno od tega enih 50-100, pa niso vsi dobro)? Pa sem zagotovo še kaj pozabila. Potem naprej. A veš, da če nisi zavezanec za DDV in si predvidiš čisto minimalni promet letno in imaš možnost zelo klestiti dobiček s stroški, plačaš vsaj 320 evrov dohodnine letno vnaprej? A veš, kaj boš dala v stroške, da boš znižala dobiček? A veš, da tudi če imaš minimalni dobiček in cirka 15000 letnega prometa, plačaš ene 300 evrov dohodnine kot fizična oseba? A veš, da se bolniška šteje šele od 31. DELOVNEGA dneva dalje, kar je cirka 45 koledarskih dni? Kako boš folgala razne pardnevne viroze, ko ne boš mogla delat? Kako boš folgala bolniške za otroka, ki so sicer nekaj malega refundirane, a isto ne boš mogla delat, a bo delodajalec to gledal? In še in še.

Obstaja razlog, zakaj imaš zelo malo časa za odločitev. Zato, ker se ta, ki ti to ponuja, boji, da boš z več časa tudi kaj naštudirala in te ne bo mogel takole vozakati gor dol.

Verjemi, vem, kaj govorim, imam podjetje in otroka. Edino ta razlika je, da sem jaz točno vedela, v kaj se spuščam, in temu ustrezno nastavila svojo ceno – ne pa takole naivno na vrat na nos, eh 1270 + DDV, super, bomo že.

Halo? Še ena, ki nima pojma o podjetništvu. Nima zveze, kaj bo ženska delala in še manj to, da “si službe želi” (no ja, razen tega, da take imajo najraje, take se najlaže molze, ker si “tok želijo delat” – samo dnarja potem ni in ni).

Minimalca bo pa imela, če bo računala 1000 ali malo več kot 1000, pa nima veze, delala ona proizvodnjo ali storitev. V podjetništvu ni te ločnice, važno je samo, koliko ti na koncu ostane v žepu. In s 1000 zaračunanimi evri ji še minimalc ne bo ostal. Ene 300 evrov mogoče pa res lahko na koncu računaš, ko vse stroške obračunaš. 300 evrov plače, juhu, 40 evrov več kot socialna.

Dokler so vse nosečke, doječe mame, ki dojijo do 7.leta, če imajo zdravnika v žlahti, da piše potrdila in vsi lažni “bolniki” tako izkoriščali delodajalca in naša zakonodaja to dopuščala, bo cvetel s.p.
Tudi naša firma je prenehala zaposlovat za DČ in tudi za NČ,čeprav rabimo ljudi in jemlje samo še s.p.Tako nimamo več problemov z odpovedmi nesposobnim in lešinarjem.

Dokler so vse nosečke, doječe mame, ki dojijo do 7.leta, če imajo zdravnika v žlahti, da piše potrdila in vsi lažni “bolniki” tako izkoriščali delodajalca in naša zakonodaja to dopuščala, bo cvetel s.p.
Tudi naša firma je prenehala zaposlovat za DČ in tudi za NČ,čeprav rabimo ljudi in jemlje samo še s.p.Tako nimamo več problemov z odpovedmi nesposobnim in lešinarjem.[/quote]

S tem ni nič narobe, če jih tudi plačate v skladu z ugodnostmi, ki vam jih njihov status prinaša. Torej vsaj 150 procentov glede na bruto bruto prej, še bolje 200. In seveda, če jih z raznimi klavzulami in drugimi grožnjami, ali pa kar samo z naravo dela, ne omejujete na delo samo pri vas. Če delate to slednje, kršite zakon.

V tem položaju sem bila tudi sama, ko sem šla na razgovor za “intelektualno” delo, za katerega se “normalno” dobi tam caa 1.000 – 1.500 neto.

Delodajalec mi je ponujal službo pod pogojem, da me vzame preko s.p.-ja, računala bi mu tam okoli 1.200-1.500 mesečno.

Ker sem vedela, da s.p.-ja ne nameravam odpirati, sem to ponudbo avtomatsko zavrnila-

Sicer kot s.p. bi res lahko delala za več delodajalcev ampak KDAJ(?!), če bi mi ta dal opravit storitev, za katero porabiš caa 200 -220 ur mesečno (bog ne daj, da še hočeš naslednji mesec odit na kak dopust).

Zraven tega sem že dostikrat slišala, da “delodajalec/naročnik” da valuto več kot 30 dni, da ne plačuje računov itd.
Ti pa moraš prispevke vseeno plačati.

Glede bolniških je bilo že napisano.

Glede “zagonskega” kapitala za proklik, preglede ipd tudi.
Glede stroškov računovodstva tudi.

Mogoče bi kaj dodali še na temo zaprtja s.p.-ja.

Ikzektli. In zato, če delaš za enega delodajalca 200 ur mesečno, pač nastaviš znesek na takega, ki vsebuje tudi tveganje zaradi dela samo za enegfa delodajalca.

Moj optimalni promet kot sp, da normalno preživim leto, kot bi ga s plačo 1000 evrov, je 3000 evrov. Bolje, če je več, seveda. Poudarjam – to je PROMET, ne dobiček. Eni tega ne ločite.

Res priporočam, da se pred odprtjem in pred kakršnim koli razmišljanjem o sp najprej v štartu naravnate na take cifre, ne pa na 1000 pa kusur, potem pa bo, kar bo (to je ponavadi en sam jok in stok).

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close