Odpravnina
Pozdravljeni.
Dobila sem redno odpoved iz poslovnih razlogov v kateri je naveden tudi znesek odpravnine.
V istem podjetju mi sedaj ponujajo drugo delovno mesto, ki pa je preko kadrovske agencije, ampak so mi ustno rekli da v primeru da to delo sprejmem do odpravnine nisem upravičena. Je za to kakšna pravna podlaga?
Novo delavno mesto preko agencije bi bilo za določen čas.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
V primeru, če boste sprejeli ponudbo delodajalca, morate skleniti novo pogodbo o zaposlitvi v roku 15 dni od prejema pisne ponudbe. Če sprejmete ponudbo delodajalca za ustrezno zaposlitev za nedoločen čas, nimate pravice do odpravnine, obdržite pa pravico izpodbijati pred pristojnim sodiščem utemeljenost odpovednega razloga. Ustrezna zaposlitev je zaposlitev, za katero se zahteva enaka vrsta in stopnja izobrazbe, kot se je zahtevala za opravljanje dela, za katero ste imeli sklenjeno prejšnjo pogodbo o zaposlitvi, in za delovni čas, kot je bil dogovorjen po prejšnji pogodbi o zaposlitvi, ter kraj opravljanja dela ni oddaljen več kot tri ure vožnje v obe smeri z javnim prevoznim sredstvom ali z organiziranim prevozom delodajalca od kraja vašega bivanja. V primeru neustreznosti nove zaposlitve (za določen čas, drugačen delovni čas), imate pravico do sorazmernega dela odpravnine v višini, ki jo dogovori z delodajalcem.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Zanima me, ali mi v mojem primeru pripada odpravnina ali ne- gre se za to, da sem bil zaposlen preko agencije (zaposlitev je trajala več kot eno leto, saj so mi podaljševali pogodbo), potem pa sem z delodajalcem sklenil pogodbo za nedoločen čas (za isto delovno mesto). Sodelavci, ki so bili zaposleni preko neke druge agencije, so odpravnino dobili.
Ko sem kontaktiral mojo agencijo, mi na to vprašanje niso znali točno odgovoriti, zato se sedaj obračam na Vas.
Hvala za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
glede na pojasnila Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v skladu s petim odstavkom 79. člena Zakona o delovnih razmerjih (Uradni list RS, št. 21/13; ZDR-1) ima delavec v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, ki je sklenjena za eno leto ali manj, pravico do odpravnine v višini 1/5 osnove.
V skladu s prehodno določbo tretjega odstavka 230. člena ZDR-1 se določbe od tretjega do sedmega odstavka 79. člena ZDR-1, ki urejajo pravico do odpravnine v primeru prenehanja pogodbe o zaposlitvi za določen čas, uporabljajo za pogodbe o zaposlitvi, ki so sklenjene za določen čas po uveljavitvi ZDR-1, torej po 12. 4. 2013.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.