odpravnina
Pozdravljeni,
imela sem pogodbo za 6 mesecev, po 5 mesecih so mi podaljšali pogodbo še za 3 mesece (skupaj 8), 10 dni pred potekom sem izvedela, da me ne potrebujejo več in nato še, da imajo že izbranega novega kolega – znanca. Zanima me, če mi pripada kakšna odpravnina, glede na to, da je bila pogodba za dol. čas 2x podaljšana in me niso obvestili 1 mesec prej.
Hvala za odgovor
Zdravo,
kopiram svoj odgovor iz druge teme (na isto vprašanje):
Pogodba za določen čas preneha s časom, za katerega je bila sklenjena. Delodajalec nima obveznosti pogodbe podaljšati, niti vas ne o tem ne rabi prej obvestiti, saj kot že rečeno, pogodba pač preneha veljati.
Odpravnina pripada delavcem v primeru odpovedi s strani delodajalca (razen v primeru krivdnega razloga ali izredne odpovedi).
V vašem primeru vam torej odpravnina ne pripada.
Ste pa lahko upravičeni do nadomestila za brezposelnost, če izpolnjujete pogoje.
Kot že rečeno, v vašem primeru NE GRE za odpoved, temveč pogodba preneha veljati s potekom časa, za katerega je bila sklenjena. Nobene odpovedi ne boste dobili, kot sami omenjate, pa vam je delodajalec že povedal, da vas ne rabi več.
Je pa ena zadeva v zakonu, in sicer če ostane delavec na delu po poteku pogodbe za določen čas, se šteje, da je sklenjena pogodba za nedoločen čas. Torej če vam delodajalec ne bi povedal, da pogodbo prekinja, in pridete naslednji dan na delo, bi se lahko štelo, da imate sklenjeno pogodbo za NČ. Vendar, kot ste že sami omenili, ste o tem, da vam pogodba ne bo podaljšana, že bili obveščeni. Pisno obvestilo ni potrebno, saj pogodba s potekom časa pač preneha veljati.
Forum je zaprt za komentiranje.