odpravnina
Spoštovani, zanima me koliko odpravnine bi mi pripadalo, okvirno. Imam 38 let delovne dobe. Pri zadnje delodajalcu sem zaposlen 18 let in pol. Želi me odpustiti, ker zame nima dela. Sem invalid 3. kategorije. Če bi se delodajalec odločil, da me odpusti, bi sprejel a le z ustrezno odpravnino, ker bi se nato želel samozaposliti kot invalid. Znam neko lažje delo s katerim bi se preživljal.
Pri delodajalcu sem dobival minimalno plačo, pravzaprav minimalno osnovo z nekaj dodatki.
Koliko odpravnine bi mi pripadalo? Invalidnost je nastala izven dela, ker sem se poškodoval in težko hodim.
Slišal sem, da samozaposleni invalid dobi prispevke plačane in nekaj mesečne nagrade, alije res? In da lahko v primeru nezmožnosti za delo, oz ob nezmožnosti zaslužka do najnižje plače, da prošnjo in se iz proračuna krije do najnižje plače, oz. dobi vrnjeno.
Hvala za odgovor
s spoštovanjem
Rajko
Pozdravljeni,
Pripada vam odpravnina v višini 1/4 OSNOVE (=povprečne mesečne plače, ki ste jo prejemali v zadnjih 3 mesecih pred odpovedjo), za VSAKO LETO dela pri delodajalcu.
To pomeni da 18×1/4xosnova.
Lep pozdrav,
http://www.legas-kranj.si/pravno_svetovanje.html
Forum je zaprt za komentiranje.