Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpravnina in zavod za zaposlovanje

odpravnina in zavod za zaposlovanje

Pozdravljeni

Podjetje v katerem sem zaposlena se je odločilo, da bo začela odpuščati delavce, ker ni dela in sedaj me zanima, če jaz dobim odpravnino ali se lahko prijavim na zavod za zaposlovanje ali ne. VEM da odpravnina ne gre v dohodnino.
Zanima me predvsem če jaz vzamem odpravnino, ki mi pripada ali se lahko prijavim na zavod ali ne.

hvala za odgovore

Ja se lahko prijaviš na zavod in tudi dobiš denarno nadomestilo glede na število let zaposlenosti. Pogoj je le, da si odpuščena iz službe iz ekonomskih razlogov. Odpovedi ne dajaj sama , ker v tem primeru ne dobiš nič.

LP

Lep pozdrav !

Jaz sem dobil odpravnno in mi je bilo izrecno napisano, da nisem upravičen do nadomestila na zavodu.LP.Firma mi je dala denar.

Če si slučajno iz podjetja gorenje, potem ne dobiš z zavoda nič.

Zanima me, če po 60. letu starosti (če ti manjka tri leta do upokojitve) dobivaš dve leti denarno socialno pomoč in ostaneš tretje leto brez pomoči ali dobivaš eno leto denarno socialno pomoč in ostaneš dve leti brez pomoči?

Lep pozdrav

Seveda ti pripada odpravnina in tudi nadomestilo za brezposelnost, če boš odpuščena iz poslovnih razlogov. Takle odgovor so mi dali na zavodu, ko sem podobno spraševala – sicer za večjo odpravnino, a velja tudi zate:

Spoštovani,

Prejeta odpravnina, ki presega zakonsko določeno višino, ne vpliva na pravico do denarnega nadomestila za primer brezposelnosti. Ustavno sodišče RSlovenije je dne 10.6.2010 razveljavilo drugo in tretjo alinejo tretjega odstavka 33. člena Zakona o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti. Tretja alineja je določala, da pravica do denarnega nadomestila miruje toliko mesecev, za kolikor mesečnih plač prejeta odpravnina presega zakonsko določeno višino.
Za čas prejemanja denarnega nadomestila za primer brezposelnosti vas bo zavod prijavil v zdravstveno, pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Lepo pozdravljeni

F: (05) 335 0250
http://www.ess.gov.si
Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje
Centralna Služba, Služba za pravne zadeve

Zanima me, če po 60. letu starosti(če ti manjkajo tri leta do upokojitve) dobivaš od zavoda dve leti nadomestilo in si eno leto pred pokojnino brez ali dobivaš eno leto nadomestilo od zavoda in si dve leti brez nadomestila?

Hvala za odgovore že vnaprej.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close