Odpovedni rok
Pozdravljeni,
Prisilni dopust ne obstaja; dopust je po zakonu namenjen počitku, rekreaciji; upoštevati je potrebno potrebe delovnega procesa in družinske obveznosti delavca; dopust je STVAR DOGOVORA med delodajalcem in delavcem – vsekakoor pa to ni in ne more biti prisila; izjema je kolektivni dopust.
v času odpovednega roka se šteje, da je delavec v delovnem razmerju (vse pravice in obveznosti). ZDR-1 pa določa, da je delodajalec dolžan izplačati nadomestilo plače v primerih odsotnosti z dela
zaradi izrabe letnega dopusta.
Je pa dopust pravica delavca (delodajalec pa je po zakonu omejen z določbami, kot npr.: letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, vendar mora en del trajati najmanj dva tedna. Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta do konca tekočega koledarskega leta, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta).
Lep pozdrav,
LEGAS Kranj
info@legas-kranj.si
Med odpovednim rokom mi je bilo prepovedano hodit v službo. Tudi sama ne vem zakaj. V plačilni listi, ki sem jo dobila, je plača dosti nižja, dodatek za malico je več za polovico nižji in dodatek za prevoz nisem dobila.
Na plačilni listi sem je tudi pisalo da nimam več dopusta, čeprav mi je ostalo 4 dni. Ko sem delodajalca opomnila, da se je zmotil, sem dobila odgovor od tajnice, da sem v odpovednem roku bila na dopustu in da bo tako obračunata plača.
Pozdravljeni,
Letni dopust se predvsem zaradi svojega namena ne more koristiti zgolj po navodilu oziroma odreditvi delodajalca, pač pa vedno ob upoštevanju interesov delavca na eni strani in potreb delovnega procesa na drugi strani. Letni dopust je namenjen predvsem počitku delavca, njegovi rekreaciji in uskladitvi njegovih družinskih obveznosti. Dopust je še posebej pomemben z vidika varnosti in zdravja pri delu, saj se delavec v času letnega dopusta odpočije in si nabere novih moči za varno opravljanje dela.
Prav tako je plača osnovna pravica delavca.
V primeru kršitev delavec lahko svoje pravice uveljavlja nasproti delodajalcu.
Kontaktirajte nas na:
info@legas-kranj.si
Forum je zaprt za komentiranje.