Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpovedni rok pri zaposlitvi za določen čas

Odpovedni rok pri zaposlitvi za določen čas

Zaposlen sem v šolstvu za določen čas (nimam še 5 let delovne dobe). V pogodbi ni točno določenih rokov, piše samo:

“Delovno razmerje preneha v primerih:
– sporazumne razveljavitve pogodbe,
-redne opovedi pogodbe v skladu z zakonom in to pogodbo,
-izredne odpovedi v skladu z zakonom,
-na podlagi sodbe sodišča,
-v drugih primerih, ki jih določa zakon.
Dolžina odpovednih rokov je določena z zakonom in kolektivno pogodbo.”

Kakšen je v tem primeru odpovedni rok?

Odpovedni rok je odvisen od načina odpovedi oziroma prenehanja delovnega razmerja. Če gre za sporazum, se stranki v sporazumu dogovorita, kdaj pogodba preneha veljati. Redna odpoved – v skladu z zakonom v odvisnosti od časa zaposlitve pri tem delodajalcu, poglej ZDR in KP. Izredna odpoved – poglej ZDR in KP.

Vendar pogodba za določen čas enostavno preneha veljati s potekom časa, za katerega je sklenjena. Tukaj odpovedni rok nima nobene veze, saj je pogodba sklenjena samo za tisti čas.

Morda sem se napačno izrazil – zanima me redna odpoved. Po KP piše da 3 mesece, v ZDR pa 1 mesec. Kaj bi torej v mojem primeru držalo? Drži to, kar je za delavca ugodnejše ali ne?

redna odpoved s čigave strani? Tvoje ali delodajalčeve?

Načeloma pa ZDR določa eno, KP pa lahko ugodneje od ZDR. Tako da načeloma naj bi veljala KP.

Odpovedni rok z moje strani – s tega stališča gledano bi bila zame bolj ugodna ZDR in ne KP. Torej, če želim dati odpoved, imam odpovedni rok 30 dni?

Pozdravljeni,

drži, da za Vas velja tisti rok, ki je ugodnejši, v tem primeru krajši.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Ja, načeloma naj bi bilo tako. Vendar znajo biti interpretacije tega tudi drugačne…

Kakor koli že, vztrajaj na svojem, da je odpovedni rok skladno z ZDR 30 dni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close