Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpovedni rok, menjava službe

Odpovedni rok, menjava službe

Pozdravljeni.

Imam vprašanje glede menjave službe.

V tej službi sem slabo leto. Pogodba se mi podaljšuje za 3 mesece.
Ravno zdaj sem podpisala novo, do 30.4.2008.

Imam ponudbo za boljše delo in boljše pogoje. V pogodbi je odpovedni rok 30 dni. Ali lahko v tem času koristim dopust?

Kaj naj navedem v odpoved in ali sem dolžna povedat delodajalcu kam grem v novo službo.

Hvala in LP

Za dopust ne vem, verjetno da ga lahko, vem pa da nikakor ni treba obrazlagat zakaj greš stran in sploh kam greš…to je tvoja volja in pravica, saj boš šla stran po odpovednem roku, kam pa ga nič ne briga, tudi če bo kej spraševal se kar izvij, da pač nekam, kjer je boljša plača, pa še to je preveč povedano-pač napiši pisno odpoved, da daješ odpoved in to je to.

Dopust lahko koristiš če se delodajalec strinja, drugače pa ti ga mora plačati.

Če te zanima tudi predčasen odhod (tj. pred 30 dnevi): Se pozanimaj…
Kolega je imel isto situacijo, zaposlitev za dol. čas in odpovedni rok 30dni.
Potem je šel h pravnici-kadrovnici v drugem podjetju (kolegica) in mu je rekla, da pri določenem času ni odpovednega roka.
Tako je naslednji dan rekel, da odhaja in da ga “jutri” ne bo več in še za del. knjižico je prosil.
Nekaj so mu grozili, češ saj imaš 30dni ipd. jajca. Potem mu niso hoteli dati del.knjižice (kar mislim, da je prekršek) – po dveh dneh so mu jo dali in nehali komplicirati: očitno so se pozanimali.
Sedaj ne vem: ali je imel luknjo v pogodbi, ali pa dejansko ni odpovednega roka za dol.čas, oz. je to le na papirju, ker jih zelo malo izkoristi možnost takojšnjega odhoda.

srečno!

Pozdravljeni!

Tudi jaz bi vas prosila za pomoč, glede menjave službe. V sedanji službi sem redno zaposlena že 10 let. Sedaj sem nepričakovano dobila ponudbo za novo službo (tudi za nedoločen čas) z boljšimi delovnimi pogoji. Odločila sem se že, da jo sprejmem.
Zanima pa me, na kaj moram paziti pri odpovedi in podpisom nove pogodbe, da bi mi leta naprej tekla neprekinjeno. Upam, da sem se dovolj jasno izrazila. Imam še cel letošnji dopust, a se to normalno prenese v novo službo ali kako? Pa kaj je z regresom?

Najlepša hvala vsem, ki si boste vzeli čas in mi pomagali!

Enako sem tudi jaz že dolga leta zaposlena. Letos si želim čim prej najti novo upam da boljšo službo. Ker pa so vedno ti odpovedni roki me zanima kako je ker sem zaposlena za nedoločen čas. Ali lahko dam sporazumno odpoved in dvignem takoj delovno knjižico. Bojim se morebitnih sankcij.
Prosim za pomoč, kr se ne spoznam na te zakone.

Strogo pravno gledano pri pogodbi za določen čas res ne bi smelo biti odpovednega roka. Vendar to malokdo ve in večina še vedno spoštuje odpovedne roke tudi pri pogodbah za določen čas. Torej ni bila luknja v pogodbi.

V kolikor imaš še dovolj dopusta za teh 30 dni, povej, da želiš dopust koristiti. Vendar pazi: po novem se dopust odmerja v dvanajstinah, zato ti pri tem delodajalcu letos ne bo pripadel celotni dopust, temveč le toliko, kolikor mesecev boš pri njem. Če dopusta, ki ti je pripadel v tej službi, ne boš mogla izkoristiti, ti ga je dolžan plačati (v praksi se to sicer redko dogaja, a je vendarle tvoja pravica).

Novemu delodajalcu nisi dolžna povedati kam greš. delovno knjižico ti mora izročiti, čeprav le-ta itak ni več obvezna in si prosta tudi brez nje.

Srečno!

Pri sporazumni odpovedi gre za to, da se delodajalec in delavec sporazumeta. Lahko gre za takojšen odhod, vendar običajno gre le za skrajšanje odpovednega roka.
Če želiš takoj iti, ti preostane še to, da enostavno nehaš hoditi v službo, po 5-ih zaporednih dneh neopravičene odsotnosti, ti bo delodajalec dal izredno odpoved, delovno razmerje pa se ti bo zaključilo zadnji dan, ko si bila v službi. Vendar ti te rešitve ne svetujem, ker te lahko delodajalec tudi toži za poslovno škodo, ti napiše v delovno knjižico, oz. ti kako drugače nagaja.

Sicer pa če najdeš boljšo službo, počakaj, da ti tam na pisno povejo – z odločbo oz. še boljše novo pogodbo o zaposlitvi. Po tem daš v stari službi odpoved in predlagaš ustrezen datum konca (1 dan pred pričetkom v novi službi). Če nisi ravno na zelo odgovornem delovnem mestu, te ne bodo zadrževali.

Preden daješ odpoved moraš zaradi svoje varnosti imeti nujno podpisano pogodbo o zaposlitvi z novim delodajalcem, kjer so opredeljene vse podrobnosti.

Pozdravljeni!

Prosim za nasvet, kako je z koriščenjem dopusta in sicer z 1.7. bom dala odpoved, imam pa 1 mesečni odpovedni rok. Rednega dopusta imam 21 dni in me zanima, če lahko ves dopust koristin v času odpovednega roka? Ali s tem ker bom dala na sredini leta odpoved pripada samo polovica dopusta?

Ter kako je z regresom, se nanaša na dopust?

Hvala za odgovor, lp!

Glede dopusta in dogovora je v domeni z delodajalcem. Načeloma se delajo plani odsotnosti in če recimo tega niste predvidevali v naprej in s tem delodajalca seznanili, vam recimo ni dolžan odobriti dopusta, če bi zaradi tega trpel delovni proces. Torej gre za dobro voljo delodajalca, če vam bo dal tik pred zdajci dopust. Če je že tako, vzamte bolniško pa bo.

Vsaj v državni službi se iz stare službe v novo ostanek dopusta prenese, ravno tako regres, v kolikor se v stari službi ni bil izplačan. Prejšnja služba izda potrdilo o koriščenju izrabljenega dopusta in ostanku, ravno tako o izplačanem ali neizplačanem regresu.

Pri pogodbi so pomembni datumi. Če npr. delaš zadnji dan v prejšnji službi v petek, začneš pa na novo v ponedeljek, ti naj bi stari delodajalec zaključil z nedeljskim datumom in ne petkovim.

Če imate razumevajočega delodajalca vam bo skrajšal odpovedni rok, v nasprotnem boste delali do zadnjega.

Pozdravljeni

Jutri nameravam dati odpoved. zaposlena sem za nedoločen čas in imam 180 nadur in še ves dopust.
zanima me , če mi je delodajalec dolžan izplačati nadure , ker dopusta imam skoraj za ves odpovedni rok.
l.p. maja

Kako naj vzame bolniško,če je zdrava?

Matr mi greste na živce takšni sluzavci.Imej jajca pa naredi pošteno-ne se pa skrivat za bolniško.Zaradi takih kot si ti sama prijavljam vsakega,za katerega vem da izkorišča bolniško.
Golazen…

Pozdravljeni!

Dobil sem novo službo in dal v stari službi odpoved, sedaj je ostalo še cca 11 dni do poteka odpovednega roka.Ko sem dal odpoved sem napisal da predlagam sporazumno skrajšanje odpovednega roka, katero je delodajalec zavrnil, rekoč da dokler ne najdemo novega delavca (delo s strankami v izmenah), ostaneš tu oz. do poteka odpov.roka. Novi delavec je tu in že dela mene pa po dolgem prepričevanju ne pusti in pravi delal boš do konca, ker nima kdo delati. Js imam tega dosti in ne vem kako bi se ga rešil, rad bi šel na dopust katerega sem rezerviral sedaj me pa zajebava. Sedaj me je strah, če grem na bolniško in me dobi da sem šel na dopust me lahko toži. Ali me lahko zadržuje v firmi še po poteku odpovedenga roka, namreč imam novo službo katera se začne naslednji dan po koncu v stari službi. Res je da sem imel rezerviran dopust na koncu avgusta in ker bom že v novi službi ne mislim iti takoj na dopust, zato sem ga prestavil na zadnje dni v stari službi in ker je razpored drugačen me zavrača (mogoče upravičeno). Mene samo skrbi če me lahko zadrži v stari službi in ogrozi odhod v novo.

Po izteku odpovednega roka vas ne more več zadržati v stari službi. Enostavno tja ne pridete in greste v novo službo. Ni pa vas dolžan “spustiti” prej, čeprav je novega delavca že našel.

Jat sem dal odpovedni rok do konca februarja in ta cas bom miristil se dopust ki mi je ostal in ure seveda mi pa zmanjka vseeno 3 ali 4 dni dopusta in to bi mogel oddelati. Zanima me ali lahko grem na bolnisko za te 3,4 dni ali se bolniska tudi steje v odpovedni tok. Hvala

Lepo pozdravljeni,

Odpovedni rok začne delavcu teči naslednji dan po vročitvi odpovedi in po izteku odpovednega roka se pogodba o zaposlitvi prekine.
Delavec v tem času seveda lahko izkoristi letni dopust, če mu je ta še ostal.
Glede bolniške odsotnosti pa velja naslednje. Skladno s tretjim odstavkom 116. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), delavcu, ki mu je odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, in je ob poteku odpovednega roka odsoten z dela zaradi začasne nezmožnosti za delo zaradi bolezni ali poškodbe (bolniška odsotnost), preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oziroma ko bi se moral vrniti na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka.
Bolniška odsotnost se tudi šteje v odpovedni rok.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu info@legas-kranj.si.

Lep pozdrav,
LEGAS Kranj

Pozdravljeni,
imam vprašanje glede odpovednega roka. Ponuja se mi nova služba. V stari sem zaposlena po pogodbi za določen čas. Aprila 2016 bom zaposlena v tem podjetju 1 leto. Prej sem bila od oktobra 2014 do aprila 2015 zaposlena preko agencije Kariera. Ali se mi tega pol leta šteje tudi pod tega istega delodajalca? Torej ali bom aprila zaposlena v istem podjetju leto in pol ali eno leto?

Hvala za odgovor.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close