Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpovedni rok delodajalca

Odpovedni rok delodajalca

Pozdravljeni,

Nujno potrebujem eno informacijo:

danes sem dobila namero o odpovedi delovnega razmerja in me zanima ali se upošteva odpovedni rok na podlagi:

– kolektivne pogodbe ali
– zakona o delavnih razmerjih

Zaposlena sem za nedoločen čas in v moji pogodbi je napisano, da spadam pod kolektivno pogodbo za špedicijsko, skladiščno in pomorsko agencijsko dejavnost.

Po informacijah, ki jih imam mi pripada za odpoved delovnega razmerja po kolektivni pogodbi 60 dni, po ZDR pa 45 dni.
Hvala in lp.

v ZDR piše :”Če redno odpoveduje pogodbo o zaposlitvi delavec, je odpovedni rok en mesec. S pogodbo o zaposlitvi ali kolektivno pogodbo je lahko dogovorjen daljši odpovedni rok, vendar ne daljši kot tri mesece. ” Torej velja kolektivna pogodba, lahko pa se z delodajalcem dogovorita tudi za drugačen rok.

Oprosti, tale je napačen.

Takole po ZDR: Delavec in delodajalec lahko odpovesta pogodbo o zaposlitvi v zakonsko ali pogodbeno določenem odpovednem roku, pri določitvi katerega morata pogodbeni stranki upoštevati minimalni čas trajanja odpovednega roka, določen s tem zakonom, razen če je za manjše delodajalce s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti drugače dogovorjeno.

Torej kljub temu velja kolektivna pogodba.

Pozdravljeni,
mož bo star 50 let in so mu v podjetju, kjer dela že 20 let, namignili,da bi lahko dobil odpoved s strani
delodajalca zaradi slabega poslovanja. Sprašujem Vas, koliko dni ima v tem primeru mož odpovednega roka, če s kolektivno pogodbo ta ni določen oz ali je le ta lahko medsebojno dogovorjen. In če, koliko dni je najmanj odpovednega roka v tem primeru Gre za manjše podjetje (5 zaposlenih). Hvala za odgovor

Pozdravljeni,
mož bo star 50 let in so mu v podjetju, kjer dela že 20 let, namignili,da bi lahko dobil odpoved s strani
delodajalca zaradi slabega poslovanja. Sprašujem Vas, koliko dni ima v tem primeru mož odpovednega roka, če s kolektivno pogodbo ta ni določen oz ali je le ta lahko medsebojno dogovorjen. In če, koliko dni je najmanj odpovednega roka v tem primeru Gre za manjše podjetje (5 zaposlenih). Hvala za odgovor

Če dobi odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga, potem znaša odpovedni rok 60 dni, kot to določa 92. člen Zakona o delovnih razmerjih. V 109. členu je zapisana višina odpravnine, na straneh Zavoda za zaposlovanje pa si lahko pogledate, koliko znaša nadomestilo za brezposelnost in koliko časa traja.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close