Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo odpoved

odpoved

Pozdravljeni!
Se opravičujem, mogoče moj problem ni ravno za med te vrstice, pa vendar…
V podjetju sem zaposlena 5 let.
29. maja se mi izteče porodniški dopust. Vložila sem prošnjo za koriščenje 15 dni lanskega dopusta,pa mi ga direktor ni odobril. Povabil me je na razgovor, kjer mi je razložil situacijo, da je prišlo v podjetju do sprememb in da ni več dela in da se je začel ukvarjati z drugo dejavnostjo, kjer ne potrebuje nikogar. Želi, da podpiševa sporazumno odpoved. Jaz želim, da mi da odpoved iz poslovnih razlogov (tehnološki višek), da grem lahko na zavod in dobim nadomestilo. On pa pravi, da je to preveč zakomplicirano in da bi se vleklo še pol leta, ker o tem odloča neka komisija in mora dati objavo … Ponudil mi je, da lahko koristim dopust 30 dni in da mi izplača regres, če podpišem sporazumno odpoved. Kaj to meni predstavlja?! In, ali je odpoved iz poslovnih razlogov res tako zakomplicirana. Dopis-namero o odpovedi iz poslovnih razlogov mi je dal namreč že lani, preden sem nastopila bolniško pred porodniško, potem pa je ustavil postopek zaradi moje nosečnosti. Prosim vas za nasvet, kaj storiti. Hvala

Jaz bi vstrajala pri odpovedi zaradi tehnološkega viška, kar se pa tiče zavlačevanja komisije, bla bla bla. Po taki odpovedi greš lahko na zavod in dobiš nadomestilo ter delodajalec ti mora izplačati odpravnino pri kateri je potrebno upoštevati najmanj višino po 109.čl ZDR. Če daš sporazumno odpoved ti odpravnina ne pripada, zato premisli. Višina odpravnine po 109.čl ZDR se določi glede na osnovo, ke je povprečna mesečna plača delavca za zadnje tri mesece pred odpovedjo. Upoštevati je potrebno bruto zneske delavčeve plače. Višina odpravnine je odvisna od delavčeve delovne dobe pri delodajalcu upoštevajoč tudi zaposlitev pri pravnih prednikih. Delavcu pripada za vsako leto delo pri delodajalcu : 1/5 osnove, če je zaposlen več kot 1 leto in do 5 let pri delodajalcu; 1/4 osnove, če ima od 5 do 15 let delovne dobe
To pomeni, da npr. delavcu za do pet let dela pripada odpravnina v višini do ene mesečne plače.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close