Najdi forum

odpoved

Pozdravljeni!
V podjetju sem zaposlena 5 let.
29. maja se mi izteče porodniški dopust. Vložila sem prošnjo za koriščenje 15 dni lanskega dopusta,pa mi ga direktor ni odobril. Povabil me je na razgovor, kjer mi je razložil situacijo, da je prišlo v podjetju do sprememb in da ni več dela in da se je začel ukvarjati z drugo dejavnostjo, kjer ne potrebuje nikogar. Želi, da podpiševa sporazumno odpoved. Jaz želim, da mi da odpoved iz poslovnih razlogov (tehnološki višek), da grem lahko na zavod in dobim nadomestilo. On pa pravi, da je to preveč zakomplicirano in da bi se vleklo še pol leta, ker o tem odloča neka komisija in mora dati objavo … Ponudil mi je, da lahko koristim dopust 30 dni in da mi izplača regres, če podpišem sporazumno odpoved. Kaj to meni predstavlja?! In, ali je odpoved iz poslovnih razlogov res tako zakomplicirana. Dopis-namero o odpovedi iz poslovnih razlogov mi je dal namreč že lani, preden sem nastopila bolniško pred porodniško, potem pa je ustavil postopek zaradi moje nosečnosti. Prosim vas za nasvet, kaj storiti. Hvala

Odpoved iz poslovnih razlogov ni komplicirana. Namero ti je že dal, sedaj ti mora pa dati še odpoved, v kateri pojasni poslovne razloge, zaradi katerih tvoje delo pri njem ni več potrebno. Od dne odpovedi dalje teče odpovedni rok 45 dni glede na tvojo delovno dobo pri njem (oziroma od prvega dne, ko prideš nazaj v službo), namesto odpovednega roka se lahko pisno dogovorita za odškodnino. Dolžan ti je plačati odpravnino v višini 2,5 tvoje bruto plače in plačo za čas odpovednega roka, če ne boš namesto njega dobila odškodnine. Seveda ti je dolžan tudi regres in to cel, ker ti bo delovno razmerje prenehalo po 1. 7. V času odpovednega roka lahko izkoristiš tudi dopust (lanski in letošnji), če ti delodajalec tega ne dovoli, ti tudi v zvezi s tem dolguje odškodnino (rabiš pa pisno dokazilo, da ti ni dovolil izrabiti dopusta).

Če se dogovorita za odškodnino namesto odpovednega roka, ti gredo pravice na zavod za zaposlovanje šele po izteku 45 dni, kolikor bi znašal odpovedni rok, prijaviti se moraš pa takoj oz. 30 dni po dnevu odpovedi.

Samo nikar ne podpisuj sporazumne odpovedi, ker boš bistveno na slabšem. Kot ti je babyborn pojasnila, vse to kar ti ponuja (mogoče krajši dopust, ne vem koliko ga imaš) ti gre tudi pri redni odpovedi iz poslovnega razloga. Zanj seveda je bolj komplicirano, ker če ne naredi vsega po regelcih, ga lahko uspešno tožiš in te mora potem vzeti nazaj ali vsaj izplačati odškodnino, zato so delodajalci najbolj srečni, če delavce prepričajo v podpis sporazumne odpovedi pa še ceneje je.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close