Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev odpoved zaradi nesposobnosti

odpoved zaradi nesposobnosti

Pri nas se govori, da bodo odpuščali zaradi nesposobnosti.

Določeni plani so zastavljeni previsoko in velik del zaposlenih ne dosega, kaj šele, presega plane.
Ali mi, v primeru takšne odpovedi od pogodbe za nedoločen čas, pripada zavod?
Ali mi, v tem primeru, pripada odpravnina?
V tem podjetju delam 12 let in 9 mesecev.

Hvala in lep dan še naprej

V praksi iz razloga nesposobnosti odpuščajo zgolj, kadar se delavec in delodajalec strinjata, da tako delavca, ki je zaščitena kategorija, spravijo na zavod. Pripada pa takemu delavcu vse tako kot delavcu, ki izgubi zaposlitev iz poslovnega razloga, se pravi, odpovedni rok, odpravnina in denarno nadomestilo na zavodu.

Dejstvo pa je, če velik del zaposlenih ne dosega plana, to ni razlog neposobnosti. Kvečjemu recimo poslovni razlog.

Odgovoril ti je že Rogi. Meni se poraja vprašanje bolj v smer, ko npr. ti nimaš vpogleda v doseganja planov ostalih ljudi, pa trdiš, da jih večina ne dosega in se tako pri vas samo sliši, da ne dosegate planov in bodo odpuščanja zaradi razloga nesposobnosti. In da gre tu bolj zato, da bodo dejansko odpustili le tistega, ki planov ni dosegel, pa drugi nimajo čisto nič zraven, ker jih pa morda vseeno dosegajo. Včasih se kaj govori le iz razlogov širnim ljudem, da bodo to dejansko tudi verjeli. Ne povedo pa dejanskega razloga odpuščanj.

Na drugi strani je pa spet vprašanje delodajalca, če meni, da določen delež presega plane ali jih vsaj dosega in so tisti, ki jih ne in bodo s temi, ki dosegajo plane ali jih presegajo, lahko še naprej nemoteno funkcionirali pri svojem poslu oz. z njimi še v naprej sodelovali.

Poslovni razlog bi zame v takšnem primeru pomenil le, če bi npr. od 100 ljudi dosegali plane ali jih presegalo le nekaj 10. Če jih dosega vsaj 80 %, potem se ne bi strinjala s poslovnim razlogom.
Delodajalci bi pa tudi morali malo vedeti, da pač na neko pozicijo ne postavljajo tistega, ki nima vseh znanj in motorike, ampak da dejansko da tiste, ki to zmorejo in presežejo. Ostale daš tja, kjer so njegove sposobnosti. Če je možnost. Neodgovorno je od delodajalca, da naloži delo nekomu, ki ga ne obvlada ali za to ni usposobljen, nato ga pa še krivi, da tega ni znal dobro ali vsaj odlično s presežki opraviti. Zato lahko na takšen način tudi pridobi razlog, ko odpove pogodbo.
Odpustijo vedno najbolj ranljive in šibke člene.

Priporočam ti, da se pač trudiš še naprej, se morda še s čem izkažeš, namesto, da se že vidiš na Zavodu. Včasih se ljudje tudi v nemogočih razmerah izkažejo za boljše pri delu, kjer jih žal prebudi le tista najbolj negativna informacija. Bodi aktivna in preusmeri misli v delo in ne v Zavod in prejemanje nadomestil. Ker imaš vse možnosti. Ker ni razumeti, da si postavljena pred kakšno dejstvo.

v našem podjetju je enako. plani, plani plani,….. in ni važno koliko trudimo, važen je rezultat, kdor ga ne bo imel bo letel

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close