Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Odpoved, upravičeno?

Odpoved, upravičeno?

Pozdravljeni!
Pišem v upanju, da se najde kdo, ki ima o tem znanje in izkušnje, da mi pomaga.
Mož je v neki privat firmi zaposlen že kar nekaj let. Več kot 15.
Sedaj mu grozijo z odpovedjo – čeprav ni naredil nič narobe.
Je pa znana firma po tem, da rada odpušča delavce tako, da jih prisili, da napišejo odpoved in tako ostanejo brez zavoda in brez odpravnine. Sam ima zaposlitev za nedoločen čas.
Kako ravnati v primeru, da mu recimo pride direktor in da na mizo odpoved. Lahko isti trenutek vstane in reče grem na bolniško ali na dopust in zapusti firmo. Pač, trenutek slabosti zaradi šoka, upraviči bolniško a ne? Jest bi naredila tako in nazaj prišla ne vem -. z odvetnikom?
Ali velja zakon o delovnih razmerjih?
Kam se lahko obrne, če pride do tega?
Že tako ga skos samo izkoriščajo, tega pa ne bom dopustila, da ga na koncu še ponižajo.
Preveč masla ma direktor na glavi, kar se firme tiče, tako da bi mu tud marsikatera inšpekcija povzročila miljon preglavic.
Pomagajte z nasveti. Pa hvala.
jaz

Najbolje je, da odpovedi ne podpiše.

Delavec si dopusta ne sme in ne more odrediti sam, temveč potrebuje pisno odobritev s strani delodajalca (podpis in žig). Samovoljna zapustitev delovnega mesta lahko možu prinese težave. Drugo je, če ga npr. med takim neprijetnim sestankom obide slabost, v tem primeru gre lahko takoj k zdravniku. Seveda pa mora za izostanek kasneje prinesti bolniški list oz. potrdilo, da je bil pri zdravniku. Če zaradi zdravstvenih težav ne more v biti v službi torej potrebuje potrdilo zdravnika.

Veliko sreče.

Pozdravljeni,

najprej naj povem, naj mož ne podpisuje ničesar proti njegovi volji. Mislim na “prostovoljno” odpoved z njegovo strani. Če mu že imajo namen odpovdati pogodbo, naj se pomatrajo s postopkom.

Iz vašega prispevka nisem mogla razbrati ali mu grozijo z izredno odpovedjo ali z odpovedjo s poslovnega razloga. V primeru, da mu grozijo z poslovnim razlogom, je procedura taka, da mu morajo najprej vročiti pisno najavo odpovedi, potem pa odpoved. Tu mora delodajalec poslovni razlog zelo dobro utemeljiti, torej, da ne obstaja drugo ustrezno delovno mesto. Ne podpis vročitve odpovedi na delovnem mestu mu ne bo kaj dosti pomagal. Ponavadi se vročitve dela z dvema pričama in če delavec odkloni vročitev na delovnem mestu, potem bodo s pričami dokazovali vročitev. Pri odpovedi s poslovnega razloga ima delavec vedno nek odpovedni rok. Zato se mu kar takoj ne splača na bolniško. To naj stori šele par dni pred iztekom odpovednega roka, ker mu tako delovno razmerje ne bo prenehalo do izteka bolniškega staleža. Na ta način se vsaj za tistih 30 dni brez komisijske odločbe da podaljšati, poznam tudi primere, ki so si s komisijsko odločbo podlajšali delovno razmerje še za en mesec. Ne poznam primera, da osebni zdravnik ne bi odobril staleža zaradi “živčne vojne” , ki je nujno posledica takih dogodkov.

Na koncu vam ostane sodišče. Če vam uspe dokazati, da poslovni razlog ni bil utemeljen, lahko uveljavite reintegracijo in dobite plače za nazaj.

Srečno.

Poznavalci delovnega prava, ker kot sem rekla, vsega ne poznam, vendar imam zagato. Prosim strokovne odgovore in ne nekih obsojanj, ker ni poznanega vašega ozadja.

V letu tem in tem sem bila degradirana iz položaja in premeščena na drugo delovno mesto zaradi deviacij in še česa drugih.

Lako rečem, da za odobritev letnega dopusta ne potrebujemo niti žiga, samo podis.

Kot drugo, Meni grozijo z redno odpovedjo iz krivdnih razlogov, čeprav sem sama 2x ugotovila kršitev, katero so naprti meni. Imam le svojo lastno evidenco, ki pač ni tako popolna kot sedaj, saj se mi ni sanjalo, da se bo to zgodilo. Opažam spremembe v moji odsotnosti, tudi prejšnji teden, predno sem zbolela za virozo, da so se pojavile napake, ko sem bila odsotna. V prvem primeru, ko sem opozorila na kršitve, so me zajahali , po domače povedano. In imam leto dni, čeprav slučajno prdnem, pardon izrazu in ostanem brez službe, ker sem samo prdnila in osmradila zrak, kljub temu, da imam zdravstvene težave tudi na tem področju, operacija itd..

Kako naj to rešim, podala sem odvetniku svoj odgovor, ker je jasno, da oseba, ki me je nadomestila, da skozi svojo prijateljico, ki jo je nadomestila, kot moja prejšnja nadrejena izvaja pritiske, čeprav sem vedela, kot vsi, da je prijateljica prejšnjega m., sedaj pa se ne ve, kje ima zalego podpore.

Pomoč bi bila dobrodošla, prosim. Res ne vem vsega, ker takšne sitacije se ne dogajajo vsak dan. Prosim za pomoč. Hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close